De Might and Magic-reeks was één van van de langstlopende computer-RPG’s ooit. De reeks kende maar liefst negen delen toen uitgever 3DO in 2003, na een aantal slechte jaren, het veld moest ruimen. Naast de negen ‘echte’ Might and Magic-games kende de reeks bijna evenveel spin-offs. Deze droegen weliswaar de naam Might and Magic, maar sloegen qua gameplay een geheel andere weg in. De Heroes of Might and Magic-reeks is daarvan wellicht de bekendste. Inmiddels heeft Ubisoft de Might and Magic-licentie in zijn bezit en de nieuwste spin-off, Dark Messiah of Might and Magic, staat op het punt op de markt te komen. Voor die gelegenheid doken we even in de lange geschiedenis van macht en magie. Het begon allemaal in het jaar 1986. Might and Magic: The Secret Of The Inner Sanctum was de titel van het eerste deel. Het spel maakte gebruik van een eerste persoonsperspectief, dat ook in latere Might and Magic titels altijd gebruikt zou blijven worden. Ontwikkelaar New World Computing wist aan het vrij generieke fantasy-universum van de reeks een unieke draai te geven, door er enkele sciencefiction verwijzingen in op te nemen.

Might and Magic 1 en Might and Magic 3 (Mobygames)

Nieuwe delen in de Might and Magic-reeks volgden in 1988, 1991, 1992 en 1993. Daarna werd het een tijdje stil rond de reeks. Tot 1998, toen Might and Magic VI op de markt kwam. Het lange wachten werd beloond want het spel werd goed ontvangen door pers en gamers. Dat de grafische engine zelfs voor 1998 ietwat gedateerd wordt, met sprites voor tegenstanders en objecten in plaats van polygonen, kon de pret niet drukken. Dat Might and Magic VI nog net een half jaar voor de grote RPG-revival, met Baldur’s Gate aan het roer, werd gelanceerd, speelde ook een belangrijke rol. Want bij de volgende delen bleek de concurrentie ineens een stuk sterker te zijn en verloor het spel vooral door de technische achterstand zijn aantrekkingskracht op het grote publiek. Might and Magic VII kreeg nog aardige reviews, maar delen VIII en IX moesten met het veel zesjes en onvoldoendes stellen. Fans waren inmiddels overgestapt op toppers als Morrowind, die eenzelfde diepgang maar veel betere graphics wisten te bieden.

Might and Magic IX kon niet op tegen Morrowind en consorten

Een jaar na de release van Might and Magic IX viel het doek voor 3DO en daarmee vooralsnog ook voorgoed voor de klassieke Might and Magic-games. 3DO sneed zich in de vingers door op slechts twee paarden te wedden: Might and Magic en Army Men. Door het hoge tempo waarin de nieuwe delen van beide reeksen naar buiten werden gebracht, kwam de kwaliteit in het gedrang. Het feit dat 3DO maar op twee paarden durfde te wedden, zorgde ervoor dat vrijwel elke ‘nieuwe’ game van 3DO aan een van beide franchises werd gelieerd. Dit leverde een tijd lang diverse spin-offs op van de Might and Magic-reeks. Het meest typische voorbeeld hiervan is wel Legends of Might and Magic. Met deze game hoopte men te profiteren van het succes van Counter-Strike, maar dan met magische wapens en pijl en boog, in plaats van machinegeweren. Het spel leek echter zo beschamend veel op Counter-Strike qua interface en gameplay, dat gamers massaal bij het oude vertrouwde bleven. Want alles wat Counter-Strike al deed, deed Legends of Might and Magic net iets slechter.

Counter-Strike of Might and Magic

En dan waren er nog Crusaders of Might and Magic en Warriors of Might and Magic. Beiden third-person actiegames met een vleugje RPG en magie. Crusaders verscheen voor Playstation en PC, Warriors voor Playstation, Playstation 2 en GameBoy Color. Buiten de naam hadden de games eigenlijk weinig te maken met het oude Might and Magic. Van beide games was Crusaders misschien de beste, maar beiden waren zeker niet om over naar huis te schrijven.

Crusaders of Might and Magic

De enige echt gelukte spin-off van Might and Magic is dan ook Heroes of Might and Magic. Maar deze reeks onstond al ver voordat 3DO de reeks tot overproductie dwong. Het eerste deel verscheen al in 1995; inderdaad, in de periode dat het in de reguliere Might and Magic-reeks bijzonder rustig was. Herores heeft inmiddels onder Ubisoft al zijn doorgang gevonden met Heroes V en een overzicht van de Heroes of Might and Magic-franchise kun je elders op deze website vinden. Of Dark Messiah de tweede goede spin-off wordt, zullen we je later deze week vertellen!