En juist dat klonk natuurlijk als muziek in de oren van zowel gamers als ontwikkelaars. Een krachtige console die ook nog eens back-up krijgt vanuit het luchtledige (lees: heel veel servers ergens op de grond) is natuurlijk een droomplaatje. En als een bedrijf er klaar voor is, dan is het Microsoft wel. Met ruime ervaring en kunde dankzij Azure (een uitgebreid en geavanceerd cloudplatform) weet het bedrijf wat het is om een cloud in de lucht te houden.
En dat het Microsoft menens is werd kort geleden nog maar eens benadrukt. In een e-mail richting de Microsoft-werknemers deed ceo Satya Nadella uit de doeken waar het bedrijf naartoe wil en wat het als belangrijk ziet. “Onze cloud OS vertegenwoordigt voor ons de grootste kans, gezien we vanuit een al krachtige positie werken. Met Azure zijn we een van de weinigen cloud vendors die op een hyperschaal werken”. Het is slechts een stukje uit een paragraaf waarin Nadella dieper ingaat op de ambities en plannen die het bedrijf heeft wat betreft de cloud. De ceo doet verder de belofte dat het bedrijf niet alleen blijft innoveren op het gebied van de cloud, maar ook zijn globale datacenter footprint blijft uitbouwen.
En juist dat laatste zou wel eens een belangrijke factor kunnen worden in de evolutie van de Xbox One. Want waar Microsoft het in het begin nog had over een ‘cloud’ wanneer het praatte over de Xbox One, is de bewoording sinds de E3 opvallend veranderd, veel directer en herkenbaarder voor gamers: dedicated servers.
Heel veel servers die rekenen
In feite is elke cloud natuurlijk een verzameling servers. Het verschil zit in wat er mogelijk is met de servers en hoe ze worden ingezet. Van save-bestanden en profielen opslaan gaan de harten niet sneller kloppen, maar van het ontlasten van het werkgeheugen van een console des te meer. Daarnaast is voor online multiplayer-fanaten een dedicated server een zegen. Het inzetten en onderhouden van deze servers kost echter veel geld. Zeker wanneer er overal ter wereld servers moeten draaien om alle gamers een goede ervaring te bieden.
In een blogpost van eind juni legt Jon Shiring, een engineer van Respawn Entertainment (Titanfall), uit dat Microsoft dit probleem probeert op te lossen door ontwikkelaars en gamers los te laten op de vele servers die ook voor Azure worden gebruikt. Shiring legt uit: “Microsoft heeft een krachtig systeem gebouwd dat ons allerlei soorten taken laat creëren die de servers voor ons uitvoeren, en het schaalt automatisch aan de hand van het aantal spelers dat op dat moment speelt.” Het voordeel is volgens Shiring dat ontwikkelaars geen inschattingen hoeven te maken over het aantal servers dat nodig is. Microsoft heeft volgens de engineer alles klaarstaan en vraagt hier ook nog eens een zeer aantrekkelijke prijs voor.
Dergelijke loftuitingen geven de burger moed. Tegelijkertijd zijn er bij deze hype-opbouwende verhalen genoeg kanttekeningen te zetten. Vaak is het: hoe mooier de belofte, hoe ingewikkelder de berekeningen die uitgevoerd moeten worden en hoe meer er van de servers wordt gevraagd. Vermenigvuldig deze technische vraag keer een miljoen en doe zelf een gok wat betreft de enorme hoeveelheid servercapaciteit die hiervoor nodig is. In die zin komt Nadella’s belofte dat er aan de bouw van meer datacentra gewerkt wordt als een geruststelling. Maar de vraag blijft in hoeverre al deze kostbare support een valide business-case oplevert voor het Amerikaanse bedrijf.
PlayStation Now, Xbox Cloud later?
Azure is een van de pijlers van Microsoft, terwijl de Xbox-tak slechts een belangrijke bijzaak is. Hoeveel prioriteit de Xbox One krijgt bij het gebruik van de servers wanneer het aantal multiplayer-potjes en geavanceerde berekeningen snel stijgt is af te vragen. Niet alleen vraagt Microsoft hier geen marktconforme vergoeding voor van de ontwikkelaars, het gaat potentieel ook ten koste van de capaciteit die beschikbaar is voor het draaien van Azure.
Is Microsoft bijvoorbeeld bereid zijn datacentra tot het uiterste te testen om games die extra boost te geven die voor gamers het verschil kan maken tussen het kiezen voor een PlayStation 4, pc of Xbox One? Met de techniek die Microsoft in huis heeft lijkt dat zeker niet onmogelijk, maar of het bedrijf zo ver wil gaan om de consolestrijd te winnen valt te betwijfelen.
Wanneer we kijken naar Nadella’s meest recente woorden kan er vrij gemakkelijk twee kanten op geredeneerd worden. Aan de ene kant zet de Microsoft-ceo de Xbox-tak duidelijk neer als niet-kritiek voor de kern van het bedrijf, aan de andere kant is het volgens de baas de grootste ‘digital life’-categorie in de zogeheten ‘mobile-first’-wereld. Nadella zegt concluderend volop te blijven investeren in groeien van de Xbox-fanbase, maar ook toegevoegde waarde te blijven zoeken voor de rest van het bedrijf.
Deze interessante tweesprong zal in de toekomst ongetwijfeld een rol spelen wanneer nieuwe games (bijvoorbeeld het prototype van Crackdown) toch wel heel veel vragen van de datacentra, terwijl de gamers het significante voordeel van een ‘cloud’ of ‘dedicated servers’ niet onmiddellijk zien. Deze moeilijke en lastig te marketen concepten moeten opboksen tegen een concurrent die met PlayStation Now eenzelfde soort techniek gebruikt, maar wel met een veel toegankelijker verhaal komt. Games streamen is veel makkelijker uit te leggen in de Spotify- en Netflix-wereld van nu dan ‘snellere en vloeiendere multiplayer’ dankzij ‘dedicated servers’. Niettemin zijn de ontwikkelingen in de ‘cloud’ of beter gezegd: op de grond in hypermoderne datacentra, wel zeer spannend en veelbelovend.
Reacties op: Microsofts Xbox Live Cloud-plannen
Aquemini
coola
Ik denk wel dat ( en ja dat is mijn mening geen feit) dat Sony het eerder goed voorelkaar heeft dan MS.
Foo Fighter
-it-
coola
je ziet MS niet als de god van media/games/data etc. en -it- is er gelijk weer bij om te zeggen dat MS juist wel de god van media/games/data is en Sony nog nooit iets goeds heeft gedaan en dat Sony voor altijd een faal bedrijf blijft.
RavenMMG
coola
ali3n8tor
Xboxlive is practisch enkel p2p (op de 360) , wie herinnerd zich de enorme Host-voordelen in bv gears of war niet ? (als je zelf hostte had je altijd een streepje voor.)
Maar grote bedrijven als EA kregen het toch voor elkaar om dedicated servers te gebruiken bij ms. Xboxlive is geen server, geen data center waar iedereen bij elkaar komt. Xbox live is slechts de matchmaker die gamers aan elkaar koppelt, een stukje software die kijkt naar pings en op basis daarvan de games host. (ik kan op het hele internet ook geen 1 foto vinden van een 360 server-cluster voor 1 game.. maar dat terzijde)
In de realiteit, als gebruiker van zowel xboxlive en psn, heb ik op beidde netwerken gewoon prima , meestal zonder frustraties kunnen gamen (de gears of war tijden daar gelaten..) Ik roep dan ook niet graag welke er beter is, want ze volstaan alle twee. Het hele punt alleen was dat xboxlive mij geld kostte en psn niet. En nu kost het me dankzei xboxlive ook geld op psn.
wie dingen roept als het is beter op a, of op b, of 'de cloud' , zonder enige technische onderbouwing vind ik dan altijd verwonderlijk.
Mensen die dingen roepen als het psn is kut, onstabiel en gehacked toen weetog, vergeten vaak dat xboxlive ook een hele maand is down geweest, of de 18(!) maanden die het geduurd heeft met de Fifa-hack en accounts waar geld vanaf geschreven werd op de 360. (omdat je via de xboxlive website oneindig passwords kon proberen in de loginbar met een truuk) , ik kan het niet anders afdoen als fanboy gedrag. beidde systemen zijn qua online gaming gelijk.
PR praat van de cloud gaat daar niets aan veranderen. ik speel weinig multiplayer vandaag de dag maar wel heel veel online co-op, en het enige wat mij interreseerd is de ping tussen mij en mn maat waar ik mee co-op… maar dat is een persoonlijke voorkeur.
Dimix
Heel de wereld draait helemaal niet op MS datacenters.
MS draait zijn belangrijktse servers zelf op linux en niet op MS software. Zegt al genoeg.
-it-
@coola,
Vertel, waarom zou playstation now beter gaan werken, wat is je argument hiervoor? Wat innoveert Sony volgens jou op software gebied? Of ben je gewoon een fanboy??Sony kan overigens best iets goed doen. Goede stabiele hardware maken :)
DutchamZz
@Coola Als je het niet eens bent met iets betekent het niet meteen dat je een Sony hater / Microsoft fanboy bent. Het klopt wel dat ik geen enkel product van Sony in huis heb en meerdere van Microsoft maar dat terzijde. Als je stellingen rondslingert als ''De kans dat playstation now beter gaat werken dan ms z'n service is gewoon sterk aanwezig.'' zonder enkele argumentatie is nogal scheef.
coola
Oja en omdat ik zeg ik DENK (en volgens mij is het nog steeds niet verplicht om je gedachten te verantwoorden) dat Sony het beter doet. Maakt mij niet gelijk een Sony fanboy die op alles kwijlt van Sony.
wesley-ps3
pieter-pj
Het voor deel van MS kan zijn voor zo wel zakelijk als consument een bedrag per maand te betalen waar als in zit e-maildienst Outlook, opslagdienst OneDrive, zoekmachine Bing, beldienst Skype, onlinekantoorpakket Office 365, cloudplatform Azure, xbox live en al komt Windows 11 uit dat zit in de maand prijs.
en daarom komt playstation now ook in de VS wand daar zitten al die cloud bedrijven.
Sony heeft voor het uit kiezen daar met de prijzen oorlog die daar gaande is
http://tweakers.net/nieuws/95037/google-verlaagt-kosten-compute-engine-en-app-engine.html
http://tweakers.net/nieuws/88530/microsoft-windows-azure-clouddienst-gaat-prijspeil-amazon-volgen.html
-it-
En hoezo is het scheef om te zeggen dat ms al 25+ jaar ervaring heeft met datacenters en Sony 0.0 om te denken dat Sony toch wat beginnersfouten gaat maken. (zou niet de eerste keer zijn)
coola
Tektwo
MuscledRMH
De reacties van mensen die PS Now beta hebben geprobeerd zijn vooral negatief vanwege de hoge prijzen en slehte verbindingen. Dan klopt het dat het een beta is maar het maakt niet echt een goede indruk.
MS is een van de beste software bedrijven en ik heb meer vertrouwen in MS in het maken van goede en innovatieve software dan Sony. Dat wil niet zeggen dat Sony slecht is maar de ervaring en mensen bij MS is gewoon groter.
Major Zodiac
Tektwo