De Sidewinder muis is speciaal ontworpen voor gamers en focust op veelvuldig gebruik en snelheid. Omdat elk mens en elke gamer heel erg verschillend is, kan de gebruiker de muis aanpassen aan zijn/haar speelstijl of zelfs aan de verschillende games die gespeeld worden. Met Gears of War in de PC onderzochten wij de SideWinder.

De SideWinder Mouse kent veel verschillende knoppen die zo de handigheid van het navigeren en gamen moeten vergroten. De SideWinder is volgens Microsoft de eerste gaming muis met een LCD-scherm waarop de DPI-waarde wordt weergegeven (de kenners weten dat er wel eerder muizen zijn verschenen met dit element). Tijdens het spelen van Gears of War hebben wij echter amper op het schermpje gekeken want de actie op het beeldscherm bleek stukken interessanter. Er zullen echter wel veel mensen zijn die graag de DPI-waarde in de gaten houden en daarvoor is de Sidewinder een goede optie.

Wel handig met betrekking tot de DPI zijn de drie knoppen aan de bovenkant van de muis waarmee je de DPI-waarde kunt instellen terwijl je speelt. Omdat een nieuwe muis in het begin altijd wennen is en je in Gears of War toch wel een beetje soepel en snel moet kunnen bewegen hebben we veel geswitched tussen de knoppen om de juiste instelling te vinden. De drie knoppen zijn toegewezen aan 400, 800 en 2000 DPI. Het is echter ook mogelijk om met de software zelf te kiezen welke waarde je aan de knoppen wilt toekennen zodat je de muis helemaal naar jouw wensen kunt afstellen.

Heel handig vonden wij de functie van de 'Snel Starten' knop die bovenop de muis geplaatst is. Met een druk op die knop krijg je meteen toegang tot de gaming functies van Microsoft in Windows Vista en het configuratiescherm voor de muis in Windows XP opent. Het scheelt tijd en moeite en dit soort simpele functies maken het leven van een gamer een stuk makkelijker en aangenamer.

Je kunt bij de Sidewinder Mouse de gewenste acties aan de gewenste knoppen toekennen. Voor Gears of War kwamen we achter de handige 'Quick Turn' instelling die ervoor zorgt dat Marcus Fenix, de hoofdpersoon in Gears of War, in een keer 180 graden kan draaien. En dat is in die game bijzonder handig. Lang leve de Quick Turn knop! Wel moeten we erbij zeggen dat in andere games, zoals de demo van Unreal Tournament III en Crysis er niet altijd 180 graden gedraaid werd, daar was de precisie was minder.

Bij de duim zitten twee verticale metalen duimknoppen. Doordat de knoppen iets naar voren zitten kun je niet zomaar de verkeerde knop intoetsen en je game verknallen, slim bedacht. Hoewel we gewend zijn van horizontale duimknoppen, voelt de andere positie eigenlijk best wel oke aan en ben je er snel aan gewend.

Bij de Sidewinder Mouse krijg je accessoires bijgeleverd om je muis extra te pimpen. In een zwart opbergdoosje vindt je een snoeranker dat de kabel uit de weg houdt en diverse gewichtjes. Er zijn drie gewichten van 10 gram en één van 5 gram. Wij kozen ervoor om de muis te verzwaren met 10 gram. Bij de accessoires zijn ook drie sets van voetjes toegevoegd waaronder eentje van teflon, plastic en een mix van teflon en plastic. Je kunt de voetjes er gemakkelijk inklikken en met een teflon laagje onder onze muis zoefden we over de muismat en maakten inderdaad meer kills.

De Microsoft Sidewinder Mouse lijkt in heel veel opzichten een prima gamemuis. Er is goed nagedacht over de plaatsing van de knoppen, de vormgeving en leuke extra features zoals het LCD-scherm. Niet alles is even bruikbaar, maar het feit dat de mogelijkheden er zijn is voor gamers fijn. Een groot nadeel van de Sidewinder Mouse is echter zijn grootte. Het is een joekel van een muis en als je kleine handen hebt dan wordt het besturen best wel lastig en zelfs vervelend. Het is vooral de hoogte van de muis die een vreemde houding van de hand vereist. Misschien dat het na een langere periode wel went, maar de paar uur die wij gespeeld hebben was dat toch wel ons grootste punt van kritiek.