Zodra de persconferenties van Sony en Nintendo achter de rug zijn, is het de beurt aan Microsoft om te laten zien wat ze zoal in huis hebben. Zij kwamen als eerste van de drie met een next-gen console op de markt en zullen er alles aan doen om die voorsprong uit te buiten en vast te blijven houden. Zodra hun conferentie afgelopen is, duurt het nog maar één dag totdat de E3 volledig losbarst.

Voor Microsoft is alles geconcentreerd op de Xbox 360. Ze hebben geen eigen handheld en de oude Xbox is al praktisch door hun afgeschreven. Microsoft zal tijdens hun persconferentie aan moeten tonen dat hun games technisch prima mee kunnen komen met die van de PS3 en ook nog eens leuke gameplay bieden. We weten al dat we Halo 3 mogen verwachten, maar er zullen vast nog wel meer geheel nieuwe titels tussen zitten waar we nu nog niets vanaf weten.

Natuurlijk zijn er ook genoeg bestaande games waar we graag meer van zien. Voorbeelden zijn Too Human van Silicon Knights en Mass Effect van Bioware. Daarnaast blijven we hoop houden op een mooie presentatie van de drie Mistwalker-RPG's te weten Blue Dragon, Lost Odyssey en Cry On. Daarmee zou de Xbox 360 best wel eens een goede indruk achter kunnen laten bij RPG-fanaten. Voorlopig moet het echter eerst allemaal nog even gebeuren.

Update: Vanwege het feit dat Microsoft geen live-uitzending toestaat, kunnen wij ook geen live-verslag doen van de conferentie. De show zal pas vanaf 22.00 uur gestreamed kunnen worden, een uur na het echte begin. Onze excuses hiervoor.

Microsoft begon iets over tijd, maar wel meteen goed met een mooie Gears of War trailer. Cliffy B van Epic Games kwam vervolgens het podium op om over de game te praten, wat vervolgens leidde tot een heleboel gameplay-beelden die er indrukwekkend en veelbelovend uit zien. Na al deze footage nam marketingbaas Peter Moore de show over met het gebruikelijke PR-verhaal over hun strategie met de Xbox 360.

Voor Microsoft staat de lifestyle van de gebruiker en de games centraal. Daar heeft men zich organisatorisch op aangepast. Men streeft er naar om van Xbox 360 net zo'n cultureel fenomeen als de iPod te maken. Om hun vooruitgang hierin duidelijk te maken aan het publiek, maakte Peter Moore de voorlopige succescijfers van de Xbox 360 en Xbox Live bekend. Dit leidde vervolgens naar de aankondiging van een nieuwe line-up aan games voor Xbox Live Arcade. Hieronder vallen Pac-Man, Contra, Galaga, Frogger, Sonic, Defender, Street Fighter II, Time Pilot, Ultimate Mortal Kombat 3, Rally-X, Dig Dug, Ms. Pac-Man, PaperBoy, en Rootbeer Tapper. Bedrijven als Namco en Konami doen nu allemaal mee aan Xbox Live Arcade. Men gaat zelfs zo ver door sommige van de oude games te voorzien van HD-resoluties en Xbox Live-multiplayer.

Na al dit gepraat over toekomstige strategieën en gemaakte deals, volgden weer een aantal korte trailers van aankomende games voor de Xbox 360. In een hoog tempo zagen we Lost Planet, Table Tennis, BIA Hell's Highway, Mass Effect, NHL 2k7, FEAR, Too Human, Viva Pinata, MotoGP 06, LOTR: BfMEII, Sonic, Madden 07, World Series of Poker, Saint's Row, WWE Smackdown, Stranglehold, Enchanted Arms, Test Drive Unlimited, NCAA Football, Dead Rising, Dance Dance Revolution Universe, Prey, Superman Returns, NBA 2k7, Crackdown, 99 Nights, en Gears of War voorbij komen. Zeker geen verkeerde line-up dachten wij zo. Helemaal als men al die games nog dit jaar weet uit te brengen. Tegen het einde van dit jaar moeten er reeds 160 Xbox 360-games verkrijgbaar zijn.

We waren echter nog niet klaar met de games. Microsoft vond het nodig om enkele titels wat meer aandacht te schenken. De eerste game die in dit licht getoond werd, is Fable 2. Een trailer, waaruit niet duidelijk op te maken was of we met ingame of pre-rendered beelden te maken hebben, liet verschillende personen en locaties zien om alvast de sfeer te bepalen. Na Fable 2 volgde Forza Motorsport 2. De Gran Turismo-beater van Microsoft. Ook in deze trailer was weer niet echt duidelijk of alles ingame is, maar het zag er zeker strak en stijlvol uit.

Na het tonen van al deze games, vond Microsoft het weer even tijd worden om terug te gaan naar de hardware. Men presenteerde kort een draadloos stuurwiel voor de Xbox 360 en de Xbox Vision, ofwel de webcam voor de console. Meteen daarna ging men weer over op de games. Eerst werd een trailer getoond van Japanse RPG Blue Dragon, afkomstig van Mist Walker. Daarna volgde een korte aankondiging van Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball 2, waarvan later deze maand een trailer zou moeten verschijnen. Nu volgde een nieuwe trailer van Splinter Cell: Double Agent, met daaropvolgend een demonstratie van Viva Pinata van Rare. Beide games zien er veelbelovend uit.

Microsoft bleef maar heen en weer gaan tussen games, de hardware en hun online-service. Na de demonstratie van Viva Pinata vervolgende Moore met een verhaal over het grote succes van Xbox Live Marketplace. De zogenaamde Gears of War Experience wordt het eerste tv-programma van de Marketplace en dient als promotie van de actiegame van Epic. Direct daaropvolgend liet Moore de HD-DVD uitbreiding zien voor de Xbox 360. Deze moet eind dit jaar gaan verschijnen. Hij sloot het geheel af met de bekendmaking dat GTA4 naar de Xbox 360 zal komen met exclusieve content via Xbox Live.

Nu was het even tijd voor PC-gaming, wat Microsoft blijkbaar nog niet vergeten was. Er werd het nodige vertelt over de gamegerichte rol van Windows Vista en de komst van DirectX 10. Dit alles vergde als een inleiding naar indrukwekkende gameplay footage van Crysis, welke exclusief voor de PC zal verschijnen. Na deze demonstratie bracht Moore naar voren dat Microsoft in de toekomst steeds meer zal streven naar zogenaamde duale releases, waarbij een game zowel op Xbox 360 als PC verschijnt. Het eerste voorbeeld hiervan was Oblivion. Toekomstige games waarbij dit ook het geval zal zijn, betreffen Shadowrun en Alan Wake. Van beide games werd hierom een mooie trailer getoond.

Na al dit moois werd Bill Gates op het podium gelaten. Na een inleidend verhaal over Xbox, mobiele telefoons en Windows, introduceerde hij Live Anywhere, de opvolger van Xbox Live. Hiermee is het mogelijk om Xbox 360, PC en mobiele telefoon direct met elkaar te verbinden en te laten communiceren op gebied van games. Volgens Microsoft wordt dit soort connectiviteit de toekomst van gaming. De demonstratie van de technologie zag er zeker niet verkeerd uit, zoveel was duidelijk.

De conferentie werd uiteindelijk afgesloten met een mooie, epische trailer van Halo 3.