De persconferentie gaat beginnen.

Fallout 3

Vice president Don Mattrick vertelt het publiek dat de toekomst van Xbox 360 er geweldig uitziet met verschillende blockbuster-hits die er aan komen.

Een zwart-wit filmpje om Fallout 3 te promoten wordt getoond. Het gaat over je gezin beschermen tegen nucleaire wapens. Todd Howard, de game director van Besheda, de ontwikkelstudio achter Fallout 3, komt nu op het podium. Hij vertelt dat de trailer binnenkort online staat, zowel op internet als op Xbox LIVE.

Todd Howard is de game nu aan het spelen (nadat zijn controller even uitviel) en hij loopt rond over een vernietigd landschap. Hij laat het menuscherm zien in de vorm van een machine die je bij je draagt, waarop je dingen kunt kopen en je statistieken kunt bekijken.

Je kunt in gevechtsituaties richten op verschillende lichaamsdelen (bijvoorbeeld met een sniper rifle) en vervolgens gaat de camera met de kogel mee om te zien wat voor impact de kogel heeft op je doelwit. Howard gebruikt ook een granaat en een jachtgeweer. In combinatie met het vrolijke marcheerdeuntje komt de game bizar gewelddadig over.

Er zit meer dan 100 uur gameplay in Fallout 3 als we Howard mogen geloven. Je kunt een goed of slecht persoon zijn en de gamewereld zal daar vervolgens op reageren. Ondertussen laat Howard nog meer wapens zien. De demo is voorbij, maar hij vertelt nog wel dat er exclusieve downloadbare content komt naar de Xbox 360 en PC.

Resident Evil 5

Jun Takeuchi, de producter van Resident Evil 5, komt op het podium. Hij gaat de eerste speelbare demo van de game laten zien.

Resident Evil 5 speelt zich in Afrika af. Chris Redfield is daar om een virus te onderzoeken en is van een nieuwe organisatie genaamd de ESSA. De gameplay ziet er erg herkenbaar uit voor spelers van Resident Evil 4. De co-producer van Resident Evil 5 speelt nu ondertussen met een tweede karakter, de vrouw die we eerder hebben gezien, Sheva. Ze laten dus de co-op mode zien.

Er wordt een hoop geschoten door beide personages. Het werkt vrijwel hetzelfde als in RE4. Er volgt een filmpje waarin we de man met de kettingzaag zien... maar niet zoals we hem kennen. De personages moeten samenwerken om hem te doden, maar dat krijgen we niet meer te zien. De demo is voorbij. Resident Evil 5 komt vrijdag 13 maart 2009 gelijktijdig in Europa en de Verenigde Staten uit.

Fable 2

Peter Molyneux van Lionhead Studios komt nu op het podium. "Fable 2 is klaar", zegt hij. Wat volgt is een trailer waarin we de wereld van Fable 2 goed te zien krijgen. Het is erg sfeervol. Het filmpje loopt over in een real-time gesprek tussen de speler zelf, een jongetje, en een ander personage.

We krijgen real-time gameplay te zien. We zien de speler met zijn hond, je grote vriend in het spel die je altijd bijstaat. Molyneux heeft het over de co-op mode. Overal in de game zijn blauwe orbs, dat zijn spelers die je kent die het spel ook spelen. Je kunt naar een blauwe orb lopen en een knop indrukken, dan kan die speler in jouw game komen. Waarom zou je dat willen? Omdat jouw personage en jouw wereld uniek is. Je wilt mensen uitnodigen om samen in de bar rond te hangen en dronken te worden, bijvoorbeeld.

We krijgen de vrouw van het personage van Molyneux te zien. Hij gaat naar zijn huis en we zien zijn familie. Zijn vrouw en kinderen groeien op net zoals de speler zelf ouder wordt. De speler die je hebt uitgenodigd kan ook interactie hebben met je familie. Dat was de demo. Molyneux vertelt dat de game in oktober van dit jaar uit komt.

Gears of War 2

Een nieuwe trailer van GoW 2 toont een FMV-filmpje met flink wat actie. We zien Marcus druk om zich heen schieten tegen de Locust. Cliff Blezinski komt op het podium wandelen. Hij gaat als Marcus spelen en een andere ontwikkelaar als Dom. Wederom co-op dus.

We zien een vernietigde wereld met een oranje gloed aan de hemel. Kranen vallen om waar je overheen kan lopen. Het tweetal loopt over een gigantische afgrond. Dan komen de Locust en wordt er flink wat rondgeschoten. We zien ook een nieuwe vijand, een soort spinachtig beest dat veel groter is dan de speler. Ondertussen hoor je Dom en Marcus natuurlijk flink wat one-liners eruit gooien.

Nadat de vloer onder het tweetal instort, lopen ze weer verder door de vernietigde stad. We zien vijanden die met ankers proberen op hetzelfde platform te komen als de spelers. Omgevingen ontploffen. Een Brumak komt ver onder de spelers tevoorschijn en schiet het gebouw waar ze in zitten aan gort. Via een lift komen de spelers dichterbij de Brumak, en ze zijn van plan er op te springen om ze te berijden. Maar dat zien we niet meer.

Cliff heeft het over een nieuwe mode genaamd 'horde', waarin vijf spelers vijanden die blijven komen moeten vernietigen. Gears of War 2 komt wereldwijd op 7 november uit.

Cijfers en video on demand

Het is cijfertijd! Todd Howard is terug en meldt dat dit jaar 48 miljard dollar aan games besteed zou kunnen worden. Dat is meer dan aan CD's en DVD's. Xbox 360 heeft de meest verkochte aantal systemen in de VS met 10,3 miljoen exemplaren tegenover 10,2 miljoen van de Wii. Dat is niet zo'n erg groot verschil vinden wij, en daar komt bij dat de Wii wereldwijd meer heeft verkocht, maar hé, waar Microsoft maar blij van wordt. Microsoft denkt dat de Xbox 360 meer dan de PS3 zal verkopen deze generatie, vanwege gevarieerde spellen, goede prijzen en natuurlijk Xbox LIVE.

Maar liefst 1 miljard dollar is al uitgegeven op Xbox LIVE. Inmiddels zitten 12 miljoen mensen op de service. Natuurlijk hebben ze het ook over de on-demand films en programma's, waar Microsoft de grootsten in blijken te zijn. Het is iets waar wij in Nederland nog niet van hebben mogen genieten. Microsoft heeft NBC en Universal Studios nu ook nog eens zover gekregen om mee te doen aan deze service. Zo komen series zoals The Office en Heroes en films als The Bourne Supremacy, 12 Monkeys en American Pie ook naar de Xbox 360. MGM en Constantin Film uit Europa doen ook mee, maar helaas hebben we hier wederom niets aan in Nederland.

Xbox LIVE dashboard, avatars en Arcade

Schappert, de man achter de online divisie, komt op het podium om over Xbox LIVE en het Xbox LIVE Dashboard te praten. Er komt een compleet nieuwe dashboard voor op de Xbox 360. Er zijn verschillende kanalen voor foto's, videos, games en je Gamer Card.

Op je Gamer Card komt ook een avatar, een Mii-achtig figuurtje die je verschillende eigenschappen mee kunt geven. In een filmpje krijgen we te zien dat er duizenden verschillende mogelijkheden zijn om je avatars aan te passen. Er is een speciaal nieuw kanaal voor community. Wanneer je vrienden online komen, zul je hun avatars meteen zien verschijnen op het beeldscherm. Je kunt vervolgens een 'LIVE Party' houden, waar je met acht mensen kunt chatten of bijvoorbeeld foto's kunt streamen. Dan is er nog Xbox LIVE Primetime. Hier kun je je eigen gameshow houden met de avatars. Dit is samen ontwikkeld met Endemol, makers van o.a. 1 tegen 100 en Big Brother. Als eerste komt deze herfst 1 tegen 100. Je kunt dit spel, of bijvoorbeeld een net aangekondigde nieuwe versie van Uno, via het community kanaal lanceren voor heel je party. Nu krijgen we een nieuwe versie van Geometry Wars te zien, exclusief voor Xbox LIVE: Geometry Wars 2: Retro Evolved. Het ziet er een stuk kleurrijker uit. Daarna is het de beurt aan een nieuwe Galaca, Galaca Legions van Namco Bandai. Volgende maand kun je het al exclusief op Arcade downloaden. Portal: Still Alive komt exclusief naar Xbox LIVE Arcade. Het wordt aangekondigd met de typische Portal-stem. Daarna volgt nog een korte aankondiging van een nieuwe South Park-game voor Arcade. Microsoft is tevens een exclusieve samenwerking met Netflix aangegaan. Hiermee kun je de gigantische Netflix-verzameling aan films ook nog eens bekijken. Je kunt deze samen bekijken met je LIVE party. Wederom zullen wij hier in Nederland niets aan hebben, vermoeden we zo. Rareware

Shane Kim komt op het podium om wat games die we al kennen op te noemen, zoals Prince of Persia en Mirror's Edge. Dan komen we aan bij trailers voor de games van Rare.

Eerst is Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts aan de beurt, waarin we het duo zien dat aan het monteren is geslagen. Met verschillende voertuigen reizen ze door kleurrijke levels. Het originele Banjo-Kazooie komt dit jaar uit op Xbox LIVE Arcade. Daarna volgt Viva Piñata: Trouble in Paradise. Het ziet er hetzelfde uit als het eerste deel, maar met nieuwe dieren. Er zijn meer dan 100 papieren dieren nu. De trailer zit weer vol humor en toont hoe je echte kaarten kunt gebruiken, die voor de Xbox LIVE Vision camera kunt houden om zo nieuwe Piñata's te verkrijgen. Scene it? en You're in the Movies Nu zien we het vervolg op Scene It? De avatars kunnen ook in deze game gebruikt worden. Het wordt vooral meer van hetzelfde. Codemasters en Zoe Mode maken You're in the Movies exclusief voor de Xbox 360. Je kunt met gebruik van de Vision camera mini-games doen, zoals met de EyeToy op de PlayStation 2. Microsoft vertelt dat dit perfect voor familie en vrienden is. Zo moet je als een clown rondrennen en op de maat dansen. Ondertussen horen we Shane Kim's droge stem 'yeaaah' en 'you've got it' roepen. Het is een echte party-game. Origineler is de optie om jezelf te gebruiken voor het spelen van in een film. Je plakt jezelf dan in allerlei scènes. You're in the Movies komt logischerwijs met een Xbox LIVE Vision camera. Muziekgames

Muziekgames zijn big business. 3,5 miljoen muzieknummers worden elke maand van de Xbox 360 gedownload. Maarliefst 80% van alle muziekdownloads op consoles komt van de Xbox 360 vandaan.

Kai Huang komt over Guitar Hero: World Tour praten. Kinderen spelen Guitar Hero, ouderen spelen het, zelfs rocksterren. World Tour bevat een nieuwe gitaar, drumkit en acht nieuwe modes. Meer dan 85 nummers die rechtstreeks van de originele master tracks komen zullen in de game zitten. World Tour bevat een studio waar mensen zelf hun eigen muziek kunnen maken en kunnen delen met anderen via GH Tunes.

Tevens zal er een exclusieve R.E.M trackpack zijn te downloaden met drie nummers van de band voordat ze op CD uit zijn. Death Magnetic, het nieuwe Metallica album, zal ook compleet te downloaden zijn voor Guitar Hero III en World Tour in september, tegelijk met de release van het album.

Microsoft Game Studios komt ook met een nieuwe muziekgame, exclusief voor de Xbox 360 natuurlijk. We krijgen een filmpje te zien van een feestje. Er worden twee microfonen opgepakt. Het gaat hier om Lips, een karaoke-game. Iedereen op het feest begint mee te zingen en dansen. Het wordt gemaakt door iNiS, van Elite Beat Agents. President Keiichi Yano komt op het podium en hij vertelt dat je je eigen muziekcollectie kunt gebruiken voor de game, via bijvoorbeeld de IPod. Natuurlijk zullen er ook nummers uit verschillende genres in de game zelf zitten. De microfoons zijn draadloos en geven licht af. Eind dit jaar komt de game uit. Artieste Duffy komt even een nummer zingen, waarna Shane Kim over gaat naar de volgende aankondiging. En dat is Rock Band 2. Deze titel lanceert deze september exclusief naar de Xbox 360. Men toont de complete soundtrack, die je eerder al bij Gamer hebt kunnen zien (hier). Een nieuwe track van Guns 'N' Roses bijvoorbeeld, of drie tracks van Bob Dylan. ACDC zal ook voor het eerst in videogames verschijnen. Nummers van de eerste Rock Band komen , indien je er van in het bezit bent, automatisch in de tweede. Meer dan 500 nummers zullen eind dit jaar te downloaden zijn. Maar ja, wij in Nederland hebben vooralsnog niet kunnen genieten van deze franchise. Square Enix

Het is tijd voor nog één gast, de president van Square Enix, Yoichi Wada. HIj heeft het over The Last Remnant, Infinite Undiscovery en Star Ocean: The Last Hope.

Infinite Undiscovery is exclusief voor de Xbox 360 en komt 5 september in Europa uit, drie dagen na de release in de VS en zes dagen voor de release in Japan. Het wordt gemaakt door Tri-Ace. Net zoals Star Ocean: The Last Hope. In de lente van volgend jaar komt het uit. De eerste trailer zal via Marketplace verkrijgbaar zijn. The Last Remnant is nu in ontwikkeling door een team binnen Sqaure Enix en zal eerst uitkomen op de Xbox 360 op 20 november, wereldwijd. Er volgt een trailer, waarin we personages zien die uit Final Fantasy en Soul Calibur lijken weggelopen. De game zal ook op Games for Windows op de PC uitkomen. Don Mattrick is de show aan het afsluiten, maar Yoichi Wada komt terug om te zeggen dat er nog één aankondiging is. Een trailer volgt. We zien vliegende draken, een fantasy-achtige wereld met futuristische elementen. Jetpacks. Een vreemd voertuig in de wolken. Dan... een bekend vrouwengezicht. Final Fantasy XIII! In de prachtige trailer zien we dat deze game, voorheen een PS3-exclusive, ook naar de Xbox 360 komt. Het publiek applaudiseert en juigt luidkeels. Yoichi Wada bedankt Don Mattrick en de mensen in de zaal.

Nu sluit Don Mattrick de show echt af. Hij praat nog even enthousiast over Final Fantasy XIII (en dat lijkt ons niet meer dan logisch) en wenst ons nog veel plezier tijdens de E3. Dat was het!