Een aantal landen zie je vaak terugkomen in het gamewereldje. Zo landden we tijdens militaire uitstapjes in Frankrijk tientallen keren op Omaha beach, vochten we in de moerassen van Vietnam, maakten we grote veldslagen mee in Irak en waren de Duitsers keer op keer onze vijand. Tot daar opeens Pandemic op de proppen komt met Mercenaries, een actiegame gesitueerd in het politiek rumoerige Noord-Korea, een locatie die we nog niet veel vaker zijn tegengekomen. In deze feature maken we kort kennis met het verhaal achter de game en het kleine landje van de Grote Gemene Leider.

Noord-Korea, officieel De Democratische Volksrepubliek Korea, is een staat in noordoost Azië, die grenst aan China, Rusland en Zuid-Korea. Na de splitsing van Korea in 1945, wordt de macht over het noordelijke deel aan de Sovjet-Unie toegewezen en mogen de Verenigde Staten in het zuidelijke deel de diensten uitmaken. In 1948 wordt in het noordelijk deel onder invloed van de Sovjet-Unie de communistische Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen, kortweg Noord-Korea, met als hoofdstad Pjongjang.

Ook anno 2005 wordt Noord-Korea nog steeds geregeerd door een sterk centralistisch, communistisch bewind (van een democratische volksrepubliek zie je derhalve weinig van terug). Het land kent een grote verering van de vorige en huidige leider (voorzitter), Kim Il Sung en Kim Jong Il. Tegenstanders van het regime worden systematisch opgepakt en naar concentratiekampen verbannen. Burgers mogen niet vrij rondreizen in het land. Ook buitenlanders mogen niet vrij rondreizen; toeristen zijn verplicht de gehele reis een officiële gids bij zich te hebben. Geen prettig landje op het eerste gezicht dus, zelfs niet voor een Mercenary. Maar gelukkig is daar verandering in gekomen. Een tijd van vrede is nabij in Pandemic's fictieve Noord-Korea.

Na jaren van dictatorschap, ziet President Kim Jong Il in dat het communisme niet meer werkt bij het Noord-Korea van nu, en begint hij onderhandelingen met Zuid-Korea, met de intentie om zo beide landen weer te verenigen. Helaas schiet dit alles bij Kim Jong Il's zoon Choi Sing in het verkeerde keelgat en brengt hij zijn vader om tijdens een gewelddadige coup. Uiteindelijk heeft zoonlief Noord-Korea overgenomen en bedreigt hij de wereld met een nucleaire oorlog. Nadat diplomatieke onderhandelingen falen, valt het gebied in totale anarchie. De 'playground of destruction' is geboren. Aangezien Noord-Korea niet bepaald zuinig aandoet met nucleaire wapens en men er wel eens gekke dingen mee zou kunnen gaan doen, hebben de Verenigde Naties (in de game bekend als Allied Nations) besloten in te grijpen. Helaas voor hen is dit niet ongemerkt gebleven in de rest van de wereld.

Wanhopig verspreidt de Allied Nations een lijst met de meest gezochte kopstukken in de vorm van een kaartendek genaamd het 'Deck of 52'. In dit kaartendek is generaal 'Choi Sing' de ace of spades, oftewel schoppenaas. Zoals de naam al aangeeft, ben jij het die de huurlingen van Executive Operations Inc., een firma die mensen met speciale talenten ter beschikking stelt van zij die er het meeste voor bieden, bestuurt. Er zijn een drietal huurlingen waarmee je kunt spelen, te weten: Chris Jacobs, de ruige Amerikaan, de lenige Britse agent Jennifer Mui met voorliefde voor stealth en ten slotte Mattias Nilsson, de juiste man voor excessief geweld.

Van links naar rechts: Jennifer Mui (uk), Matthias Milsson (swe) & Chris Jacobs (usa)

Elk karakter heeft zo zijn eigen invloed op het spelverloop en menig maal zal het voorkomen dat je een keuze zult moeten maken aan wiens zijde je zult gaan vechten, om zo uiteindelijk alle kopstukken op te pakken (dood of levend), met als hoofdprijs generaal 'Choi Sing'. Eén van de zijdes die de game bevat is China, het immense buurland van Noord-Korea. China heeft lucht gekregen van het hele gebeuren in het land en raakt betrokken in het geheel, met als doel het inlijven van Noord-Korea bij de Volksrepubliek. Ook de zuiderburen laten het niet zomaar op zich zitten. In samenwerking met de CIA proberen zij de Noord-Koreanen uit te schakelen. Een nucleaire oorlog is natuurlijk wel het laatste wat zij kunnen gebruiken. Ten slotte krijgen we te maken met de Russische maffia, welke zich druk bezighoudt met de opbloeiende wapenhandel. Zij zullen de diverse facties geregeld voorzien van allerlei wapentuig, zolang er uiteraard maar betaald wordt.

Al met al genoeg stof om een flinke game op te baseren. Of Mercenaries naast politiek en verhalend interessant, ook lekker speelt lees je later deze week in de review.