Pick-up & play

De Wii is een console die gericht is op een mainstream publiek en niet voor niets wil Nintendo het hele gezin bereiken in plaats van alleen de gamende jongeren. Ook lastigere games die misschien niet direct voor iedereen geschikt zijn, moeten toegankelijk blijven op de Wii. Met Vanguard is dit niet anders, en het ontwikkelteam heeft veel moeite gestoken in het laagdrempelig maken van de game en hieraan een makkelijke besturing toe te voegen, zonder dat de game daardoor saai wordt.

Nunchuck en Wii-mote

Met de Nunchuck bestuur je met de analoge stick je basisbewegingen. Door de trekker van de Nunchuck te gebruiken kun je wisselen tussen verschillende acties zoals lopen, rennen, liggen en staan. Met de C-knop kun je springen. Je kunt de Nunchuck ook meer intuïtief gebruiken door bewegingen te simuleren waarmee je je soldaat bestuurt. Als je de Nunchuck naar boven beweegt dan zal de soldaat gaan staan, naar beneden bewegen is voor kruipen of liggen. Handig is dat je 180 graden kunt draaien door de Nunchuck snel naar links te bewegen. Deze move is alleen beschikbaar in de Wii-versie van Medal of Honor: Vanguard.

Met de afstandsbediening bestuur je de camera (en daarmee je wapen) door simpelweg met het ding te richten naar waar de vijand staat. Onder de D-pad van de Wii-mote staan alle wapens waardoor je heel gemakkelijk kunt switchen tussen je eerste en tweede wapen. Naar links drukken laat je wisselen tussen je wapens en naar rechts drukken is voor de granaten. Schieten doe je door op de B-knop te drukken. Granaten gooien doe je door de B-knop ingedrukt te houden, je cursor op waar je de granaat wil gooien te richten en de beweging te maken alsof  je de granaat wil gooien (een beetje zoals het vissen in Zelda). Ten slotte laat de knop vervolgens los. Als het goed is volgt er een mooie explosie in jouw voordeel.

Door de afstandsbediening snel naar rechts te bewegen herlaad je je wapens, maar dit kun je ook doen door op de nummer 2-knop te drukken. De nummer 1-knop dient om melee aanvallen te maken, maar deze kunnen ook uitgevoerd worden door de afstandsbediening naar voren te bewegen. Tevens dient de nummer 1-knop voor interactie met de omgeving, zoals het openmaken van deuren. Parachute Zoals het een goede WOII game betaamt, bevat ook Medal of Honor: Vanguard het bekende parachutespringen. Met de Wii-besturing krijgt dit ineens een hele nieuwe dimensie. Door de Wii-mote en Nunchuck omhoog gericht vast te houden, alsof het de touwen van de parachute zijn, daal je af. Wanneer je de bediening naar voren duwt  zul je sneller dalen, en door naar achteren te duwen rem je af. Je kunt de touwen ook individueel besturen waardoor je mooie hoeken kunt maken.

In onderstaande video is goed te zien hoe de Wii-mote en nunchuck gebruikt worden voor de verschillende acties in de game.

Hoewel de besturing van de Wii- en PS2-versie van Medal of Honor: Vanguard totaal van elkaar verschillen volgen beide games dezelde verhaallijn. Grafisch zal een en ander ook anders zijn maar qua gameplay blijft de actie hetzelfde.  Op de Wii (en ook de PS2) zal het mogelijk zijn om in multiplayer te spelen met vier personen in split-screen met Deathmatch, Capture the Flag, King of the Hill en Scavenger Hunt.