“Game Maker is een programma voor het onderwijs en amateurprogrammeurs waarmee op een gemakkelijke manier games gemaakt kunnen worden”, legt Overmars uit. Een geniale zet is om het programma gratis beschikbaar te stellen via internet. “Dat levert ongeveer vijfduizend downloads per dag op.” Natuurlijk is er wel een betaalde versie. “Daarin zitten extra features zoals 3D-graphics en het toevoegen van multiplayer.”

Makkelijk games maken

Het unieke van Game Maker, hetgeen Overmars in de top 50 van invloedrijke ontwikkelaars heeft geschoten, is dat het zo makkelijk is om games te maken met dit programma. “Het programma is opgezet vanuit een educatief standpunt. Dat maakt het gemakkelijk voor iedereen om het uit te proberen. Er zitten bepaalde concepten in waarmee complexe zaken gemaakt kunnen worden. Je kunt heel eenvoudig een optie pakken en het naar een object slepen, maar een programmeertaal gebruiken is ook mogelijk.” Doordat het programma verschillende kennislagen kent, is het juist ook zo geschikt voor verschillende doelgroepen.

Overmars legde het zelf in een in 2009 verschenen achtergrondverhaal op Gamer.nl eigenlijk al treffend uit: “Met Game Maker wil ik mensen leren programmeren, zonder dat ze doorhebben dat ze daadwerkelijk aan het programmeren zijn. Veel van de complexiteit is in eerste instantie afgeschermd, maar kan wel toegankelijk worden door de ingebouwde programmeertaal.” Maar, meldt Overmars nu, minstens zo belangrijk is “dat het programma je geen stijl oplegt. Je kunt eigenlijk alles maken wat je maar wil.”

iPhone

Invloedrijke ontwikkelaars moeten echter constant blijven vernieuwen om hun reputatie te behouden. Overmars is natuurlijk ook met de volgende stap bezig. Sinds een paar weken brengt het bedrijf achter Game Maker, YoYo Games, ook games voor iPhone en iPad uit. Alle games die YoYo uitbrengt zijn door Game Maker-gebruikers gemaakt en geüpload op de website. Het bedrijf kiest vervolgens de leukste games, schaaft die nog bij qua graphics en besturing en geeft het vervolgens uit. “De helft van de opbrengsten gaat vervolgens naar de ontwikkelaar”, vertelt Overmars. De iPhone-games kosten tot nu toe meestal niet meer dan een dollar, “omdat het toch best kleine games zijn”.

Maar er is meer. Zo is het de bedoeling dat volgend jaar ook games voor het Android-platform verschijnen. “We hebben ook al twee games naar Sony verzonden, die liggen daar nu ter controle.” De games moeten als PSP Minis verschijnen. Game Maker is dus snel terrein aan het winnen. Niet alleen leert het tienduizenden mensen op een simpele manier games te maken, het kan nog leuke producten opleveren ook, zoals YoYo’s bekendste release: They Need to be Fed. Geheel terecht dus dat Overmars is opgenomen in de lijst van invloedrijkste ontwikkelaars en iemand die wij de komende jaren in de gaten blijven houden.