Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren allerlei troepen actief op de slagvelden van Europa. Eén van de bekendste divisies die zo'n 50 jaar geleden vocht, is de 101st Airborne Division. De divisie werd in November 1918 opgericht, maar alweer een maand later gedemobiliseerd. Pas 26 jaar later zouden de paratroepers tijdens D-Day voor het eerst in actie komen. Nu bestond en bestaat de 101st Airborne Division uit verschillende regimenten. In Brothers of Arms beleef je met het 502e regiment de eerste uren die vooraf gingen aan de bevrijding van Europa. Het verhaal in Brothers of Arms speelt zich af rondom Sergeant Matt Baker. Baker heeft echter nooit bestaan. Toch is zijn persoon niet helemaal uit de lucht gegrepen, want die is gedeeltelijk gebaseerd op Harrison Summers, (zie foto) die wel degelijk in 1944 heeft gevochten, en twee Purple Heart onderscheidingen kreeg. Dit is echter niet het enige realistische aan het spel. Om de sfeer van Normandië te proeven en in het spel terug te laten komen, ging Gearbox Software op vakantie naar Frankrijk en nam meer dan 3000 foto's en video's. Ook bracht men de nodige tijd door in het nationale archief om informatie in te winnen, dat allemaal weer in het spel verwerkt is, maar laten we bij het begin beginnen.

Zoals gezegd zag de 101st Airborne Division voor het eerst gevechtsactie tijdens de invasie van Normandië op 6 juni 1944. De divisie, onderdeel van het VII Corps, sprong in de donkere ochtend voor H-Hour met als doel het veroveren van posities ten westen van Utah Beach. Tevens moest de divisie ook de tweede verdedigingslijn van de Duitsers uitschakelen, zodat de troepen van de 4e infanterie divisie, als ze eenmaal geland waren, meteen konden doorstoten. De Screaming Eagles, zoals de divisie ook bekend stond, moest daarnaast de oude bruggen achter het strand en tussen St. Martin-de-Varreville en Pouppeville veroveren. In de zuidelijke sector van de divisie moest men de la Barquette lock, een brug ten noordwesten van Carentan en een spoorbrug verder west gelegen, veroveren. Op hetzelfde moment moesten onderdelen van de divisie twee bruggenhoofden op de rivier de Douve en le Port ten noordoosten van Carentan aanleggen

Terwijl de aanvalsmacht de Franse kust naderde, kreeg het te maken met mist en luchtdoelgeschut, waardoor sommige vliegtuigen uit de formatie raakten. Paratroepers van zowel de 82e en 101st Airborne Divisies misten hun landingszones en raakten over een groot gebied verspreid. De eerste opdracht van de mannen was om hun eenheden te vinden; 1500 soldaten van de divisie werden doodgeschoten of gevangen genomen. Toen de soldaten zich eenmaal hergegroepeerd hadden, moesten ze hun locaties ten opzichte van de doelen bepalen. De parachutisten van de 101st divisie zouden bij de dageraad versterkingen krijgen. De gliders van de divisie hadden echter hun eigen problemen. Veel gliders stortten neer, waarbij enkele soldaten om het leven kwamen. Hieronder Brigade Generaal Don F. Pratt.

De mannen van de divisie hielden vol en besloten hun missies zo goed als ze konden uit te voeren. Bij het vallen van de nacht hadden de soldaten van de 101st divisie de stranduitgangen in hun zone veilig gesteld en maakten ze contact met de troepen van de 4e divisie. De Screaming Eagles wisten ook de Barquette lock te veroveren, maar geen overgangen bij de rivier de Douve in te nemen. De volgende dag probeerden onderdelen van het 101st om richting de zuidelijke sector verder te gaan, maar ze boekten, door hevig verzet van de Duitsers bij het stadje St. Côme-du-Mont, weinig vooruitgang. Eisenhower besloot die dag dat de Amerikanen het gat tussen het V en VII Corps moesten dichten. Het VII Corps kreeg als opdracht om de stad Carentan te veroveren. Aangezien het 101st buiten het stadje St. Côme-du-Mont al in positie was, kregen zij de taak.