Graag een beetje vaag!

Vrije tijd lijkt mooi, maar als je na hard werken, studeren, kinderen verzorgen of je huis schoonmaken opeens wordt geconfronteerd met een dagje ‘niets’ slaat de paniek je keihard om de oren. Stapels games, rijen dvd’s en gigabytes aan muziek hunkeren om je aandacht. De oplossing: in bed blijven en wat rustgevende spelletjes downloaden op je smartphone.

Wat er precies rustgevend is aan de iPhone-game Wide Sky kan ik nog steeds niet zeggen. Toch gaat er een kalmerende werking van uit. De bediening is een groot mysterie, de speldoelen zijn vaag en ook na een uur spelen snap ik nog niet precies wat het achterliggende idee van het spel is. Het moet een combinatie zijn van het oogstrelende artwork en de sfeervolle muziek, die doet denken aan een verblijf in een Zelda-dorpje. De grafische stijl is de grootste aantrekkingskracht van deze game en heeft een mysterieuze sfeer die doet denken aan Okami en Superbrothers: Sword & Sworcery Ep, al heeft het wel duidelijk zijn eigen karakter. Maar wat doe je? Je werpt een egel door de lucht, zwaait met touwen aan wolken, raakt cirkels aan en kantelt je iPhone om de juiste richting op te zwiepen. Ook als je Wide Sky niet begrijpt – en bij mij duurde dat langer dan een kwartier - is het een leuke ervaring. En hoeveel games kunnen dat van zichzelf zeggen?

 

Minder vaag

Iets minder vaag maar ongeveer net zo stijlvol is Wave Trip, een iPhone-game van de makers van Bad Hotel. Hoewel die laatste game behoorlijk freaky is en niet geschikt is voor de gemiddelde mobiele gamer, schotelt Wave Trip een iets gemakkelijker te verteren spelervaring voor. Het speldoel is simpel: pak alle muntjes en ontwijk de blokjes. Net als bij Jetpack Joyride raak je het scherm aan om omhoog te zweven en daal je als je de vinger er van af haalt. Door een schild te gebruiken beuk je door gevaarlijke blokjes om de achterliggende muntjes te pakken.

Dit simpele concept wordt pas echt interessant door de koppeling aan een muzikaal element. Elk muntje draagt bij aan de soundtrack, waarbij een dynamisch geheel ontstaat van stijlvolle beelden en opzwepende muziek. Het concept is niet per se nieuw, maar de manier waarop het is uitgevoerd maakt dit spel wel tot een lekker tussendoortje. Een goede timekiller is de editor van het spel, waarin de functies van de verschillende elementen iets duidelijker worden. Zelf een level maken is zó simpel, dat andere spellen er een voorbeeld aan kunnen nemen. Gooi wat elementen op het scherm en je kunt er meteen mee spelen. Publiceren naar de Wave Trip-community is even makkelijk. En met de populaire en nieuwe levels van andere Wave Trip-spelers kun je lekker een paar uur door.

 

Ben je trouwens op zoek naar de beste muziekgame op de iPhone, dan kan ik je met gemak Groove Coaster aanraden. Hippe Japanse muziek, bizarre vectorbeelden en heerlijke gameplay maken dit tot een smaakvolle aanrader. Al kun je deze opzwepende game moeilijk ontspannend noemen.