Naast sportgames voor sportliefhebbers, zoals FIFA- en NBA-titels, zijn er vooral op mobiele platformen heel wat sportgames die een breder publiek aanspreken. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld Inazuma Eleven, een rollenspel voor Nintendo-platformen waarin voetballers bovennatuurlijke krachten op de grasmat vertonen. Iets minder spectaculair maar met een soortgelijke charmante mix van rollenspel en sportactie is Baseball Superstars 2013 voor Android en iOS. Alleen al voor de mooi geanimeerde personages met enorme hoofden en vreemde outfits is deze gratis game het downloaden al waard. En het van origine Koreaanse spel is prima geschikt voor mensen die honkbal normaliter oersaai vinden.

De basis van Baseball Superstars 2013 is vrij simpel: kies voor de carrière van Batter (balletje slaan) of Pitcher (balletje gooien). Sluit je aan bij een van de kleurrijke teams met namen Dragons, Phoenix, Dolphins, Thunders of Unicorns en stap het veld op om een seizoen te spelen. Je speelt de rol van één speler, terwijl de rest van je team ook z’n best doet om de wedstrijd te winnen. In de praktijk betekent dit dat je slechts een keer of drie op de honk hoeft plaats te nemen om de bal een mep te geven. Als je op de heuvel staat om de bal richting de slagman te werpen, draai je een paar ronden mee. Potjes kunnen makkelijk binnen een halve minuut gespeeld worden, waardoor het een ideale draagbare game is.

Een bal goed raken is een kwestie van precies op het juiste moment slaan, en natuurlijk opletten of hij niet langs de plaat wordt gegooid. De bal werpen is wat lastiger. Naast een van de beschikbare worpen kiezen, mik je de bal met een virtuele joystick en moet je de aanraking van het scherm goed timen om de bal nauwkeurig op zijn doellocatie te krijgen. Als je halfgaar met een lui oog naar het scherm staart is het werponderdeel dus geen goede keuze – de ballen vliegen dan alle kanten op.

Meer wensen

Zoals gezegd is Baseball Superstars 2013 een lekker makkelijke game die zich vooral tijdens het slaggedeelte beperkt tot het op het juiste moment op een knop drukken. Verlang je meer van het spel, dan zijn er genoeg opties. Vooral de mogelijkheden om je personage sterker te maken zijn erg vermakelijk. Door wedstrijden te spelen klim je omhoog in level en mag je statistieken handmatig verhogen. Speciale skills komen beschikbaar, superslagen worden getraind en na voortgang in een level mag je blind kiezen uit verschillende kaarten met voordelen voor je personage. Als je een wedstrijd iets sterker in wilt gaan, zijn er voor de eerste inning voorwerpen te koop die jouw team of speler een voorsprong geven, zoals een grotere slagkracht, of de tegenstander dwarszitten, zoals slechter veldwerk. De rest van het rollenspelgedeelte uit zich in allerlei gezondheids-, geluks- en geldmeters met verschillende doeleinden, die je niet hoeft te begrijpen om het spel op basisniveau te spelen.

Als je honkbal wél interessant vindt, zijn er allerlei statistieken in het spel te vinden en is er zelfs een quiz met vragen over de sport. Hoewel het nooit een serieus sportspel wordt, kun je jezelf wel verdiepen in de prestaties van de andere spelers. Standaard worden deze razendsnel weergegeven, maar gelukkig kun je deze langzamer instellen zodat je ze goed kunt lezen. Begin je echt los te komen, dan is er een uitgebreid multiplayeronderdeel dat zich huisvest in een op het eerste oog vrij onoverzichtelijk menu. Daarnaast zijn er vele extra’s, zoals hippe handschoenen, helmen en knuppels die je extra krachten geven. Een aantal onderdelen van het spel verlopen sneller als je in-app aankopen doet, maar de makers hebben een prima balans gevonden tussen leuke extra’s en gratis content. Met andere woorden: je kunt dit spel net zo lang kosteloos spelen zonder irritaties over wat je mist als je de portemonnee trekt.

Baseball Superstars 2013 is een spel met twee kanten. Door simpelweg balletjes te slaan fungeert dit als lekker hersenloze luiwammestitel, maar wil je meer, dan heb je onmiddellijk toegang tot een simpel maar vermakelijk rollenspel met charmante animetekeningen en grappige personages. De makers spreken trots van een gameserie die al meer dan 45 miljoen keer is gedownload, en dat zal met deze uitstekende 2013-editie alleen maar groter worden.