Als Cliff Bleszinski achter de productie van Logitech’s gaming-accessoires had gezeten dan had hij na de uitgave van het G15-toetsenbord gezegd dat de volgende iteratie “Bigger, better and more badass” zou worden, met de G19 tot gevolg. Logitech staat uiteraard bekend als hofleverancier van enkele van de meest geliefde muizen en toetsenborden voor gamers, maar met de G19 zijn ze compleet over-the-top gegaan. Het ingebouwde display steelt de show met zijn eigen Linux-systeem dat allerlei applets kan draaien, video’s kan afspelen en afbeeldingen kan weergeven. Daarnaast beschikt het toetsenbord over twaalf zogeheten G-toetsen, die dankzij de drie profielstanden tot 36 verschillende toewijzingen kunnen krijgen.

Strak uiterlijk

Voordat we naar de verschillende functies gaan kijken nemen we eerst het uiterlijk onder de loep en dat mag er wezen. Met zijn combinatie van zwart en grijstinten ziet hij er strak uit en de plaatsing van de toetsen is wellicht wat traditioneel maar oogt logisch en professioneel. Het metalen inlegstukje met het Logitech logo staat niet alleen mooi voor de afwerking maar doet het toetsenbord daarmee ook goed passen bij andere producten in de G-serie (zoals het G13-gameboard). Alleen de losse polssteun ziet er wat goedkoop uit en doet hiermee lichtelijk afbreuk aan het stijlvolle uiterlijk. Over het algemeen voelen de materialen oerdegelijk en solide aan en het materiaal dat voor de toetsen is gebruikt, maakt dat de knoppen zacht aanvoelen terwijl het tegelijkertijd meer grip biedt.

Eenmaal klaar om te beginnen zal je direct iets opvallen tijdens het aansluiten: er zit een aparte adapter bij het toetsenbord. Dankzij de gevoede USB 2.0 poorten en het aparte display trekt de G19 blijkbaar zodanig veel stroom dat het z’n eigen voeding nodig heeft. Houd er dus rekening mee dat je een extra stopcontact nodig hebt als je de G19 wilt gebruiken zoals de bedoeling is. Je kunt het toetsenbord namelijk wel aansluiten zonder deze adapter, maar dan beschik je alleen over de basisfunctionaliteiten.

Het scherm van de G19 heeft een resolutie van 320 x 240 en kan ook applets die geschreven zijn voor de G15 draaien. Standaard is hij voorzien van een aantal programma’s zoals een RSS-lezer, CPU-meter, klok en mediaspeler. Daarnaast kun je speciale feeds van Youtube of eigen filmpjes bekijken. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat dit rekenkracht van je computer vraagt, dankzij het eigen Linux-systeem kun je zelfs tijdens het gamen filmpjes bekijken zonder ergens last van te krijgen. De vraag is eerder in hoeverre je dit zult doen nadat de nieuwigheid er vanaf is, want heel logisch is het niet. Wil je liever iets zien dat ook daadwerkelijk iets toevoegt aan je game-ervaring dan is er een lijst van spellen die deze hardware ondersteunen, waardoor je ingame informatie krijgt over bijvoorbeeld ammunitie of personages. Dit is in dit opzicht identiek aan wat de G13 biedt.

Indeling

Het toetsenbord is vrij traditioneel en kent in de basis vrijwel dezelfde lay-out van de standaardknoppen als een regulier toetsenbord. Aan de linkerkant tref je vervolgens twaalf programmeerbare toetsen aan met daarboven drie knoppen om tussen de profielen te switchen met daarnaast een knop om tijdens het spelen een macro op te nemen. Daar vlak naast zit een schakelaar die de G19 in een speciale gaming-stand kan zetten, wat zoveel inhoudt als het uitschakelen van de Windows-toets, om te voorkomen dat je met een onbedoelde druk op de knop je game doet crashen. Vlak daar weer naast zit een groep knoppen die speciaal bedoeld zijn voor de bediening van het ingebouwde scherm en aan de rechterkant van het toetsenbord tref je naast de knoppen voor de multimediabediening en de volumeregeling ook een knop aan om de achtergrondverlichting uit te schakelen. De kleur van deze verlichting is overigens volledig aanpasbaar (en via de software tot op zekere hoogte ook de intensiteit).

Voor het instellen van de functies van de G-toetsen alsook te kunnen sleutelen aan de applicaties op het schermpje, maak je gebruik van dezelfde software die ook voor onder andere de G13 gebruikt wordt. Hierbij zie je een weergave van het toetsenbord waarbij je dan per knop aan kunt geven wat z’n functie is. Net als bij z’n voorganger en ook concurrenten kun je ook nu weer zowel losse toetsen, macro’s en scripts toewijzen. In principe niets nieuws onder de zon hier, het werkt allemaal lekker en we liepen nergens echt tegenaan tijdens onze test van het toetsenbord. Nou ja, dat hij niet ontzettend lekker typt, maar dat lijkt inherent te zijn aan gaming-.

De G19 mag zich met recht de koning onder de gamingtoetsenborden noemen en zet de lijn voort die Logitech jaren geleden uitzette met hun G-serie. Kwaliteit in iedere zin, fijn voor het oog en uiterst gebruiksvriendelijk en logisch opgezet. Hij is niet perfect, dat zeker niet. We weten wel zeker dat er gamers zullen zijn die liever het Microsoft Sidewinder X6 toetsenbord zullen willen voor zijn flexibiliteit, of de Razer Lycosa voor sommige designkeuzes, maar toch zijn wij zelf het meest gecharmeerd van de G19. Niet teveel onnodige fratsen, ook niet te goedkoop en lekker in gebruik. Dat scherm is misschien wat over-the-top, maar stiekem houden we daar wel van. Nee, als er iets is dat je tegen moet houden dan is het hooguit de prijs. Deze is misschien behoorlijk gezakt sinds hij voor het eerst uitkwam, maar met een prijskaartje van 130 euro is het nog steeds een flinke aanschaf. Heb je het geld er voor over dan is het absoluut geen miskoop, maar zorg wel dat je zeker van je zaak bent, anders zijn er nog alternatieven. Denk hierbij aan de G13-gameboard of de Microsoft Sidewinder X6, die toch een stuk goedkoper zijn. Kortom, erg mooi ding als je het geld er voor over hebt.

De Logitech G19 is ons in bruikleen gegeven door Alternate. Koop dit toetsenbord en nog veel meer hardware via de website van Alternate.