In Nederland zijn er voldoende gamepublishers die deel uit maken van flinke multinationals, maar Lighthouse Interactive nam de moedige stap en begon vanaf scratch. Een team van gameliefhebbers met al meer dan 35 jaar ervaring in de industrie is in juli 2005 het bedrijf gestart en inmiddels worden de eerste games uitgegeven. Nog geen supergrote titels, maar wat niet is kan nog komen...

Onder leiding van Erik Schreuder, de CEO van Lighthouse Interactive, wordt er flink aan de weg getimmerd. In totaal werken er tien man voor het bedrijf al zitten sommigen in het buitenland om daar de zaken goed draaiende te houden en uit te bouwen. Om zichzelf krachtig op de markt te zetten werkt Lighthouse Interactive samen met bedrijven in het buitenland. Frogster publisht in Duitsland de games, Nobilis in Frankrijk en Spanje en in Engeland zorgt Pinnacle voor de distributie. De bedrijfsfilosofie van Lighthouse Interactive is kwaliteit boven kwantiteit. Dit betekent dat zij ook echt een bepaald gevoel en geloof in een game moeten hebben voordat zij besluiten om deze uit te gaan geven. Momenteel richt de publisher zich nog erg op de nichemarkten omdat dit zekere terreinen zijn die je in het begin van een nieuw bedrijf nodig hebt. Maar dat is niet de enige reden. Lighthouse Interactive wil nieuwe developers de kans geven om een goed product uit te kunnen brengen.

Om erachter te komen of de ontwikkelde game past bij Lighthouse Interactive is persoonlijk contact belangrijk. De motivatie van de ontwikkelaar dient duidelijk te zijn en als daar enthousiasme ontbreekt, dan is het voor het Haarlemse Lighthouse Interactive snel bekeken. Als de ontwikkelaar niet wild is van zijn eigen product, dan zal de consument dat ook niet worden. Wanneer de eerste contacten met developers is gelegd, zal het bedrijf de game aan een grondige test onderwerpen. De game wordt gespeeld en er wordt gekeken of deze niet vol met bugs zit en wel te verkopen is. 

Als nog redelijke kleine speler in de grote gameswereld focust Lighthouse Interactive zich op de PC markt. Dit heeft vooral te maken met de licentierechten die stukken hoger uitvallen bij consoles. In de toekomst wil de Nederlandse publisher zich echter zeker ook op de consoles richten. Inmiddels heeft Lighthouse Interactive al zes games op stal waarvan er al drie met succes zijn uitgegeven.

Keepsake Developer: Wicked Studio

Releasedatum: OUT NOW

Genre: Adventure

Meer info op de GamePage

Keepsake is een adventuregame met een mystieke, middeleeuwse setting. De hoofdrol is weggelegd voor een jongedame genaamd Lydia die aankomt bij een tovenaarsschool die wel erg verdacht verlaten is. Op de grond vind Lydia een pop, een aandenken dat haar doet besluiten het geheim van de school te ontrafelen. Hierbij krijgt ze de hulp van een wolf genaamd die eigenlijk een draak is.

Keepsake is door de games pers, zowel nationaal als internationaal, positief ontvangen. De game brengt geen revolutie aan gameplay met zich mee, maar biedt voldoende uitdaging in de puzzels, een spannend verhaal en mooie graphics om de speler lang genoeg te kunnen boeien. Een prima eerste game voor ontwikkelaar Wicked Studio.

 

War World: Tactical Combat Developer: Third Wave Games

Releasedatum: OUT NOW

Genre: 3rd person action

Meer info op de GamePage

War World is een planeet die gewijd is aan conflict en gevecht. In een wereld waar krachtige robotachtige strijders het tegen elkaar opnemen in een brute gevechten kan dat zonder schroom indrukwekkend worden genoemd. Een soort van Unreal Tournament maar dan met wat loggere spelpersonages...Ontwikkelaar Third Wave Games bestaat uit een groep voormalige ontwikkelaars bij Rare en Nintendo, oude rotten dus. Opvallend is dat War World door de gamespers redelijk goed wordt ontvangen, maar dat spelers iets minder positief over de game zijn.

Loco Mania Developer: 7FX

Releasedatum: OUT NOW

Genre: Strategie

Meer info op de GamePage

Met treintjes spelen hoef je niet meer stiekem op je zolderkamertje te doen. Loco Mania biedt je namelijk een complete game waarbij jij controle hebt over een geheel treinnetwerk. Spelers dienen schakelaars te bedienen, zorgen dat alles op tijd rijdt en zorgen dat het eindstation bereikt wordt. De game bevat diverse Europese landschappen en verschillende spelmodi zoals de Time Attack, Check Point of het vrijrijden in de Free Run.

Sword of the Stars Developer: Kerberos Productions

Releasedatum: Q3 2006

Genre: 4X space strategie

Meer info op de GamePage

Sword of the Stars is een zogenaamde 4X game. Een genre dat nog niet zo bijzonder veel titels kent. 4X staat voor Explore, expand, exterminate en exploit en Sword of the Stars heeft al deze elementen goed uitgebalanceerd in zich. Er kan gekozen worden uit vier rassen die planeten zullen gaan onderzoeken en deze proberen bewoonbaar te maken. 

Op Gamer.nl is er door middel van developer dagboeken veel aandacht aan deze game besteedt. Lees het hier na:

Developer Diary 1 Developer Diary 2 Developer Diary 3 SunAge Developer: Vertex4

Releasedatum: Q3 2006

Genre: RTS

Meer info op de GamePage

Het is de verre toekomst en de wereld is aan het doodbloeden. De mensheid verschuilt zich in beschermde steden, maar de Cult verspreidt chaos en vernietiging. De held van de game probeert hier alles tegen te doen en neemt het op tegen de Cult. In deze RTS game spelen drie rassen, de Human, de Raak-zun en de Sentinel, een hoofdrol en dienen zij hun units op de beste wijze in stand te houden zonder daarbij het onderspit te delven.

Ship Simulator 2006 Developer: Vstep

Releasedatum: 15 juni 2006

Genre: Sim

Meer info op de GamePage

In Ship Simulator 2006 kunnen spelers het roer overnemen van gigantische vrachtschepen, speedboten, yachten, watertaxi's of zelfs de Titanic. Niet alleen de vaartuigen zijn zeer divers, maar ook de wateren die je bevaart. Leid je schip de haven van Rotterdam binnen of zeil over de azuurblauwe zee van het Caribisch gebied. Ship Simulator 2006 is een game die in eerste instantie een nichemarkt zal aanspreken, maar veel mensen zullen na het proberen van de game zien dat het spel voldoende uitdaging en afwisseling biedt.