Het einde van december zal niet alleen de tijd zijn dat die onnozelaar van een Kerstman langs de deuren zal leuren met dure cadeau's, maar dit jaar mogen we ons ook verheugen op Lannium2K. Dit zal dus een nieuwe LAN worden waar plek is voor maar liefst 500 gamers.

We spraken met BoneH, een van de organisatoren.

Gamers: Wat is jouw achtergrond met LANs?

BoneH: Het begon allemaal toen iemand me aanmoedigde naar een LAN(netje) te gaan van een vriend. Huh ? LAN ? Wat is dat ? Maar ik toch maar mijn PC meegesleept, om daar eens even met 8 man tegelijk te gamen. Ik ben daar sindsdien nog een paar keer geweest en het werd er steeds gezelliger en leuker. Maar ik wilde het groter, vaker en beter.......vandaar dat ik toen ook maar besloot kleine LANnetjes te organiseren in de garage . Dat waren overigens ook erg gezellige bijeenkomsten ( van +/- 17 man ). Daarna werd het steeds groter en groter..... En toen ik me bij GameParty aansloot, zat ik natuurlijk meteen midden in het hele LAN gebeuren.

Gamers: Hoe kwam je op het idee om een eigen LAN te organiseren en wat voor ervaring had je toen met de organisatie ervan?

BoneH: Zoals ik al zei, hield ik de eerste paar LAN's in de garage. Aan dat soort besloten LAN's worden over het algemeen weinig eisen gesteld. Een paar tuintafels en houten stoelen, wat computers en een simpel coax netwerkje waren destijds wel voldoende. Maar algauw raakten er steeds meer mensen geintresseerd in het bezoeken van dergelijke 'parties'. Vandaar dat ik, met de hulp van wat vrienden, de LAN daarop in een grotere ruimte besloot te houden. Dat was een groot succes en LANNIUM was geboren. Maar Lannium groeide in die ruimte net iets uit z'n voegen, vandaar dat we besloten het meteen groots aan te pakken. Misschien onverstandig, maar we zien wel hoe we het er vanaf brengen . Bovendien hebben we daarnaast ook nog veel hulp van professionele organisaties... dus het moet goed komen lijkt me .

Gamers: Wat zijn volgens jou opvallende trends in de LAN scene?

BoneH: Ten eerste valt het natuurlijk op dat er steeds méér LANs georganiseerd worden, dit komt waarschijnlijk mede door de aandacht die bladen en websites aan de LAN scene schenken. Ook worden de LANs steeds groter ( waaronder een paar uitschieters... zoals Ambience, Drome, WAN etc. ) en zijn ze voorzien van kwalitatief betere apparatuur, wat weer mede komt dankzij organisaties als GameParty. Hierdoor raakt de LAN scene steeds verder ontwikkeld, wat mij uiteraard een zeer positief iets lijkt. Ten tweede is het ook opvallend dat verschillende bedrijven steeds meer zien in het sponsoren of ondersteuning van dergelijke evenementen. De laatste tijd zie je bij LAN's vaak dat er mooie prijzen te winnen zijn, ik denk dat dit 'kaatseffect' is: de LAN scene ontwikkelt zich verder en wordt daardoor interessanter voor bedrijven, daar staat tegenover dat de sponsoring van bedrijven een enorme stimulans is voor de scene. Een wederzijdse positieve werking dus... Daarnaast zie je ook dat verschillende LAN organisaties vanalles doen om hun LAN bijzonder of specialer de maken dan die van anderen. Of dat daadwerkelijk nodig is valt natuurlijk te betwijfelen, maar een interessante ontwikkeling is het natuurlijk wel. Lancentre is hier bijvoorbeeld een goed ( en misschien wel extreem ) voorbeeld van: zij zorgen ervoor dat ook personen waarvoor LAN's iets nieuws is, zich aangetrokken voelen te komen, door bijvoorbeeld verschillende artiesten en woordvoerders aan het woord te laten. Bovendien zie je allerlei andere initiatieven zoals gratis ontbijt e.d. ook uit de grond schieten. Stuk voor stuk ontwikkelingen die de moeite waard zijn goed in de gaten te houden.