Diessen?

Na een lange rit naar het afgelegen gehucht Diessen in Noord-Brabant wist ik (Erik) de LAN toch redelijk snel te vinden. De locatie was een grote loods die men wanhopig op tempratuur probeerde te krijgen, dit omdat het buiten rond de – 4 graden was. Voor deze extra verwarming werd naast de standaard entree van 30 gulden nog eens 5 gulden extra gevraagd. Een klein bedrag voor een behaaglijke tempratuur.

Een klein foutje was wel dat de mensen zich buiten moesten laten registreren. Een trage procedure waarbij de mensen stonden te vernaggelen van de kou. Gelukkig was de tempratuur binnen een stuk beter en al gauw stroomde de hal vol met gamers en hun PC. De RealGamer had nog een voorraadje oude nummers liggen en gaf alle deelnemers een exemplaar van hun novembernummer. Altijd makkelijk om je monitor op te zetten of om als muismat te gebruiken. Helaas werkte het netwerk nog niet bij binnenkomst en vol smart wachtte de vroege partygangers dan ook op het moment dat ze konden leechen en gamen.

Netwerk

Tegen de middag werkte het netwerk eindelijk naar behoren. Veel problemen werden veroorzaakt door foute netwerkinstellingen want die waren namelijk voor niet iedereen even duidelijk. De snelheid van het netwerk viel wel wat tegen. Er was namelijk een 100 Mbit netwerk beloofd, maar door problemen werd dit tijdens de lan teruggeschakeld naar 10 Mbit. Dit resulteerde in een snelheid van maximaal 3 a 500 Kb/s…wat in gamesnelheid te vergelijken was met een gemiddelde ping tussen 20 en 40.

De diversiteit op LANs worden er ook al niet beter op, de populairste games waren namelijk de gebruikelijke Counterstrike, CS en Quake 3. Individueel worden potjes Red Alert 2, Sacrifice en Serieus Sam Test 2 gespeeld, meestal na een afspraak te hebben gemaakt via de lokale IRC server. Ook worden er via IRC druk FTP server's uitgewisseld die vol staan met de nieuwste films, de leukste muziek en de meest populaire natuurfilms. De algemene ftp-server van Lannium liet het nogal afweten.

Compo's

Gamepoint was aanwezig voor de organisatie van de competities. De winnaars van de 'one on one' compo's kregen een Hercules GeForce2 MX. Daarnaast werden er 15 exemplaren van Insane uitgedeeld, 2 Everglide muismatten en een flinke reeks GamePoint-goodies (waaronder verschillende games).

Helaas waren er nog wel wat onduidelijkheden over de wedstrijden, zo wisten sommige mensen niet dat moesten spelen en ook de tijden zorgde voor enige opschudding (bijvoorbeeld wars om 3:45) . Tegenstanders vinden was ook niet altijd even makkelijk, de mensen moesten zelf afspraken maken in de 1 on 1 compo's en regelmatig moesten men zich te pletter zoeken om een tegenstander te vinden.

Jammer was dat er wel 36 servers waren voor de competities, maar dat er bijna geen public servers waren. Het initiatief lag dus bij de gamers zelf.

Zoals op de foto's te zien was er weer een grote beamer aanwezig waarop belangrijke info te zien was. In de nacht van zaterdag op zondag werd er ineens een omschakeling gemaakt naar natuurfilms en werden er een PS2 en Dreamcast aangesloten. Met als gevolg een hoop gemep en geros in Soul Calibur. Het eten en drinken was ook goed geregeld tijdens de LAN, buiten stond een friettent waar men voor normale prijzen eten en drinken kon kopen. Binnen stond ook nog een tentje waar men broodjes en warme dranken kon kopen, ook dit tegen een normale prijs. Prima geregeld dus.

Conclusie

Lannium2k was zeker een geslaagde LAN. Ondanks wat ongeregeldheden (netwerk, stroom en de public servers) kwam alles weer op zijn pootjes terecht. Ikzelf heb dan ook genoten van de LAN en ik denk dat de rest van de aanwezige gamers dat ook hebben gedaan.

Deze foto's en meer zijn ook op de officiele Lanniumsite te vinden. (credits Thunderstrike & Whizkid)