We teletijdmachinen even terug naar de Atari, Commodore 64 en ZX Spectrum. Bij een gekochte game zit een klein prisma (Lenslok prism) dat je op het scherm drukt zodat een gehusselde code zichtbaar wordt. Klinkt eenvoudig, ingenieus en zelfs een beetje avontuurlijk. Jammer genoeg is het geen van die dingen. Het dingetje tegen een scherm aan drukken wil nog wel, maar vaak genoeg moest het beeld flink worden bijgesteld om de code naar voren te krijgen. Als dat al lukte, want het gebeurde ook dat je simpelweg het verkeerde formaat prisma bij je game kreeg geleverd. En dan kun je draaien en spelen met instellingen wat je wilt, maar een leesbare code levert het niet op.
Dongels, feelies en piratenwielen
Om maar bij de fysieke objecten te blijven: dongels. Oftewel: opzetstukjes die je in moet pluggen waarna een serial code wordt gelezen van dat onding. Duur voor de ontwikkelaar, een lachertje voor een beetje computeraar – het stuk code waarin de check met de dongel zat verwerkt, was over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Mocht je die vaardigheden ontberen, dan moest je maar hopen dat je niet meerdere games had liggen die de dongel gebruikten. Gelukkig bleef het een impopulaire beveiliging, die overigens nog steeds wel eens gebruikt wordt. En de dongel komt ook regelmatig voorbij in Hollywood-films, waarin flitsende hackers het lot van de wereld op één USB-stick van 2 Gig gooien, want dat is hip.
Over hip gesproken, ontwikkelaar Infocom maakte kopieerbeveiliging helemaal tof door het te hebben over ‘feelies’, kleine objecten die je bij de game krijgt geleverd. Leuk om naar te kijken, verplicht om te gebruiken bij sommige puzzels. Zo staat er in het boekje van Ballyhoo een radiofrequentie. Het is een sympathieke manier om spelers toch te controleren. Helaas weet iedereen dat de handleiding altijd hetgeen is dat als eerste opgegeten wordt door de hond of ontvoerd wordt door kabouters. De Monkey Island-games hadden hun eigen ‘feelies’, al werd die term daarbij niet gebruikt. Bij onder meer The Secret of Monkey Island zat een code wheel met piratenthema, waardoor de beveiliging echt bij het universum van de game paste.
Een positieve uitzondering eigenlijk, waarvan er gelukkig wel meer zijn. Zo werd de bal in Superior Soccer onzichtbaar gemaakt in de illegale versie. In The Settlers 3 produceren ijzersmederijen alleen maar waardeloos ruwijzer waardoor bepantsering niet meer gemaakt kon worden. Bij Red Alert 2 ontplofte je basis zo’n dertig seconden nadat je in een online potje stapte. En bij Michael Jackson: The Experience voor de Nintendo DS zijn vuvuzela’s te horen op de achtergrond.
Handleidingen en smeekmails
Waar het vaak aan ontbreekt bij beveiligingen, is wat creativiteit. Het beste/slechtste voorbeeld daarvan zijn toch wel de games die je vragen om specifieke woorden uit de handleiding over te nemen. Lekker makkelijk. Zoals eerder gezegd; dat ding is altijd kwijt, en mocht je hem dan toch nog net op tijd uit het oud papier vissen, dan zijn de instructies vaak onduidelijk. Wat is exact het derde woord van de vierde alinea op pagina 23 als het een pagina met de namen van de ontwikkelaars is? Tellen intro’s mee in de alineatelling? Is ’s morgens één woord of zijn het er twee? En ook leuk: de beveiliging weet niet dat jij een Nederlandstalige handleiding hebt, waardoor je online moet gaan speuren naar een Engelstalige PDF.
Een paar jaar later, zo rond de millenniumwisseling, kwam de ‘typ de code over uit de handleiding’-methode in zwang, waarbij online werd gecontroleerd of je wel netjes een legale code had. Klinkt eenvoudig genoeg, ware het niet dat de codes vaak gekraakt werden binnen enkele dagen na release en jij met je legale versie te horen kreeg ‘dat de code al gebruikt was’. En dus ging je zelf maar online op zoek naar een crack van je legale spel, want ja, je wilde toch spelen. Of je sloopte de code uit de software waardoor er helemaal geen online check werd gedaan. Soms waren de ontwikkelaars zelfs aardig genoeg om je toch te laten spelen als je zogenaamd geen internet had. Of je was een hele brave klant en stuurde e-mails en scans met aankoopbewijzen naar Valve met de vraag om een nieuwe code, zoals collega Youri deed met Half-Life 2.
Beste piraat
Misschien is het wel tijd dat er weer wat creatiever wordt omgegaan met de beveiliging. Bied de piraat wat aan. ‘Hee, je speelt een illegale versie van Portal 2, koop ‘em nu en je krijgt deze exclusieve piratensnor er gratis bij’. Of laat dreigberichten verschijnen met de mededeling dat om het kwartier een kitten wordt neergeschoten, tenzij je de legale versie koopt. Uiteraard moet dit gepaard gaan met afgrijselijk kattengekrijs en bloedspetters op het scherm. Of bedank de piraat dat hij je game speelt, want aan waardering voor de speler lijkt het vaak te ontbreken...
Om te reageren op dit artikel moet je het vijfde woord van de derde alinea op de Colofon-pagina in het reactieveld plaatsen. Daarna dien je de eerste drie cijfers van je postcode te vermenigvuldigen met dertien en het antwoord direct achter het eerder genoteerde woord te noteren. Houd tot slot je adem dertig seconden in. Dankjewel voor het lezen van dit artikel!
Reacties op: Kopieerbeveiligingen door de jaren heen
Sneakybasterd
N0rthstar
Streepje X
Echter, hoewel de industrie zonder meer geld misloopt, is het verlies ook weer niet zo extreem als sommige gamemakers het willen voordoen. 50:000 exemplaren op een dag verkopen van bijvoorbeeld fifa 12, alleen al in Europa, is lang niet slecht lijkt me.
fragfreak
GerarDOS
JasonStatham1234
spreadthehate
Maar aangezien de PC bijna tot geen demo's meer heeft. Ben ik eigenlijk verplicht om de piraat uit te hangen. Je koopt immers toch ook niet zomaar een auto zonder een testrit te maken. Kijk spellen zoals een BF heb ik geen demo voor nodig, dat zit toch vaak wel in orde. Maar het downloaden zal al een stuk minder worden als er wat meer demo's kwamen denk ik.
glazius
Ik heb niet de beste PC van de wereld, en merk toch dat specs niet altijd helemaal kloppen..
Sommige games kan ik op minimum draaien, maar spelen dan echt niet fatsoenlijk, dan wil ik dat wel graag van te voren testen met een demo, omdat het ook vaak voorkomt dat ik een game op minimum echt helemaal prima kan draaien.
Ja dan download ik.. En als het echt goed is probeer ik te kopen..
Al moet ik eerlijk toegeven dat niet altijd te doen.. Heeft veel met luiheid te maken om dan weer naar de winkel te gaan..
Ach ja uiteindelijk is er geen goed excuus voor piraterij en snap ik dat ontwikkelaars er alles aan doen om het tegen te gaan.
Maar ze mogen wel stoppen met games maken waar ETH voor nodig is,
dat weiger ik te spelen. Als eth wegvalt of ik een ETH storing heb wil ik juist lekker gamen.. Dat kan dan ineens niet.. Vreemd..
Black Spider
En vergeet Leisure Suit Larry 1 niet, die vragen stelde die alleen een (voor die tijd) 18 jarige zou kunnen beantwoorden. DIt was alleen meer bedoeld als een age-verificatie maar dat is ook een creatieve oplossing.
Aquemini
Zolang de volledige game lokaal draait is het altijd mogelijk om deze te kraken.
Stealth95NL
Fudgewhizzle
Archer
Het bovenstaande is voor mij het enige excuus om pirate te gaan shoppen… Ik mag toch ook in mijn nieuwe auto proefrijden?
ps: het eeuwige de prijs is de reden dat er gedownload wordt is ronduit gezwets; hollanders blijven hollanders.. gratis is gratis…
Bioh4zard
Er zijn meer bedrijven geweest (o.a. Bethesda) die geen beveiliging meer in hun games stopten maar toch ongelooflijk veel verkocht hebben (TES Oblivion). Ik blijf er bij dat als je een goede game maakt, je de support vanzelf krijgt. Piraterij blijf je houden en moet je als bedrijf negeren want je irriteert met je beveiligingen alleen maar de koper. Vertrouwen in je product, steun werven van geïnteresseerden(/fans) en goede games maken is de oplossing in deze, naar mijn mening.
Bioh4zard
Bioh4zard
M247
spreadthehate
Met Demo spellen heb ik zelf hier niet zo'n last van. Vaak voel/weet je wel of jij het spel leuk vindt. Bij film trailers heb ik hier dus wel moeite mee wat jij nu noemt. Vaak zie je een hoop actie in de trailer en denk wow lijkt me een dikke film. En dan blijft het uiteindelijk een drama film te zijn met een beetje actie erin.
Met de Demo van Spec Ops bijvoorbeeld wist ik precies wat ik in handen had. En heb het spel alsnog gekocht. En alle verwachtingen klopte precies met wat ik had verwacht. Daarom is het vaak ook wel makkelijk om een console langs de pc te hebben. Want vaak komen de demo's daar wel op uit en dan koop ik hem later op de PC.
Bioh4zard
Phuncz
De reden dat ik nooit games van Ubisoft kocht of zal kopen is omdat zij hun eigen klanten als de grootste vijand zien. Dan vind ik Blizzard of Id's aanpak véél beter, ze behandelen je niet als piraat, terwijl piraten je behandelen als vriend.
De platenmaatschappijen deden eenzelfde praktijk toepassen, waaronder Sony vaak genoeg in de media is geweest. Ja leuk, € 19,99 aan een CD uitgeven die in je auto of portable CD player niet werkte. "He kijk mijn illegale kopie werkt wél overal !"
Piraten-Uitgevers: 1-0
Hoe creatief ze ook zijn geweest, ze hebben nooit gesnapt dat je je klanten niet als uitschot moet behandelen.