Door Joran Polak en Erwin Bergervoet

Hoewel de volledige filmtitel "King Kong" is, wordt de monster aap in de film zelf alleen Kong genoemd. Ook al heb je deze "horror adventure" nog nooit gezien, iedereen is bekend met de harige hoofdrol speler. King Kong is een film die gaat over een gigantische, prehistorische aap die leeft op Skull Island, een eiland waar de tijd heeft stil gestaan en allerlei andere grote dieren rondlopen en kruipen, waaronder verschillende dinosauriers.

King Kong's beroemdste scene op het Empire State Building in New York.

In de jaren dertig is regisseur Carl Denham wanhopig op zoek naar een hoofdrolspeelster voor zijn film over een legendarische reusachtige gorilla. Samen met de avonturier Jack Discroll en de mooie Ann Darrow gaat hij naar Skull Island, waar hij uiteindelijk de gigantische aap vindt. De lokale inboorlingen ontvoeren echter Ann, als offer voor Kong.

De filmcrew besluit daarop het gevaarlijke eiland te doorzoeken om Ann te redden. De knappe blondine wordt gered en de aap gevangen genomen, die meteen in beste Amerikaanse traditie ten toon wordt gesteld in New York City. De aap is echter verliefd op Ann en weet te onstnappen, waarna hij een gigantische ravage aanricht in de Big Apple en het leger er aan te pas moet komen om de losgebroken gorilla te stoppen.

Het verhaal in King Kong is niet zoals veel andere films gebaseerd op een specifiek boek, maar is wel gebaseerd op The Land That Time Forgot (1918) van Edgar Rice Burroughs en The Lost World van Arthur Conan Doyle.

Fay Wray speelde de legendarische rol van Ann Darrow Kaskraker

De film had een budget van 650.000 dollar en verscheen op 2 maart 1933 in de bioscoop. King Kong werd in de eerste week door 150.000 mensen bezocht en verdiende daarmee 100.000 dollar. In 1938, 1942, 1952, 1956, 1971 werd de film opnieuw uitgegeven, de laserdisc versie verscheen in 1984. Ter ere van de 60ste verjaardag verscheen er zelfs een speciale kleuren VHS versie, waarin verschillende gecensureerde scenes waren opgenomen. De DVD editie kwam in 2001 uit.

Met een positie op de 242ste plek in de IMDB Top 250 behoort King Kong tot een van de populairste film allertijden. Dit jaar verschijnt er een remake van deze oude klassieker, en het is Lord of the Rings regisseur Peter Jackson die de regie in handen heeft.