King Kong is een film die gaat over een gigantische, prehistorische aap die leeft op Skull Island, een eiland waar de tijd heeft stil gestaan en allerlei andere grote dieren rondlopen en kruipen, waaronder verschillende dinosauriers.

In de jaren dertig is regisseur Carl Denham wanhopig op zoek naar een hoofdrolspeelster voor zijn film over een legendarische reusachtige gorilla. Samen met de avonturier Jack Discroll en de mooie Ann Darrow gaat hij naar Skull Island, waar hij uiteindelijk de gigantische aap vindt. De lokale inboorlingen ontvoeren echter Ann, als offer voor Kong.

De filmcrew besluit daarop het gevaarlijke eiland te doorzoeken om Ann te redden. De knappe blondine wordt gered en de aap gevangen genomen, die meteen in beste Amerikaanse traditie ten toon wordt gesteld in New York City. De aap is echter verliefd op Ann en weet te onstnappen, waarna hij een gigantische ravage aanricht in de Big Apple en het leger er aan te pas moet komen om de losgebroken gorilla te stoppen.

Het verhaal in King Kong is niet zoals veel andere films gebaseerd op een eigen boek, maar is wel gebaseerd op The Land That Time Forgot (1918) van Edgar Rice Burroughs en The Lost World van Arthur Conan Doyle.

De film had een budget van 650.000 dollar en verscheen op 2 maart 1933 in de bioscoop. King Kong werd in de eerste week door 150.000 mensen bezocht en verdiende daarmee 100.000 dollar. In 1938, 1942, 1952, 1956, 1971 werd de film opnieuw uitgegeven, de laserdisc versie verscheen in 1984. Ter ere van de 60ste verjaardag verscheen er zelfs een speciale kleuren VHS versie, waarin verschillende gecensureerde scenes waren opgenomen. De DVD editie kwam in 2001 uit.

Met een positie op de 242ste plek in de IMDB Top 250 behoort King Kong tot een van de populairste film allertijden. Dit jaar verschijnt er een remake van deze oude klassieker, en het is Lord of the Rings regisseur Peter Jackson die de regie in handen heeft.

De invloed van de King

De gigantische aap sprak bij veel mensen tot de verbeelding en nog hetzelfde jaar werd er een opvolger uitgebracht, genaamd The Son of Kong waarbij een expeditie team terugkeert naar Skull Island en ontdekt dat King Kong een albino zoon heeft. De film werd in 8 maanden uit de grond gestampt, had minder budget en special effects en was dan ook geen waardig vervolg op een van de populairste films allertijden.

Toch was de aap ondanks het matige vervolg nog niet uit de gedachten van fans en filmmakers verdwenen. Het Japanse Toho Studios kwam in 1962 met de film King Kong vs. Godzilla, waarin de aap het opnam tegen de populaire Japanse hagedis. Vijf jaar later verscheen Kong weer op het witte doek, dit keer in de film "King Kong Escapes", waarin hij te maken kreeg met twee tegenstanders, een gigantische robot-aap en een theropod dinosaurier.

De aap komt uit de mouw De King Kong game die dit jaar verschijnt, zoals je in dit artikel al kon lezen, is niet het eerste spel dat op deze filmtitel gebaseerd is. De harige aap was ook de inspiratie voor een zeer bekende videogame, namelijk Donkey Kong. De arcade titel werd door Nintendo in 1981 ontwikkeld en introduceerde tevens twee van de bekendste Nintendo karakters, namelijk Mario en Donkey Kong.

Donkey Kong kreeg twee vervolgen en verschillende remakes, wat liet zien dat de aap ook bij gamers erg geliefd is. Of dit ook zal gelden voor de film en game die we dit jaar voorgeschoteld krijgen weten we over een aantal weken.