Hyper Light Drifter


Doel: $27,000 
Opgehaald: $645,158

Hyper Light Drifter is een isometrische, tweedimensionale actie-RPG die er werkelijk prachtig uitziet. De 16-bit stijl, die ons doet denken aan het SNES-tijdperk, zet in de trailer met een erg rustgevende, ‘synthie’ soundtrack een unieke stijl neer. Na het zien van die beelden staan we er niet van te kijken dat het project zo veel meer geld heeft opgehaald dan zijn relatief lage doel van 27.000 dollar. Een ogenschijnlijk toffe combinatie van het uiterlijk van Dustforce met de mechanieken van Bastion.

De game komt, als we ontwikkelaar Heart Machine mogen geloven, tegen de herfst van 2014 uit. Laat maar komen.

The Banner Saga


Doel: $100,000 
Opgehaald: $723,886

The Banner Saga is al voorgekomen in vorige lijstjes, maar nu de game echt bijna uitkomt wilden we het spel toch nog eventjes extra in de spotlight zetten. Dit lijkt een erg diepe turn-based actie-RPG te worden. Wat gelijk opvalt zijn de animaties, die ons doen denken aan Disney-films van vroeger. Nee, niet Toy Story, maar Sneeuwwitje. Een RPG gebaseerd op de Vikingcultuur is sowieso zeldzaam. Wij kunnen niet wachten tot het 14 januari is.

Liege


Doel: $15,000 
Opgehaald: $81,458

Uit kleine beginselen wil één ontwikkelaar iets groots creëren. "Een diepgaand, volwassen verhaal, met interessante personages", aldus John Rhee, de ontwikkelaar van Liege. Hij doelt niet op één game. Liege is het eerste hoofdstuk van drie delen, die op zoveel mogelijk apparaten worden uitgebracht. Natuurlijk Windows, Mac en Linux, maar uiteindelijk ook op iOS, Android, PS4, Vita en de Wii U. Johns ambities hebben al geleid tot het vervijfvoudigen van zijn Kickstarterdoel. Wij zijn erg benieuwd hoe dit eenmansleger zijn game volgend jaar ter wereld brengt.

Delvers Drop


Doel: $75,000 
Opgehaald: $150,745

Wederom een actie-RPG, en wederom eentje die er erg goed uitziet. Net als bij de meeste roguelikes, speelt permadeath in Delvers Drop een belangrijke rol. Elke keer als je opnieuw begint aan het spel, profiteer je op de één of andere manier van de voortgang die je hebt geboekt. Dat de ontwikkelaars veel inspiratie halen uit het originele The Legend of Zelda, is makkelijk vast te stellen: de gehele game laat zich vanuit een topdown-perspectief spelen.

Delver's Drop zou eigenlijk eind 2013 uitkomen, maar vanwege wat vertraging kunnen we het spel nu rond de lente van 2014 op de PC verwachten. In de zomer verschijnt de game ook op mobiele apparaten.

Divinity: Original Sin


Doel: $400,000, met nevendoelen die tot $1.000.000 reiken 
Opgehaald: $944.282. Inclusief overige donaties meer dan 1 miljoen.

Divinity: Original Sin is niet alleen een erg mooie RPG, gespeeld vanuit een isometrisch perspectief, maar stelt je daadwerkelijk in staat van de wereld jouw speeltuin te maken. Ten eerste is de game een party-based RPG. Dat betekent dat spelen met anderen van groot belang is, maar iedereen kan gaan en staan waar hij wil en dus niet is gebonden aan de ander. Mocht je een pompoen jatten, die uitsnijden om te dragen als helm en daardoor gearresteerd worden, is het aan je medespeler of hij je überhaupt wil komen redden. Een goed voornemen voor 2014: betrouwbare vrienden optrommelen.

Plannetary Annihilation


Doel: $900.000, met nevendoelen die tot $2.100.000 reiken.
Opgehaald: $2.229.344. $100.000 via overige donaties.

Plannetary Annihilation is een groots succesverhaal. Dit is de nieuwe RTS van de ontwikkelaars achter Total Annihilation en Supreme Commander: twee games die vooral bekend staan om hun schaal. Plannetary Annihilation, zoals de naam al doet vermoeden, draait om futuristische oorlogvoering op een planetaire schaal. Complete planeten gaan in vlammen op en kometen worden ingezet als cruiseraketten, zonder dat de game inlevert op de kleine details van de gemotiveerde robotmanschappen die ijverig doorsleutelen aan je volgende superwapen.

Massive Chalice


Doel: $725,000
Opgehaald: $1,229,015

Massive Chalice is het beste te omschrijven als een combinatie tussen XCOM en Rogue Legacy. Net als in XCOM zijn er turn based-gevechten. En net als in Rogue Legacy is het de bedoeling dat jouw kinderen het heft in eigen handen nemen als je het loodje legt. Hoe het progressiemodel er uitziet is nog niet helemaal bekend, maar nakomelingen kunnen in ieder geval de uitrusting van hun ouders overnemen.

Als alles volgens schema verloopt, komt Massive Chalise uit in september 2014. Gezien het uitblijven van Double Fine's eerste Kickstarterproject (Broken Age) is het nog even afwachten geblazen of die releasedatum gehaald gaat worden, maar we zijn wel benieuwd naar het resultaat van deze pittige mix.

Wasteland 2


Doel: $900,000
Opgehaald: $2,933,197. Inclusief overige donaties meer dan 3 miljoen.

Na Broken Age was het aan Wasteland 2 om aan te tonen dat games op Kickstarter geen vluchtige trend zijn. Met inmiddels meer dan 3 miljoen dollar aan donaties is er zat budget voor ontwikkelaar inXile om Wasteland 2 te realiseren. Met een flinke fanbase, die vaak feedback levert waar de studio daadwerkelijk wat mee doet, zijn ook wij hoopvol dat Wasteland 2 ons volgend jaar terugneemt naar de dagen van Fallout en Wasteland.

Project Eternity


Doel: $1,100,000 
Opgehaald: $3,986,929. $176.000 via overige donaties.

Dit lijstje kent een hoop indiegames, maar Project Eternity (tegenwoordig door het leven gaand als Pillars of Eternity) komt van ‘het grote’ Obsidian Entertainment. Die studio heeft al een flinke lijst met goede (en minder goede) games op haar naam staan, waarop bijvoorbeeld games als Fallout: New Vegas en KOTOR II pronken. Toch wil ook een studio als Obsidian voor de verandering onafhankelijk een game in elkaar timmeren. Project Eternity is een nogal ambitieus project, maar onze zegen hebben ze.

Defense Grid 2


Doel: $250,000
Opgehaald: $271,727

Defense Grid wordt door velen gezien als één van de beste tower defense-games. Dankzij Kickstarter en een andere investeerder krijgt de game een vervolg. Niet alleen introduceert het vervolg nieuwe torens en dynamische level-onderdelen die de paden van de vijanden veranderen, maar spelers kunnen straks tevens gebruikmaken van user generated content en mulitplayermodi.

Broken Age


Doel: $400,000
Opgehaald: $3,336,371

Double Fine Adventure staat bekend als de eerste game die een groot succes is geworden via Kickstarter. Die werknaam is verworpen voor de titel Broken Age. Hierin speel je een jongetje en een meisje die beiden opgroeien in een andere tijd en cultuur, wat ontaardt in grootse avonturen. Na lang wachten kunnen we in januari aan de slag met het eerste deel van het driedelige Broken Age. Met Tim Schäfer en Ron Gilbert aan het roer en Elijah Wood die één van de hoofdrollen op zich neemt, hebben we terecht hoge verwachtingen.

War for the Overworld


Doel: £150,000
Opgehaald: £211,371

War for the Overworld is een remake van Dungeon Keeper, waarin je jouw kerker bouwt, onderhoudt en die vult met nare wezentjes, om uiteindelijk de bovenwereld te veroveren. Peter Molyneux, die de ontwikkeling van het origineel overzag, heeft het huidige team zijn persoonlijke goedkeuring gegeven in de vorm van een video waarin hij zijn vertrouwen in Subterraneean Games uit.

Dit zijn een aantal Kickstartergames waar The Chosen One naar uitkijkt volgend jaar. Heb jij een favoriet, of andere games die volgens jou op dit lijstje thuishoren?