44640 minuten. 744 uur. 31 dagen. 0,085 jaar. Hoe verder je door gaat, hoe dichterbij de lancering van de Xbox 360 komt. Als een stel hebberige kleine kinderen kijken we uit naar Microsoft's nieuwste console. We danken God dan ook op ons blote knieën dat we afgelopen maandag de gelegenheid kregen om in een luxueus appartement op ons gemakje kennis te maken met de Xbox 360. Naast een uitgebreide presentatie van de mogelijkheden van de Xbox 360, konden we onze ogen uitkijken naar Perfect Dark: Zero, Project Gotham Racing 3, Dead or Alive 4, Kameo: Elements of Power en King Kong. Het 'wow'-gevoel overheerste.

Na de X05 in Amsterdam is de Xbox 360 hype officieel van start gegaan. Overal en nergens duiken impressies op van verschillende launchgames en als neutrale toeschouwer valt je bek meer dan eens open van hetgeen je te zien krijgt. Een kans om de Xbox 360 controller na talloze screenshots, filmpjes en artikelen zelf in handen te nemen, laat je dan ook niet links liggen. De presentatie die wij van de console en de games bijwoonden is deel van een promotiecampagne van Microsoft, Samsung en Coca-Cola. Het verhaal is dat Joanna Dark na de X05 in Amsterdam is blijven hangen en ze haar gear heeft achtergelaten in een appartement in Amsterdam. En dus waggelden wij maandagochtend vrolijk langs de grachtenpanden, om daar op de 'geheime locatie' in een ultramooi appartement, voorzien van de allerlaatste technische snufjes, kennis te maken met het fenomeen Xbox 360.

De Xbox 360 is, zoals we allemaal inmiddels wel weten, veel meer dan een console. Je kunt er foto's mee bekijken, muziek mee luisteren en allerlei andere technische apparaten op aan sluiten. De kern van het systeem is het dashboard, dat zwaar verbeterd is ten opzichte van het huidige generatie Xbox opstartscherm. In een overzichtelijk en zeer strak vormgegeven scherm, wissel je tussen verschillende tabbladen, die ieder hun eigen functie hebben. Zo is er een plek voor je profiel, waarop onder andere te zien is hoeveel games je gespeeld hebt, hoever je in je games gekomen bent (wat weer van toepassing is op de Xbox Live matchmaking: je speelt tegen gamers die ongeveer van jouw niveau zijn) en ga zo maar door. De andere tabbladen staan garant voor de media apparatuur, de systeeminstellingen en Xbox Live.

Xbox Live is totaal op de schop gegaan voor de Xbox 360. Iedereen die een Xbox 360 koopt en de breedbandkabel in zijn console stopt heeft toegang tot Xbox Live. Het verschil zit hem in de Gouden en Zilveren versie van Xbox Live. De Zilveren versie wordt standaard meegeleverd en bied je de mogelijkheid trailers en demo's te downloaden en geeft toegang tot Xbox Marketplace. Om zelf online mee te kunnen spelen heb je echter het Gouden abonnement nodig, waar als vanouds voor betaald moet worden. Het betalen voor Xbox Live is tevens veranderd. Je hebt geen creditcard meer nodig om online te kunnen spelen, maar kunt net als bijvoorbeeld nu voor World of Warcraft het geval is, prepaid kaarten kopen voor drie, zes of twaalf maanden toegang. Ook de Xbox Marketplace wordt met prepaid kaarten betaald, al moet je hiervoor wel een speciale versie hebben. De term Marketplace kun je overigens vrij letterlijk nemen. Op de markplaats worden talloze 'producten' verkocht die je games en Xbox 360 ervaring verbeteren of verlengen, zoals extra levels voor je games. Een leuke extra, die het 'wij'-gevoel dat Microsoft met de Xbox 360 tracht te creëren alleen maar versterkt.

We houden hier nog wel even door kunnen gaan over de functionaliteiten van de Xbox 360, want deze zijn op z'n zachtst gezegd indrukwekkend. De mogelijkheden zijn in een duidelijk jasje verpakt en bieden ondersteuning aan een hoop van de hedendaagse 'hippe' apparaten. Dit zal de non-gamefreaks absoluut aanspreken. Als gamers behoren wij echter tot de tegenovergestelde groep, die niet alleen een strak apparaat in huis willen halen, maar er ook tot in de late uurtjes op willen spellen, mét toffe games natuurlijk. Ook hier lijkt Microsoft vanaf de lancering in te voorzien.

Alle games die we gespeeld hebben zijn van degelijke tot zeer degelijke kwaliteit. Hoe ze in verhouding met de komende Xbox 360 games staan en in hoeverre ze de ware kracht van de console gebruiken weten we nog niet, maar gamers die vanaf 2 december op de voorste rij willen zitten, kopen geen lange termijn product. Afgaande op de demo's die we van Perfect Dark: Zero, Project Gotham Racing 3, Dead or Alive 4, Kameo: Elements of Power en King Kong gespeeld hebben, biedt ieder spel voor de fans wat wils. Op de volgende pagina's lees je onze impressies van de gespeelde games.