De lichten zijn op groen, het startschot heeft geklonken en de bolides zijn in volle vaart de strijd aangegaan. De games in het straatracegenre zijn aan een hevig gevecht om de eerste plaats begonnen, en wij gamers zullen het weten ook. Hoewel de games niet allemaal tegelijk uitkomen, hebben racefans netto niets te klagen met Midnight Club 3, Need for Speed: Underground 2 en het recente Street Racing Syndicate in de achterbak. Vanaf vrijdag 17 juni scheurt ook THQ's Juiced het circuit op. Wij zetten de feitjes over deze racegame vast op een rijtje.

Na een ruige ontwikkelperiode, waarin het spel van uitgever naar uitgever hopte en daardoor werkelijk verschrikkelijk lang in ontwikkeling was, is de release van Juiced dan toch eindelijk een feit. Uiteindelijk is THQ de gelukkige uitgever geworden en komt het spel na een opknapbeurt van ongeveer driekwart jaar op de markt.

Juiced is een straatracer pur sang en combineert semi-realistisch racen met klassieke, arcade-achtige race-elementen. Je begint als low-life scumbag onderaan de ladder in de wereld van het straatracen en klimt door races te winnen, respect af te dwingen en je auto zo mooi mogelijk te versieren, op de virtuele raceladder. Het spel kent in totaal 99 racebanen, onderverdeeld in acht omgevingen. Deze omgevingen bestaan uit plekken als de stad, industrieterreinen, echte circuits en vredige landschapjes.

Om deze omgevingen eens flink wat CO2 te laten happen, staan er 52 auto's tot je beschikking. Deze auto's zijn stuk voor stuk nagemaakt van bestaande racemonsters. Grote en bekende namen als Toyota, Honda, Nissan, Dodge, Ford, Mazda Mitsubishi, Pontiac, Volkswagen, Fiat, Renault, Subaru, Peugeot en Chevrolet hebben één of meerdere auto's aan het spel geleend. Autofreaks komen dus zeker weten aan hun trekken.

Dit komt eens temeer door het feit dat deze auto's ook naar wens de modificeren zijn. Door races te winnen, speel je nieuwe apparatuur, onderdelen en art vrij. Hiermee kun je je auto zowel pimpen, als versnellen. Ook dit element van de game wordt gesupport door bekende merken, waarvan A'PEXi, AEM, Bridgestone en Konig slechts enkele voorbeelden zijn.

De verschillende racemodes van het spel variëren niet enorm van het standaard speelaanbod, maar toch kent Juiced enkele interessante, nieuwe modes. Zo kun je later in het spel je bij een crew aansluiten en zo in groepen tegen andere 'bendes' gaan racen. In deze mode stuur je soms niet zelf, maar kun je een ander persoon aanwijzingen geven, zoals “ga harder rijden”, “gebruik een nitro boost” of “ga agressiever rijden”. Ook apart zijn de zogenaamde pink slips, races, waarin niet voor geld of eer geracet wordt, maar voor de auto die je op dat moment onder je kont hebt. Win je, dan verdien je de auto van je tegenstander, verlies je, dan mag je lopend naar huis.

Geen enkele racer kan tegenwoordig meer zonder online ondersteuning, en ook Juiced voldoet aan deze eis. Je kunt maximaal met zes personen via het internet aan de gang gaan, zowel op de PC, Xbox als Playstation 2. Later deze week gaan we uitgebreid in op de verschillende aspecten van de game en sluiten we natuurlijk af met de review.

Juiced Ontwikkelaar: Juice Games Uitgever: THQ Platform: PC, Xbox, Playstation 2 Prijs: €39.99 (PC) € 54.99 (Console) Release: 17 juni