Het is marketing voor beginners. Tekorten die misschien wel door slechte levering komen, wijten aan de enorme populariteit van het product. Het creëert hype: mensen die nog twijfelen over de aankoop van Kinect en horen dat het product populair en matig verkrijgbaar is, worden wellicht over de streep getrokken.

Maar we willen Microsoft natuurlijk niet meteen van dergelijke opklopperij betichten, dus hebben we een steekproef gedaan onder diverse winkels waar Kinect wordt verkocht.

Wat opvalt, is dat de meeste winkels inderdaad zonder Kinect zitten. Bijvoorbeeld de Fame in Amsterdam. De winkel kreeg met de lancering echter maar vijf exemplaren van Kinect, die meteen naar de reserveringen zijn gegaan. De Bart Smit in Heemskerk heeft er vier gekregen, veel minder dan men had besteld. Ook voor de Free Record Shop in Amsterdam gaat dit op: die kreeg er maar één en die is inmiddels natuurlijk ook verkocht. De gamewinkel Nedgame in Groningen beweert te weinig exemplaren te hebben gehad, maar kon geen aantallen noemen.

De Gameshop in Den Haag heeft er wat meer gekregen, namelijk twintig, maar ook daar zijn ze uitverkocht. De winkel krijgt positieve feedback van de kersverse eigenaren van Kinect en verwacht begin volgende week, net als de meeste andere winkels, een nieuwe lading. Verder kon alleen Media Markt (vestiging Utrecht) melden dat ze nog genoeg exemplaren hebben liggen, al wilde de medewerker die wij spraken niet zeggen hoeveel er nog precies beschikbaar zijn of hoeveel de keten er met de lancering heeft gekregen. De Media Markt in Amsterdam Zuid-Oost zette ons een half uur in de wacht. Dus die zijn waarschijnlijk zéér druk met Kinect verkopen.

Bijna alle winkels zeggen nog wel een paar consolebundels met Kinect te hebben liggen, waarschijnlijk omdat dit toch een grotere aankoop is dan alleen Kinect. Het is dus nog de vraag of Microsoft momenteel vooral de echte gamers of de ‘Wii-doelgroep’ bereikt met de bewegingsgevoelige technologie. Alle winkels op Gameshop en Media Markt na zeggen dat de hype tot nu toe meevalt: enkele mensen komen vragen naar Kinect, maar over het algemeen worden er niet veel klanten teleurgesteld naar huis gestuurd.

Microsoft lijkt dus de waarheid te spreken: Kinect is bijna overal uitverkocht. De beste kans om de accessoire te scoren is op dit moment waarschijnlijk Media Markt. De vraag is alleen waarom zoveel winkels zo weinig exemplaren hebben gekregen: omdat Microsoft door een tekort hype wil creëren, of omdat er niet genoeg exemplaren op tijd gemaakt konden worden? Het bedrijf zal in dat geval wel flink aan de bak moeten, wil het de geplande vijf miljoen halen.

Om een nog completer beeld te krijgen van de status van Kinect, vragen wij ons af hoe de verkoop van Kinect bij jouw gamewinkel naar keuze er voorstaat. Kom je toevallig in een gamewinkel en liggen daar nog stapels, of is het apparaat juist uitverkocht? We horen het graag middels een reactie.