Volgens sommigen is lichamelijk presteren een vereiste bij de definiëring van een sport. Menig woordenboek ziet sport echter als een parapluterm die verschillende varianten samenvat. Zo ook Wikipedia: "Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (voetbal) of denkspel (schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden."
Als we definitie hanteren, vertoont de elektronische sport de meeste gelijkenissen met sporten binnen de categorie denksport. Wedstrijden worden niet beslist door fysieke eigenschappen zoals conditie, maar door psychologische aspecten als tactiek en inzicht. Zo is StarCraft II in principe een uitgebreide versie van schaken, waarbij elke speler de tactiek van de tegenstander probeert uit te dokteren om hem of haar steeds een stap voor te zijn. Elke handeling verandert de stand van zaken. Uiteindelijk is de winnaar diegene die de beste keuzes heeft gemaakt en tevens zijn hoofd koel hield. Call of Duty kent een soortgelijke insteek, aangezien de verschillende posities die spelers innemen deel uitmaken van een meestal unieke tactiek en speelstijl.
Raakvlakken
Toch kent e-sport naast de definitieovereenkomsten meerdere raakvlakken met (denk)sporten Zo hoort een sport regels te hanteren waarmee alle spelers bekend zijn. In spellen zoals StarCraft II zijn die regels vastgelegd in het spel zelf. Zo kan een speler niet meer dan een bepaald aantal eenheden tegelijkertijd op het veld hebben. Ook staat duidelijk vast wanneer een speler verloren heeft, namelijk wanneer hij of zij geen gebouwen meer heeft. Daarnaast worden wedstrijden in een competitievorm beoefend, waarbij plezier echter de centrale rol blijft spelen.
Een sport wordt bovendien niet alleen voor het belang van de spelers beoefend, ook de fanatieke aanhangers aanschouwen het spektakel met plezier. Zo zijn e-sport-wedstrijden regelmatig te volgen via livestreams waarbij het schouwspel door experts van commentaar wordt voorzien. In combinatie met een duidelijke regelgeving kunnen zo zelfs mensen die onbekend zijn met een spel van diens digitale wedstrijden genieten. Dat neemt overigens niet weg dat niet iedereen het kijken van een StarCraft II-wedstrijd even plezant of interessant zal vinden. Toch mag dat geen argument zijn in de discussie rondom de definiëring van pro-gaming. Ook niet iedere sportfanaticus houdt van alle fysieke sporten.
Fysiek
Naast emotie, is sport veelal ook pijn. Blessures zijn bij fysieke sporten van alle tijden, maar ook bij pro-gaming komen ze voor. Gamers die van hun hobby een voltijdbaan hebben gemaakt, hebben het allerminst gemakkelijk. Gebroken botten en bloed zijn misschien geen dagelijkse kost, maar RSI vormt aartsvijand nummer één. Dat verandert niets aan het feit dat e-sport een denksport is, maar het toont wel aan dat het welzijn van je gestel een rol speelt. Het belang van die fysieke aspecten verheft de elektronische sport tot meer dan enkel tijdverdrijf. Gamen is in zo´n geval hard werken.
StarCraft-spelers zoals TLO (RSI), Boxer (schouderproblemen) en commentator Day[9] (hevige rugproblemen) worden beperkt door aandoeningen die het gevolg zijn van het intensief beoefenen van de elektronische sport. Vandaar dat veel spelers tegenwoordig het fitnesscentrum bezoeken om door middel van regelmatige work-outs de spieren te trainen. Zij trachten zo blessures te vermijden. Zo is Incontrol niet alleen een professionele speler, hij weet ook nog eens 180kg te tillen.
Passie
Al met al is definitiefilosofie in het geval van e-sports niet nodig. Het moge duidelijk zijn dat pro-gaming volgens de woordenboeken een denksport is. De benaming ‘elektronische sport’ representeert bovendien de professionele mentaliteit die zowel spelers als aanhangers hanteren. Die term is wat hen onderscheidt van ’gewone’ gamers. Hoewel er ook nog andere gelijkenissen met bestaande sporten zijn, is er één overkoepelende eigenschap die spelers en volgers van alle sporten gemeen hebben: ze worden gedreven door passie. Dat is bij het toeschouwers of spelers van een StarCraft II-wedstrijd op e-sports-niveau niet anders.
Hoe denk jij over dit thema? Laat je mening achter in de comments of bezoek het nieuwe subforum voor e-sports.
Reacties op: Is e-sport een sportvorm?
Teknootje
Voetbal, schaken en allerlei andere sporten zijn ook klein begonnen.
DirtyHarry
Noble7
DirtyHarry
SiS Anacreor
Persoonlijk vind ik alle activiteiten die vallen onder de noemer E-sports absoluut een sport.
Maar opzich een interessante vraag: Wat is de perfecte definitie van sport?
Dat moet inderdaad eerst helder zijn wil je het goed kunnen beantwoorden.
Hukkel
Noble7
Artacis
Aquemini
Clay
[CyW]-=BigBear=-
Xanadu
Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.
xsuperaim
hanskleinenberg
Misschien geen sport in de klassieke zin des woords (dus lichamelijk) maar op concentratieniveau zeker. En thuis gamen is alleen trainen wanneer je het professioneel doet denk ik, niet wanneer je gewoon een gamer bent. Zelfde als je pro-schakert bent, dan is een potje thuis misschien een training, anders is het een potje schaken.
uberik
Leshrac
TLDR: Traditionele sporten zijn saai.
misjnoe
Ik heb overigens in 2002 (was toen 14/15) een weddenschap gemaakt dat e-sports olympisch zouden worden binnen 10 jaar. Dat heb ik toen dus even zwaar overschat
ipodkiller
Denk hierbij aan FIFA , CoD, BF en etc.
Shadow
http://clanbase.ggl.com/column.php?nid=188 deel 1
http://clanbase.ggl.com/column.php?nid=190 deel 2
Geinig is dat de visie van Tobias niet zo heel veel anders is, dan die van mij 6 jaar geleden! Maar ik durf ook te zeggen waarom het niet kan zijn (en dat mis ik in die van Tobias)
Waarom kan Esports geen sport zijn? hier voor is dat er te veel organisaties zijn met hun eigen ideeen, niet de zelfde games, landatas over elkaar boeken en hebben vaak allemaal hun eigen regels. Dit is irritant voor de community en het maakt jou in theorie meerderen malen wereld champ. Iets wat erg krom en onduidelijk is voor de buitenstaander. :)
Tevens is de situatie tussen de teams en spelers altijd erg onstabiel, spelers hoppen van clans naar clans. Wat er niet in staat (Was toen nog niet zo veel over bekend) dat er een groot aantal organisaties hun prijzen geld simpelweg NIET uit willen of kunnen betalen (Zie CPL, ESWC, GGL en nog veel meer). Dit zijn dingen wat de scene kan slopen en daardoor zijn er veel voormalige progamers overgestapt naar poker.
dillan-survivor