Nintendo bracht voor de release van de update een video uit waarin het bedrijf liet zien dat het afsluiten van een game met de update veel sneller gaat. Leuk en aardig zo’n video, maar Gamer.nl wilde dat met eigen ogen zien. We testten voordat de update live ging verschillende laadtijden in het Wii U-menu, en legde deze naast de laadtijden nadat de systeemupdate geïnstalleerd was. En wat blijkt? De update maakt het systeem inderdaad een stuk sneller. In de meeste gevallen worden laadtijden binnen het besturingssysteem ongeveer gehalveerd.

Vooral programma’s en games afsluiten gaat nu een stuk sneller. Waar je voorheen met gemak meer dan 20 seconden moest wachten voordat je vanuit een game weer op het Wii U dashboard zat, daar duurt dat nu zo’n 7 à 8 seconden. Maar ook het opstarten van games en programma’s gaat iets vlotter. Alleen het opstarten van het systeem zelf is nagenoeg hetzelfde gebleven: voor de update timeden we 27 seconden, daarna ruim 25 seconden. Een tegenvaller, want een krap halve minuut vinden we eigenlijk net te lang duren.

Verbeterde tijden

Hierbij de complete lijst met opties die we hebben getimed. We hebben alle opties drie keer voor en na de update getest en daar het gemiddelde van genomen. Het eerste getal is voor de update, het tweede getal na de update. Daarachter staat hoeveel procent verandering er is opgetreden.

Opstarten systeem: 27,2s  /  25,8s / 5,1% sneller

Opstarten friendlist: 6s  /  5,5s /  8,3% sneller
Afsluiten friendlist: 0,6s  /  0,6s / geen verandering

Opstarten instellingen: 16,7s  /  8,9s / 46,7% sneller
Afsluiten instellingen: 18,2s  /  18,1s / 0,6% sneller

Opstarten eshop: 25s  /  24,3s / 2,8% sneller
Afsluiten eshop: 5,6s  /  2s / 64,3% sneller

Opstarten berichten: 14,1s  /  6,8s / 51,8% sneller
Afsluiten berichten: 22,8s  /  8,6s / 62,3% sneller

Opstarten retailgame: 24,3s  /  16,8s / 30,9% sneller
Afsluiten retailgame: 21,7s  /  7,7s / 64,5% sneller

Opstarten downloadgame: 18,2s  /  13,5s / 25,8% sneller
Afsluiten downloadgame: 21,0s  /  12,6s / 40% sneller

Gebruiksvriendelijkheid

Naast de kortere laadtijden voegt de update nog wat andere opties toe. Wat ons betreft is de belangrijkste vernieuwing een makkelijkere manier om in de Wii-modus van het systeem te komen, zodat je nu veel sneller Wii-games opstart. Wanneer het Wii U-logo wordt weergegeven tijdens het opstarten van het systeem, kun je de B-knop inhouden zodat het Wii-menu geladen wordt. Je hoeft dus niet meer via het Wii U-dashboard naar de Wii-modus te gaan.

Ook het downloaden van games is gebruiksvriendelijker geworden. Het downloaden van games gaat gewoon door terwijl de Wii U uit staat (al werkt dit natuurlijk niet wanneer je Wii U geen stroom krijgt) en wanneer je een game of een update hebt gedownload, installeert die automatisch op de achtergrond. Overigens kun je nu ook de prioriteit van verschillende downloads aangeven. Ook fijn is dat de diskdrive van de Wii U niet langer meer voortploetert wanneer er een disk in het systeem zit en je geen game speelt. Voorheen bleef de disk maar ronddraaien en van die herrie ben je nu gelukkig af.

Andere handige toevoegingen: je kunt nu data tussen twee USB-opslagplaatsen uitwisselen via Data Management en meerdere items tegelijk selecteren wanneer je data kopieërt of verwijdert. Op bepaalde flatschreen-televisies werd het beeld niet goed weergegeven: de randen van het menu of het spel vielen dan net buiten het beeld. Bij de systeemopties heb je nu de mogelijkheid om de grootte van het scherm te veranderen.

Ten slotte zijn de Wii-controller en Wii U Pro Controller nu ook te gebruiken voor het besturen van Miiverse en de internetbrowser. Tekeningen die op Miiverse worden gemaakt, worden tijdens het tekenen ook op de televisie weergegeven. In de internetbrowser heb je vanaf nu ook de optie om terug te gaan naar de startpagina en van zoekmachine te veranderen wanneer je iets opzoekt.

Conclusie

In de zomer volgt nog een update die het systeem nog sneller moet maken. Vanaf morgen komt de Virtual Console online, waarmee oude Nintendo-games zijn te downloaden. Al met al is het dus een nette update, al spreekt het voor zich dat dergelijke snelheid en gebruiksvriendelijkheid eigenlijk al vanaf de eerste dag beschikbaar hadden moeten zijn. Niettemin: beter laat dan nooit!