iOS-ports & mobile gaming | Gamer.nl

iOS-ports & mobile gaming | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Een paar jaar geleden werden er nog grapjes gemaakt over Japan, het land der telefoonverslaafden. Wanneer je daar in de metro stapte zag je iedereen verkrampt naar zijn of haar telefoon kijken om e-mails te tikken, tv te kijken of spelletjes te spelen. In die tijd ontdekte onze generatie jongeren net de speakers in de telefoon, die zij maar al te graag in de bu en en treinen hun werk lieten doen. Hedendaags staan ook wij geobsedeerd naar het beeldschermpje van onze smartphone te kijken en lijkt sociale interactie ver te zoeken. Het is nog steeds even wennen om mensen schijnbaar in het niets te zien praten aangezien ze niet meer in de telefoon, maar in de oordopjes praten. Sayonara, sociale vaardigheden.

Klein tu endoortje

Alsof al die technologische ‘vooruitgang’ nog niet genoeg is, berooft het fenomeen van volwaardige spellen overgezet op een telefoon ons gamers ook nog eens van het beetje vrije tijd waarin we even niets spelen. Nog eventjes munten verdienen om de laatste plant in Plants vs Zombies te kunnen kopen; nog even wat Goo de pijp in krijgen, nog één leveltje: het zijn games waar je naar terug blijft keren. Wanneer de PC- of consoleversie al vrij simplistisch in elkaar steekt, is het enkel nog maar een kwestie om deze een op een over te zetten. Sommige spellen worden al met de mindset ontworpen dat gamers ze het liefst altijd bij willen hebben. Dat wil niet gelijk zeggen dat deze spellen ook goed zijn, sterker nog, ze zijn vaak net niet overtuigend genoeg om de strijd met de grootheden van de PC en de console aan te gaan.

Het zijn ook weer geen slechte spellen, maar ze voldoen vooral aan de simpele taak die hen wordt opgedragen: het op een zo plezierig mogelijke manier opvullen van de mobiele gamer zijn tijd. Tijd waarin we anders voor ons uitstaren of moeten wachten wordt zo efficiënt gevuld met spelplezier, terwijl de avonduren toch samen met meer inspannende spellen doorgebracht wordt. Zo zijn de mobiele spellen eerder het snackje tu endoor, en kunnen de grotere spellen gezien worden als een vullende maaltijd.

Intensief

Dit betekent niet dat er geen meeslepende ervaringen te vinden zijn op onze mobiele apparatuur. Zo hebben ook A a in’s Creed, Grand Theft Auto, Resident Evil en The Secret of Monkey Island een klein mobiel broertje gekregen en moedigen deze titels langere speelse ies aan. Natuurlijk is er nog steeds de mogelijkheid om ze weer snel neer te leggen, maar in principe kunnen ze gezien worden als de tegenpool van de grotendeels pick up ’n play-ervaring die exclusieve mobiele titels bieden.

Ports weten vaak qua inhoud beter te overtuigen dan deze spellen, die veelal maar een enkel innovatief aspect bevatten waarmee ze het moeten doen. Zo gooi je keer op keer weer een vogel tegen een bouwsel met de hoop dit neer te halen. Geen andere spelmodi, geen afwijkend spelconcept. Enkel varkens platgooien. Ports daarentegen bieden een op zichzelf staand verhaal, zoals in Grand Theft Auto: Chinatown Wars, en hebben de verschillende gameplay-aspecten van hun grote consolebroers. Wanneer een bepaald aspect begint te vervelen, zoals mi ies doen, is er in Chinatown Wars de mogelijkheid om geld te verdienen door middel van illegale activiteiten. Gaat het vogeltjes gooien vervelen, is er enkel de optie om een ander spel op te starten.

Uiteindelijk bieden ports een toevoeging en afwi eling op een verder door snackgames verzadigd platform. Ondanks het feit dat de benaming ‘port’ vaak een vieze nasmaak achterlaat is dit grotendeels niet het geval op het mobiel platform, afhankelijk van de verwachtingen die je van een Fifa of Need for Speed hebt. Het beste is om ze te zien voor wat ze zijn: afgeslankte, mobiele versies van grote spellen.

Natuurlijk, wanneer je de bus neemt richting school of de trein naar het werk en al up-to-date bent met Facebook en Twitter, is het altijd fijn om even een spelletje op te kunnen starten en niet het gevoel te krijgen dat je eenmaal bij je halte aangekomen niets bereikt hebt. Wanneer je echter op zoek bent naar een spel met een diepgaand verhaal en afwi eling in spelopties lijken de ports een betere optie. Een perfect, flexibel aanbod dus, waar je in iedere situatie uit kunt putten. Zolang je batterij het volhoudt. En je niet door rood een drukke straat oversteekt.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou