De ESWC Masters of Paris vindt op 4, 5 en 6 juli plaats. De ESWC-finales in het Amerikaanse San José op 25, 26 en 27 augustus. De voorrondes konden daarom niet lang meer uitblijven. Nog voor de officiële aankondiging, kreeg Gamer.nl de mogelijkheid alvast te praten met één van de organisatoren achter de Nederlandse ESWC-voorrondes. Tymen Boon van WZZRD Gamecafés staat ons te woord.

Gamer.nl: Veel gamers maakten zich al zorgen of de Nederlandse ESWC-voorrondes überhaupt nog zouden plaatsvinden. Alsnog dus? Tymen Boon: Ja, het heeft even geduurd maar ook dit jaar vinden de Nederlandse ESWC-voorrondes plaats. En het wordt nog groter als voorheen kan ik al zeggen. Gamer.nl: Nog groter? Ik neem aan dat het hier gaat om het aantal deelnemers? Tymen Boon: Absoluut. We verwachten dit jaar weer enkele honderden deelnemers die zich willen plaatsen voor de befaamde ESWC-finales. Echter willen we ook veel toeschouwers verwelkomen om een kijkje te komen nemen. We hebben een bioscoopzaal waar het publiek op een enorm scherm zich zal kunnen vermaken. Gamer.nl: Waarom heeft de aankondiging zo lang geduurd? Tymen Boon: We hadden nog even de tijd nodig om de sponsoring van het evenement rond te krijgen, maar uiteindelijk hebben we een perfecte partner gevonden. Acer zal de Nederlandse ESWC-voorrondes ondersteunen met prijzengeld en met zijn Predator gaming pc's. Deelnemers krijgen de kans achter deze hoge kwaliteit-pc's te spelen. Aan de apparatuur zal het dit jaar in ieder geval niet liggen. Gamer.nl: Heeft het ook niet te maken met de achterlijk hoge prijzen voor licenties vanuit ESWC zelf, waardoor sponsoring moeilijk is? Tymen Boon: ESWC vraagt inderdaad hoge bedragen voor de licentie om een voorronde te mogen houden. Persoonlijke vind ik dat het afgeschaft mag worden. Desondanks hebben we er alles aan gedaan om de ESWC-voorrondes plaats te laten vinden. Dat is gelukt. Financieel is alles rond.

WZZRD Gamecafé in Enschede

Gamer.nl: Nu het financiële deel rond is. Voor welke games kan men zich plaatsen in Nederland? Tymen  Boon: We houden voorrondes in Counter-Strike 1.6 waarmee de winnaars zich plaatsen voor de ESWC Masters of Paris. Twee spelers van Warcraft III The Frozen Throne, eentje van Quake III Arena en nog eens twee van Trackmania Nations krijgen een ticket voor de finales in San José in de Verenigde Staten. Verder organiseren we ook nog een Call of Duty 4 toernooi, omdat wij merken dat daar ontzettend veel vraag naar is. Echter houdt de ESWC daar helaas geen finales in, dus kunnen we daar ook geen ticket voor weggeven. Gamer.nl: Counter-Strike 1.6 spelers kunnen dus geen ticket verdienen voor de finale in San José. Waarom niet? Tymen  Boon: De prestaties van de Nederlandse Counter-Strike clans vielen de afgelopen jaren wat tegen. De kosten zijn bovendien gestegen, vanwege het feit dat de finales dit jaar in de Verenigde Staten plaatsvinden. Voorheen was dit Parijs. Het was daarom niet interessant genoeg. Echter, indirect kunnen Counter-Strike 1.6 spelers zich toch plaatsen voor de ESWC-finales. Als ze bij de eerste drie teams eindigen op de ESWC Masters of Paris, kunnen ze alsnog richting San José. Gamer.nl: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de ESWC Masters of Paris en de ESWC finales in San José? Tymen Boon: De ESWC is oorsponkelijk een Frans toernooi. Jarenlang hebben ze de finales gehouden in Parijs. Voor het eerst in de geschiedenis gaan ze nu ook op een ander continenten de finales te houden. Echter wilden ze toch nog hun eigen toernooi behouden in Parijs. Zo zijn ze op het idee gekomen om naast de ESWC-finales ook nog een Masters of Paris te organiseren. Gamer.nl: Welke bekende spelers verwacht je dat er op de voorrondes zullen afkomen? Tymen Boon: Grubby zal zeer waarschijnlijk van de partij zijn als één van 's werelds beste Warcraft III spelers. Ook verwachten we Xenogear weer terug, die vorig jaar de wereldtitel op zijn naam heeft geschreven in Trackmania Nations. Deze titel moet Nederland natuurlijk in de 'pocket' houden.

Xenogear: winnaar ESWC Trackmania Nations 2007

Gamer.nl: Kun je eigenlijk gewoon niet gelijk de tickets aan Grubby en Xenogear geven? Andere spelers zijn toch kansloos tegenover dat niveau. Tymen Boon: Haha ja kunnen we doen. Maar je weet nooit natuurlijk. Gelukkig zijn er voor Warcraft III The Frozen Throne en Trackmania Nations ook nog tickets beschikbaar voor de tweede plaats. Dus mocht je het laten afweten tegen deze toppers dan kun je altijd nog via de tweede posititie voor San José uitgenodigd worden. Gamer.nl: Naast tickets zei je ook nog iets over prijzengeld. Hoe zit dat precies? Tymen Boon: Voor Counter-Strike 1.6 wordt duizend euro aan prijzengeld uitgeloofd. Call of Duty 4 heeft in totaal vijfduizend euro aan prijzengeld. We moeten nog bepalen hoe we het prijzengeld gaan verdelen over de verschillende eindpositities. Gamer.nl: Waarom geen geldprijzen voor de singleplayer-games? Tymen Boon: Voorlopig staan hier nog geen geldprijzen voor. We zijn er wel mee bezig, maar kunnen niets beloven. Bovendien krijgen de winnaars van singleplayer-games al een verzorgde reis naar San José. Dat is naar onze mening al een perfecte prijs. Gamer.nl: Even kort. Waar, wanneer en hoe kunnen mensen terecht komen bij de voorrondes? Tymen Boon: Iedereen die wil deelnemen aan de ESWC-voorrondes en kans wil maken op de wereldtitel kan zich inschrijven via onze website www.eswc.nl. De Counter-Strike 1.6 voorronde vindt plaats op 17 en 18 mei. De voorrondes voor Warcraft III, Quake III en Trackmania Nations op 7 juni. Tot slot niet te vergeten de Call of Duty 4 competitie, die plaatsvindt op 6, 7 en 8 juni. Alle voorrondes worden gespeeld in het WZZRD gamecafé in Enschede. Gamer.nl: Kost dat ook nog wat? Tymen Boon: Counter-Strike 1.6 deelnemers betalen 20 euro per persoon. Voor Warcraft III, Quake III en Trackmania Nations betalen deelnemers 10 euro. Call of Duty 4 spelers betalen 40 euro per persoon. Het prijsverschil heeft te maken met het aantal dagen dat spelers aanwezig zijn op het toernooi. Toeschouwers krijgen gratis entree. Gamer.nl: Tot slot. Hoe verwacht je dat Nederland het gaat doen dit jaar op de ESWC? Tymen Boon: Momenteel staan we op de vierde positie in de wereldranglijst van de ESWC. Er zijn dus hoge verwachtingen. We moeten de prestaties van vorig jaar (een 1e en 3e plaats) op zijn minst kunnen evenaren en wie weet zelfs verbeteren.