Interview met Hideo Kojima van Metal Gear Solid | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Kojima lijkt het verschrikkelijk druk te hebben. Hij werkt aan de PSP-titel Metal Gear Solid: Peace Walker, het vervolg op MGS3 en Portable Ops. Ook komt MGS: Rising er aan, met Raiden in de hoofdrol. Maar zijn naam is tevens verbonden aan de nieuwe Castlevania: Lords of Shadow. Toch lijkt zijn aandacht vooral uit te gaan naar Peace Walker. Zo is zijn inbreng in Lords of Shadows helemaal niet zo groot. “Als ik een voet zet in het ontwikkelproces [van Castlevania], dan ben ik bang dat ik mijn andere voet er ook in zet. Ik houd het maar bij m'n teen”, vertelt hij lachend. “Mijn rol is eerder om het ontwikkelteam te helpen met ideeën en zelfs met de marketing van de titel.”

Metal Gear loslaten

Ook de PC-, 360- en PS3-titel Metal Gear Solid: Rising kost hem niet veel tijd. De game die zich richt op Raiden, de mooie jongen uit MGS2 die in het vierde deel in een moordende half-mens, half-robot is veranderd, wordt ontwikkeld door een jonger team. Kojima oefent hiermee alvast een beetje met afstand nemen van de serie. “Ik vind het wel prettig om van veraf te kijken naar de ontwikkeling. Het ontwikkelteam levert goed werk.” Hij sluit echter niet uit dat hij zich na de ontwikkeling van Peace Walker toch weer gaat bemoeien met Rising.

Maar waarom richt Kojima zich op de ontwikkeling van Peace Walker en niet zozeer op die van Rising? “Metal Gear Solid 3 en Peace Walker spelen zich in een andere tijd af dan de andere games. Ze spelen zich af tijdens de Koude Oorlog.” Volgens Kojima zijn die games echte war me ages. Daar weet het team dat aan Rising weet minder van af dan Kojima zelf, omdat ze uit een andere generatie komen. “Jongere gamers lijken Raiden ook leuker te vinden.” Dat weten wij niet zo zeker, maar vooruit…

Waar Metal Gear Solid 3 en Peace Walker met Big Bo een meer realistische invalshoek hebben, daar staan delen 1, 2 en 4 met Solid Snake bekend om hun surrealistischer ervaring. Surrealisme wat de serie zo speciaal maakt, maar ook veel mensen afstootte en het verhaal onnodig gecompliceerd maakte. “Er zijn wel wat dingen die ik achteraf zou veranderen. Het hele verhaal rondom klonen, wat in de eerste MGS begon, zou ik weglaten. In Japanse anime is het gebruikelijk dat het allerlaatste gevecht van de held tegen zijn evenbeeld is. In MGS was dat dus een kloon. Maar toen wist ik nog niet dat er vervolgen op MGS kwamen. Hoe volg je zoiets op?”

Metal Gear is een merk dat na de MSX en de NES vooral faam behaalde op PlayStation-consoles. Des te opmerkelijker is het dat Rising nu ook naar de 360 en PC komt. “PlayStation 3, PC en Xbox 360 lijken heel erg op elkaar. MGS1, 2 en 3 waren heel erg verbonden met het PlayStation-merk en MGS4 gebruikte ik om te kijken hoe ver we met de PlayStation 3 konden gaan”, aldus Kojima. Rising is echter een nieuwe visie op de serie en kan dus gemakkelijk op meerdere platformen uitkomen. “Voor een merk is het beter om op meerdere platformen uit te komen.”

De balans tu en cinema en gameplay

Tijdens de GamesCom kondigde Kojima aan dat hij en zijn ontwikkelstudio, Kojima Productions, bezig zijn aan diverse nieuwe titels, waaronder games die op geheel nieuwe personages zijn gebaseerd. Hij wil er, niet geheel onverwachts, helaas weinig over kwijt. Kojima werd tijdens de ontwikkeling van Metal Gear Solid hevig geïnspireerd door zijn jeugd, waarin hij regelmatig verstoppertje speelde. Op de vraag waar hij nog meer geïnspireerd door kan worden geeft hij geen antwoord. “Dan zou ik de onderwerpen van nieuwe games mi chien wel weg kunnen geven.” Hij geeft wel aan dat hij de nog onbekende game waaraan hij naast Peace Walker aan werkt al jaren geleden al had willen maken. “Maar het kwam er telkens niet van. Hopelijk heb ik er binnenkort meer tijd voor, maar er kan altijd wat tu enkomen en dan kan het zo weer vier jaar duren.”

Net wanneer we denken niet veel wijzer te worden, geeft Kojima mogelijke hints over wat hem bezighoudt. “Binnen vijf a tien jaar wil ik de balans tu en een filmische ervaring en gameplay hebben gevonden.” Metal Gear Solid staat bekend (of is berucht) om de lange tu enfilmpjes, soms van meer dan een uur lang, zonder enige vorm van gameplay. “Ik vraag mij nog steeds af wat de perfecte balans tu en de twee is. Een verhaal is bijna zoiets als het lot, maar gameplay moet juist heel vrij zijn. Het is moeilijk om die twee te combineren en ik wil een oplo ing vinden. Er zijn geen games op dit moment die dat echt doen.”

De bewegingsgevoelige controllers van Nintendo, Sony en Microsoft houden Kojima beduidend minder bezig. “Ik experimenteer er wel mee. Maar ik wil er voorlopig nog geen games voor maken. Ik wacht liever af. De type games die ik nu maak pa en beter bij een controller, omdat het type gamer dat mijn games speelt een controller gewend is. Maar vooral Project Natal is intere ant. Het vergt geen controller en legt je bewegingen vast, het is totale vrijheid. Het is uiteindelijk vast ook mogelijk om gezichtsuitdrukkingen vast te leggen en dat te gebruiken in games. Project Natal zou wel eens buiten games in andere media die we kennen groot kunnen worden. Het kan de leven tijl van mensen veranderen en andere doelgroepen bereiken.”

Tja, je kunt ook niet verwachten een exclusieve aankondiging van één van de grootste ontwikkelaars ter wereld te krijgen. We bedanken hem hartelijk voor het gesprek en laten hem weer achter in een benauwd hokje in het Konami busine center. Duidelijk is dat Kojima ook niet alle antwoorden heeft en net zoals de rest van de ontwikkelaars zoekt naar de volgende stap in de evolutie van videogames. Maar tot we daar zijn nemen we zonder moeite genoegen met titels als Metal Gear Solid 4.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou