Al een tijdje ben ik in de ban van online html-spellen. Wat zegt U? U weet niet wat online html-spellen zijn?

Nou, dan zal ik het uitleggen: dat zijn spellen die totaal gemaakt zijn in html, en scripting talen als cgi en java. Je hebt er ook geen software voor nodig, het enige wat je moet doen is naar de desbetreffende website gaan en een “account” maken, hierbij moet je een naam voor je provincie opgeven, wat persoonlijke info invullen, en in sommige gevallen de keuze maken tussen verschillende rassen.

Als je net bent begonnen heb je een stukje land, wat geld, een handjevol soldaten, en een minimum aan grondstoffen. Dat land kun je bebouwen, de soldaten kun je trainen tot betere troepen. De grondstoffen heb je bijvoorbeeld nodig om je bevolking te voeden. Het hoofddoel van deze spellen is om een zo hoog mogelijke “networth” te krijgen. Als je je grondstoffen, geld en soldaten op de juiste manier investeert, dan stijgt je networth gestaag. Voer je verkeerde dingen uit, dan komt er bijvoorbeeld een hongersnood, en dus sterven je mensen, wat weer tot gevolg heeft dat je networth daalt.

Als je na een tijdje vindt dat je sterk genoeg bent, dan kun je proberen andere mensen aan te vallen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een goed doelwit hebben. Het handigste is natuurlijk als je doelwit ongeveer even groot is als jij. Meer informatie over andere spelers kan je verkrijgen door te spioneren. Hier kan je informatie krijgen als: hoeveel geld diegene heeft, hoeveel troepen, hoeveel grondstoffen enzovoorts. Wanneer je er een hebt gevonden kan je aanvallen, is de aanval gelukt dan heb jij een gedeelte van het land van de vijand afgepakt. Is de aanval mislukt, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk een hoop van je soldaten gestorven, en je reputatie loopt dan ook een deukje op.

Verwacht van dit soort spellen niet teveel, want de enige graphics zijn kleine plaatjes op de webpages. Geluid is er al helemaal niet. De ene vindt er misschien helemaal niets aan terwijl de ander er geen genoeg van kan krijgen. Als je dit spel in je eentje zou spelen zou er waarschijnlijk ook niets aan zijn, maar juist de interactie met die duizenden andere mensen maakt het leuk. Nog een nadeel voor de “newbies” is, dat je in het begin enorm veel wordt aangevallen door andere mensen. Zorg dus dat je zeker in het begin genoeg verdediging hebt.

Ik vind het in ieder geval leuk tijdverdrijf als ik weer eens doelloos zit te surfen. Je bent er zoveel tijd aan kwijt als je wilt: je kan elke dag uren zitten zoeken naar goeie targets, maar je kan ook eventjes inloggen, wat gebouwtjes bouwen, soldaten trainen, en dan ben binnen 5 minuutjes klaar. En bovendien: het is gratis!