Even leek het er op dat de Xbox One totaal de verkeerde kant op ging. Zelfstandige ontwikkelaars zouden niet de mogelijkheid krijgen om zelf games te releasen op de console, en zouden dus voor elke game een uitgever moeten gaan zoeken. Samen met veel andere punten uit het beleidsplan van Microsoft werd dit echter tijdig omgedraaid en is nu het tegenovergestelde het geval. Uiteindelijk zal elke One als dev-kit gebruikt kunnen worden en kan elke indie zijn eigen games publiceren. Een duidelijk signaal dat Microsoft ook op het gebied van de wat kleinere games de strijd met Sony aan wil gaan.
Het bedrijf ging echter nog verder en kondigde het ID@Xbox-programma aan, waarbij developers die zich aanmelden (en goedgekeurd worden) gratis twee dev-kits krijgen opgestuurd. Volgens Microsoft is het programma een groot succes en zijn er duizenden aanmeldingen binnen gekomen. Zelfs zoveel dat er problemen zijn om de dev-kits op tijd bij iedereen te krijgen, zoals wij onlangs ook van Nederlandse ontwikkelaars vernamen.
Voormalig Microsoft-baas Don Mattrick bij de onthulling van de Xbox One
De beleidswijziging van Microsoft kunnen wij alleen maar toejuichen, maar het brengt ook een probleem met zich mee. Het ID@Xbox-plan werd pas in augustus onthuld, en dat is kort dag om op de dag van de launch al een game klaar te hebben. Dat moest ook de vicepresident van de Interactive Entertainment Division, Phil Harrison, toegeven. Onlangs voorspelde hij dat we de eerste stroom indiegames waarschijnlijk pas in 2014 kunnen verwachten: "Ik denk niet dat het realistisch is om te denken dat een ontwikkelaar het programma begrijpt en een game maakt en lanceert op 22 november. Het is realistischer om de eerste games aan het begin van 2014 te verwachten." Het aantal aangekondigde indiegames is dan ook op één hand te tellen, terwijl Sony de ene na de andere publiekslieveling uit de mouw schudt.
Below
Is er dan helemaal niets aangekondigd? Natuurlijk wel. Een van de meest in het oog springende titels is Below, een game die zelfs podiumtijd kreeg tijdens de E3-presentatie van Microsoft. Het nieuwste spel van Capybara, de studio achter Sword and Sworcery en Super Time Force, kent een open wereld waarin je vecht tegen de Darkness en op zoek moet naar speciale objecten. Het ziet er naar uit dat het een moeilijke rogue-like gaat worden met de nadruk op exploratie.
Opvallend is vooral de manier waarop de Kinect gebruikt gaat worden. Hoe het precies werkt is nog niet duidelijk, maar de vijand past zich aan de huiskamer van de speler aan. Dat zou betekenen dat iedere speler een andere ervaring krijgt, en dat je spelervaring drastisch anders is als je je console ineens in de slaapkamer neerzet of bij een vriend op de bank ploft.
Minecraft: Xbox One Edition
Was er ooit enige twijfel dat Minecraft naar de Xbox One zou komen? De indiehit van Mojang is zo'n enorm succes op de Xbox 360 dat Microsoft wel gek zou zijn als ze niet een versie voor hun nieuwe console zouden regelen. Op alle platformen bij elkaar zijn er een ongelooflijke 33 miljoen exemplaren verkocht, waarvan minstens zeven miljoen op Xbox Live. De nieuwe versie zal met zijn simpele maar charmante graphics waarschijnlijk niet de volle kracht van de One gaan gebruiken. Hopelijk komen er ook nog wat verbeteringen bij, zoals de mogelijkheid om alles in de cloud op te slaan. Max: The Curse of Brotherhood
Met een magische markeerstift in de hand sloeg Max zich door het eerste deel van zijn avonturen. Met deze stift los je allerlei puzzels op en bevrijd je je ontvoerde broertje. Interessant is dat deze game op zowel de 360 als de One uitkomt, waardoor we zullen gaan zien hoeveel verschil een kleine studio kan maken op een veel krachtigere machine. De screens van de One-versie zien er in ieder geval ietsje scherper uit, maar het blijft de vraag of de twee versies veel van elkaar zullen verschillen.
En met dat lijstje hebben we het wel zo'n beetje gehad. Op dit moment is het aanbod wellicht een beetje karig. De kans is echter groot dat we binnenkort meer titels voorbij zullen zien komen. Aangezien Microsoft het nu makkelijker maakt om games te publiceren op Xbox Live, vallen veel bezwaren van ontwikkelaars weg. Veel developers beslissen op dit moment waarschijnlijk voor welke consoles ze hun nieuwe spellen willen ontwikkelen, zoals de Nederlandse studio's ons onlangs ook vertelden. Het moet dan wel heel raar lopen wil helemaal niemand voor de One kiezen. De indieliefhebber moet weliswaar even geduld hebben, maar het vooruitzicht is lang niet zo slecht als dit korte lijstje doet vermoeden.
Reacties op: Indies op de Xbox One - Nog niet veel te kiezen
ToMaX99
Mij lijkt het dat juist deze mensen enorm veel gave dingen kunnen doen met Kinect, die echt zullen verbazen en nieuw aan gaan voelen.
"Max: The Curse of Brotherhood" --> moet als titel? Staat nu gewoon aan het einde van de minecraft alinea.
Baukereg
Mythanics
Bron: http://www.eurogamer.net/articles/2013-08-08-capybaras-roguelike-below-is-only-a-timed-exclusive-for-xbox-one
VonTaylan
id opmerking echt waar,
Monkeh
Anyway, bedankt voor de link Mythcanics! Ik baalde namelijk al dat dit spel exclusief voor de xone zou komen, aangezien ik ook niet van plan ben deze voor één spel te halen.
Baukereg
ziminar
Negatieve berichten over de PS4 laten jullie netjes aan je voorbijgaan, maar zodra er een kans is om de Xbox One een schop te geven staan jullie in de rij.
Over de PS4-controller:
http://www.gamer.nl/nieuws/433994/ps4-controller-werkt-ook-met-playstation-3
Terwijl de dualshock 4 maar beperkt werkt met de PS3, maar wordt gebracht alsof de controller helemaal met de PS3 werkt.
PlayStation 4 kan niet overweg met koptelefoons via usb en Bluetooth
http://tweakers.net/nieuws/91865/playstation-4-kan-niet-overweg-met-koptelefoons-via-usb-en-bluetooth.html
Gemeld via de nieuwssubmit, wordt genegeerd.
Maar zodra gemeld kan worden dat het aanbod indiegames op de Xbox One wat later op gang komt staan ze klaar met een bericht.
Trouwens begin 2014, dan pas is de xbox hier pas beschikbaar, dus wat maakt het uit.
Lekker meedoen met de meute en de xbox de grond intrappen, en dat noemt zich dan ook nog eens journalist. Een journalist behoort objectief te zijn, maar objectiviteit bespeur ik maar weinig. Ga je schamen.
Supke86
ziminar
Wanneer je als journalist de titel: 'PS4-controller werkt ook met PlayStation 3' gebruikt, terwijl de controller slechts beperkt werkt op de PS3, is daar toch wel wat op aan te merken.
Dat heeft dus niets met naiviteit te maken, maar met objectiviteit en dat lijkt hier een beetje in het gedrang to komen.
Soldier_hard
the-x-filess
wesley-ps3
ErikNus
Voulge
Geld voor alles hoor qua compatibiliteit.
Het is gewoon een logische keuze qua geld, elk bedrijf doet bijna wel hetzelfde.
the-x-filess
Infinty_MLG
SuperG
Fact er komt niet veel uit op release staat als een huis.
En dat komt doordat ze eerst een streng publsiher beleid willen uit voeren.
Maar Sony juist veel toegankelijker is en dat juist een uiter negatief op gamers en indiedevs valt en dus weg blijven.
En MS hun zoveelste blunder aan sony moet aanpassen en met de tijd wel goed komt.
Maar dat geeft alweer de zoveelste imago deuk aan MS.
Dit houd in met sony heb je een indie game voorsprong.
Daarnaast is het voor hele kleine studio een sametime crossplatform release niet mogelijk maar doen ze dat na mekaar. En met MS anti dev beleid wat ze hebben laten varen heb je nu dus veel first time sony PS4 indie game exclusives. Wat later ook op de xbone komen.
MS is nu meer bezig met gross van hun beleid aan te passen als damage controle. De nuchtere neutrsle consument maar ook studio zijn ze daarmee kwijt. De fans slikken hoop crap eer ze er ook de brui aan geven.
Enige positieve is dat er wat experimentele games komen die kinect op een of andere manier gaan gebruiken. Nu de massa indies toch naar xbone komen maar wat verlaat.
SuperG
Hangt er ook af hoe compleet de bron het brengt.
Allert
Trouwens de enige indi game die ik speel is minecraft. En trouwens project sparks lijkt mij ook wel interessant.
Het enige nadeel voor de Xbox zijn vaak de RPGs. Maar de meest bekende series komen ook voor de Xbox uit gelukkig.
SuperG
De core features en beleid en exclusives en techniek en voorwaarden zijn belangrijk.
Dan ouwe rand hardware kunnen overhevelen is mooi meegenomen.
Dan is er het vertrouwen in het bedrijf.
Nou ben ik pro anti 2de hands.
Maar bij de massa is dat een hals zaak. Krenten zat in de wereld en imago op dat gebied heeft MS het bij hun afgedaan. Vertrouwen is weg. Fans is een kleine groep van enkele milionen die ze heel moeilijk kunnen verjagen maar de massa is niet zo.
Ik zou de xbox one ook met orgineel beleid gekocht hebben ooit. De exclusive boeien mij niet. Maar ik zie potentie in kinect voor hardcore games. En ik ben voorstander dat het er standaard erbij zit.
Want ik doe niet aan 2 de hands en niet aan retro en indie gaming.
Het is eerder Sony die zich bewust is van de wraith of the consumer dat je minstens als algehele industrie dezelfde lijn moet volgen en gezien ze blijkbaar niet weten wat MS doet ze imago problemen mijden door hun beleid aan te passen aan consument.
Je kan het ook zien als de toko zonder ruggegraat.
Zou MS en Sony dezelfde beleid hanteren zou de uber krenten nextgen mogelijk helemaal mijden. Maar MS zou dan op gelijke imago met sony concuren en dan gelijk op gaan. En dan is het prijs features en exclusives die dan de consument moeten overhalen.
Ipv imago damage controle.
PS4 is onder world of gamers favoriet.
En de indie dev scene is er ook blij mee.