If adventure had a name, it would be Indiana Jones. Met deze slogan is Indiana Jones, geesteskind van George “Meer haar dan een Wookie” Lucas, beroemd geworden. Geheel uit het niets kwam deze dappere avonturier in 1981 ineens ten tonele en het was meteen duidelijk aan het succes dat het niet de laatste keer was dat de charmante archeoloog op het witte doek zou verschijnen. Indiana Jones, vertolk door de uitstekende acteur Harrison Ford, was namelijk meteen al “hot”. Gemaakt door de beroemde regisseur Steven Spielberg onder een budget van 18 miljoen dollar, bracht de eerste film; Raiders of the Lost Ark ongeveer 384 miljoen dollar in het laatje. De Indy avonturenfilm was dus duidelijk een interessante franchise, en dat werd natuurlijk uitgebuit. Gelukkig maar! Voor het onwaarschijnlijke geval dat je geen van de beroemde films hebt gezien hebben we ze hier even voor je op een rijtje gezet.

The Raiders of the Lost Ark.

Indy's eerste avontuur begint al meteen als hij op zijn 37ste levensjaar terug keert van een ontdekkingsreis in Zuid Amerika. Al snel komen we erachter dat Dr. Jones Jr. graag artefacten verzameld voor het museum en zich soms laat inhuren om de waardevolle spullen te vinden. Net als Indy aan het bijkomen is van zijn avontuur staat het volgende alweer op hem te wachten. De Amerikaanse Inlichtingendienst wil dat Indy voor hen de legendarische Ark gaat vinden. In deze legendarische Ark zitten de eeuwen oude originele 10 geboden en de Amerikanen willen deze Ark graag bemachtigen. Helaas is het met gewilde en vooral waardevolle objecten meestal zo dat meerdere partijen geïnteresseerd zijn, en het blijkt dan al snel dat ook de Nazi's erg geïnteresseerd zijn in het goddelijke voorwerp. Een avontuur van formaat vindt plaats, waar de horde's aan Duitsers en de taaie Jones menig spannend en visueel indrukwekkend moment in beleven. Uiteindelijk wint Indy natuurlijk de prijs en moeten de Duitsers met staart tussen de benen terug naar Berlijn.

Harrison Ford was na de Star Wars film weer helemaal de man en Steven Spielberg zette hem met de eerste Indyfilm alweer in een topfilm met megakassucces. Zelfs George Lucas had niet verwacht dat de film zo'n succes zou zijn. Dat Indiana Jones binnen no-time over de hele wereld beroemd was, is natuurlijk een logisch gevolg. Lucas had namelijk eerst zijn geld gezet op Star Wars, maar wou toch altijd nog een James Bond achtige film maken. Het heeft hem en Spielberg in ieder geval geen windeieren gelegd want met 384 miljoen dollar opbrengst tot op de dag van vandaag en 18 miljoen dollar kosten waren beide zeer tevreden. Dat de film helemaal niet bedoeld was om een mega hit te worden, blijkt wel uit het feit dat 40% van de film niet eens volgens het script werd opgenomen maar gewoon ter plekke werd geïmproviseerd. Het mag duidelijk zijn dat Indiana Jones door de mensen ontvangen werd als de held die hij was. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark was genomineerd voor acht Oscars, vier daarvan uiteindelijk gewonnen, een Grammy een Golden Globe en vele andere prijzen. Hoe bedoel je een klein succesje?