Guus Meeuwis is in alles een rustige vent. En dat na veertien jaar muziek maken en het faillissement van The Entertainment Group, waar hij naar eigen zeggen nog meer dan zeven ton van kreeg. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, vertelt Guus dat er juist nieuwe plannen zijn voor de 'Groots met een zachte G'-tour, die vorig jaar het Abe Lenstra en Philips Stadion aandeed. “Het wordt nog grootser, maar hoe precies kan ik nog niet vertellen. Houd de media maar in de gaten zou ik zeggen”, aldus Meeuwis.

Niet om de knikkers

Maar wij zijn hier niet om de muzikale plannen te bespreken, wij willen weten of 'ie nu ook een beetje kan SingStarren. Meeuwis: “Nou, meestal eindig ik wel als winnaar, maar als een een keer niet zo is, dan is het des te leuker. Ik speel SingStar ook niet om te winnen, voor mij is karaoke puur het hebben van lol met je vrienden en daarin is de prestatie niet belangrijk. Het gaat met karaoke niet om de knikkers.”

Toch geeft Meeuwis wel aan dat je soms echt je best moet doen om goede scores te halen: “Ja, dat ding is echt onverbiddelijk. Als je op de hogere moeilijkheidsgraad speelt weet 'ie ook echt wel dat je een bepaalde noot niet haalde of te laat was.” Over het niet halen van noten gesproken, hoe doet Guus het met Queen? “Queen is lastig, die hoge noten haal ik eigenlijk niet. Doe mij dan maar liever iets van Elvis, dat vind ik echt geweldig", geeft hij toe.

Puur Hollands

Het idee van de samenwerking tussen Guus Meeuwis en SingStar is echter ook om de Nederlandse muziek in SingStar een impuls te geven. Naast de nieuwe single 'Laat mij in de waan' zijn inmiddels ook klassiekers als 'Per Spoor', 'Het is een nacht', 'Ik tel tot 3', 'Verliefd zijn' en 'Proosten' uit de SingStore te downloaden. Tijdens het concert zelf laat Meeuwis zich ook van z'n Hollandse kant zien door nummers van Marco Borsato ('Dochters'), Boudewijn de Groot ('Jimmy') en Rob de Nijs ('Malle Babbe') te zingen.

Denkende aan de Queen-, Boyzone- en Abba-edities van SingStar, vragen we Guus welke Nederlandse band zich optimaal zou lenen voor een speciale editie: “Dat moet Doe Maar zijn. Een Doe Maar-editie zou echt fantastisch zijn.” Maar ook een andere Nederlandse band op SingStar zou volgens Guus een goede zaak zijn: “Het gaat om het promoten van de Nederlandse muziek. SingStar is een nieuw kanaal dat met z'n enorme bereik prima geschikt is om een nummer op te lanceren. Ook voor nieuwe bands.”

Dan rest tot slot de vraag of hij al gekke filmpjes van zichzelf geüpload heeft naar My Singstar en wat de mogelijkheden van het online kanaal eigenlijk zijn: “Video's uploaden? Nee, dat niet. Maar er is wel zo'n gekke Chinees, die heeft echt álle nummers gezongen. Ongelooflijk. Ook denk ik zeker dat het ontdekken van pak 'm beet een nieuwe Esmée Denters via SingStar mogelijk is. Het gaat allereerst om het hebben van lol met je vrienden, maar als jij echt goed kan zingen en een leuke video upload, denk ik zeker dat er mensen zijn die je in de gaten krijgen. Waarom niet?”.

Het concert

En dan zit onze tijd met Guus erop en moet hij zich voor bereiden voor het concert. In totaal zijn er zo'n duizend SingStar-fans op de avond afgekomen en wordt op het podium een klein feestje gebouwd. Guus zingt z'n eigen nummers, vraagt aan het publiek om suggesties en zingt uiteindelijk ook nog een duet met de winnares van een prijsvraag. De zangcapaciteiten van de winnares doen zelfs bij Guus de wenkbrauwen fronsen, maar het mag de pret niet drukken. De SingStar-fans hebben een heerlijke avond en keren na anderhalf uur meelallen tevreden huiswaarts. Ja, naar Brabant, want daar brandt nog licht.