een gratis MMORPG, is sinds kort uit. Om meer over de game te weten te komen, hebben we een praatje gemaakt met Joerg Koonen, Community Manager van Runes of Magic EN/EU. GNL: Hoe gaan jullie Runes of Magic opzetten tegen de grotere jongens in het genre, naast het feit dat de game gratis is? Joerg:  Waarschijnlijk is het belangrijkste aanspreekpunt in Runes of Magic dat het niet een alledaagse MMORPG is die je gratis kunt spelen. Het spel zit vol met features, die erg gericht zijn op het verhaal en de opdrachten daaromheen, en daardoor het typische en herkenbare klassieke sfeertje achterlaat. We hebben hard gewerkt aan de speelbaarheid, gelijke kansen tussen de 'gratis' spelers en gebruikers van de item shop en niet te vergeten een hoge amusementswaarde.

Het spel biedt een hoop interessante features die je wél in de meeste grotere games uit het genre tegenkomt, maar niet in de algemene free-to-play MMO. Zo bieden wij een hele grote spelwereld om te verkennen, kerkers voor zowel kleine als grote groepen, een hoop functies die gericht zijn op het comfort van de speler (bijvoorbeeld een eigen huis) en een goed, uitgebalanceerd systeem voor de aanwezige opdrachten. Verder is ook Player-versus-Player actie aanwezig, die ook weer bestaat uit verschillende spelmodi. En niet te vergeten biedt Runes of Magic het zogenaamde dual class-systeem, dat je personage de keuze geeft een tweede klasse erbij te nemen, wat zorgt voor talloze nieuwe opties voor je vaardigheden.

Joerg Koonen, Community Manager van Runes of Magic EN/EU

GNL: Een free-to-play-game met de optie om speciale voorwerpen te kopen met echt geld komt niet vaak voor. Is dit slechts een experiment, of zijn jullie er heilig van overtuigd dat dit goed ontvangen zal worden? Joerg: Vele free-to-play-MMO's vragen van spelers om óf een premium account te kopen, waar je toegang krijgt tot meer features in het spel, óf dat spelers gebruik maken van item shops, waardoor je geforceerd wordt om spullen te kopen van echt geld om te blijven concurreren met je medespelers. Vaak bestaan deze spullen uit zaken als drankjes, waardoor het jagen op duizenden vijanden voor dat ene voorwerp wat draaglijker wordt. Ook kunnen het speciale wapens of uitrustingen zijn, waar je afhankelijk van bent, omdat spelers anders geen moeilijke kerkers of Player-versus-Player-gevechten kunnen winnen.

Runes of Magic bewandelt in dit geval een heel ander pad. De item shop in het spel zal wél producten aanbieden om de casual speler te helpen om op hetzelfde niveau te kunnen komen als een hardcore speler, maar dan in kortere tijd. De shop zal echter geen producten verkopen zoals veel te sterke wapens, of voorwerpen waar je afhankelijk van zal zijn. Je hoeft dus geen ene cent te betalen als je dat wilt. Je kunt hetzelfde resultaat halen door meer tijd in het spel te steken, bijvoorbeeld door bepaalde kerkers een paar keer extra uit te spelen.

GNL: Is World of Warcraft, als leider in het MMORPG-genre, op een of andere manier een inspiratie geweest voor de makers van Runes of Magic? Joerg:  Dit is misschien wel de vraag die wij het meest gesteld krijgen. Het is logisch dat een nieuwkomer altijd vergeleken wordt met de grote baas. Sommigen zeggen dat zo'n vergelijking gewoon niet hoort, maar aan de andere kant worden de kwaliteitseisen zo wél omhoog geschroefd. Runewaker, de makers van Runes of Magic, heeft naar alle bekendere MMO's gekeken en veel analyses gedaan waar de amusementswaarde en de toegankelijkheid in deze spellen ligt. Op deze manier zijn zij er ook achter gekomen waar de zwakkere punten lagen in de succesvolle spellen. Met deze informatie hebben zij een basis voor het spel gekregen, maar zoeken ze zelf een andere benadering. Simpel gezegd combineert Runes of Magic al het goeds van andere succesvolle MMO's op de markt. Dus je zou kunnen zeggen dat we geïnspireerd zijn door meerdere spellen in het genre en niet slechts één. GNL: We hebben gehoord dat wanneer een speler wordt afgemaakt door een andere speler, deze een kans heeft om een voorwerp te verliezen die hij met zich meedraagt. Is het niet een harde straf om iets te verliezen waar je misschien wel keihard voor hebt gewerkt? Weerhoudt dit spelers er niet van om dan ook daadwerkelijk Player-versus-Player (PvP) gevechten te gaan doen? Joerg: PvP-gevechten op de aangewezen PvP-servers verlopen vrij snel en zijn behoorlijk intens. Dit is echter iets wat de spelers van PvP willen, als we kijken naar de feedback van het publiek. Zij aanvaarden het feit dat een verloren slag extra hard aankomt, terwijl aan de andere kant een overwinning extra zoet smaakt. We begrijpen echter hoe hard het aankomt als je een voorwerp verliest, dus hebben we het systeem al een beetje aangepast zodat er meer eerlijke gevechten zullen plaatsvinden en minder irritatie voor de speler. Bijkomend feit is dat er voorwerpen zijn die de speler de mogelijkheid geeft om bepaalde voorwerpen die hij bezit vast te zetten, zodat deze niet verloren kunnen gaan in een slagveld. Op deze manier denken wij dat spelers het PvP-gedeelte zullen waarderen, doordat een verlies misschien wel extra hard aan kan komen, maar de beloning echter nog groter zal zijn. GNL: Zijn er enige plannen voor PvP-gevechten tegen andere servers? Joerg: Jazeker! We werken op dit moment aan server-tegen-server kaarten. Op deze manier kunnen spelers van drie verschillende servers het tegen elkaar opnemen, door bepaalde punten over te nemen om degenen die de crafting-baan hebben zo te voorzien van epische crafting resources.

Wat we bedoelen is dat dit een intensief gebruikte feature gaat worden. Daarom nemen we wat meer tijd om het goed uit te werken. Als de feature dus nog niet in het eindproduct zit, dan kunnen spelers dit verwachten in een van de toekomstige updates.

GNL: Welke feature in het spel zijn jullie het meest trots op? En welk aandachtspunt zou nog wat beter uitgewerkt kunnen worden? Joerg: Dat is een vrij moeilijke vragen voor mij om te beantwoorden. Het eerste wat er in mij opkomt is natuurlijk ons publiek. We hebben zo veel goede feedback gekregen, waardering en opbouwende kritiek. Daarom hebben wij van Runes of Magic een aantrekkelijk en goed uitgewerkt spel kunnen maken dat een breed publiek kan aantrekken.

In termen van gameplay ben ik enthousiast over het Dual Class-systeem. Ik houd er van om altijd gewild te zijn in mijn groep, met dit systeem kan ik me namelijk beter aanpassen aan de wensen van de groep. In principe zijn er zo veel features waar ik over te spreken ben, dat ik nog wel even door zou kunnen gaan.

Wat ik ook niet wil vergeten te zeggen is dat ik trots ben op het feit dat het team achter dit spel zeer ambitieus is en zich er echt toe zetten om van Runes of Magic het beste free-to-play spel te maken tot nu toe.

GNL: Kunnen we ten slotte nog een speciale editie van het spel verwachten? Zijn er trouwens ook plannen voor toekomstige uitbreidingen? Joerg: We hebben een speciale editie voor de Duitse markt gemaakt, een doosje waar het spel in zit met een handleiding, een kaart en een code voor een exclusief start pakket waar een dier als compagnon, een rijdier en een aantal drankjes in zitten om de start nog makkelijker te maken. We hebben deze editie speciaal op maat laten maken voor het Duitse publiek, waar spelers daadwerkelijk een doosje willen met het spel, en vaak terugdeinsen voor gedownloade producten. We zullen echter onderzoeken hoe andere landen reageren op zo'n editie van het spel, en daarop in spelen.

Over toekomstige content gesproken: zoals de titel van het uitgebrachte spel (Runes of Magic: Chapter One – Rise of the Demon Lord) aanduidt, zijn wij al plannen aan het maken voor toekomstige uitbreidingen en updates. Deze zullen uitgebracht worden in tussenpozen van vier á vijf maanden, met soms wat kleinere uitbreidingen er tussen in.

Runes of Magic is een ambitieuze game, zoveel is wel duidelijk na ons gesprek. Als we Joerg Koonen mogen geloven dan kunnen wij onze vraagtekens bij het winkelsysteem weghalen. Het is echter nog de vraag of alle beloofde functies goed in het spel uitgewerkt zullen worden. En zal de PvP in Runes of Magic niet slechts een select groepje spelers aantrekken, gezien het gebruikte systeem? De review die hier binnenkort te lezen zal zijn hopelijk duidelijkheid bieden.