Even tussen ons: stel je moet met iemand samenwerken die je nog niet kent. Een groepje vrienden op school of op het werk bijvoorbeeld. En stel jij maakt een fout. Niets rampzaligs, gewoon een kleine tegenslag. De rest van jouw groepje begint onmiddellijk tegen je te schreeuwen dat je een ‘noob’ bent, en dat je [lelijk woord] die fout [nog lelijker woord] nooit had mogen maken. Een aantal van de groepsleden gaan zelfs zo ver om dingen over je moeder te zeggen waarvan je vrij zeker bent dat ze fysiek onmogelijk zijn. Ondenkbaar? Zo zijn mensen niet? Welkom in de Dungeon Finder van World of Warcraft.

Blizzard wil met Cataclysm overduidelijk veel nieuwe mensen het spel in lokken. Logisch, want een online game als World of Warcraft is natuurlijk alleen leuk als er voldoende mensen zijn om mee te spelen. Op basis van de afgelopen twee weken World of Warcraft vrees ik echter voor al die onschuldige gamers die nu voor het eerst in de game stappen.

Opluchting

Dat heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit van de game. Mijn grootste zorg over Cataclysm was, zoals je in mijn vorige artikel kan lezen, dat de game na de nieuwe beginnerszones weer in zou zakken. Dat ik weer twintig varkenslevers moest gaan zoeken om te ontdekken dat de helft van de WoW-varkens blijkbaar zonder lever door het leven gaat. Dat is tot mijn enorme opluchting niet het geval. Ik heb verschillende World of Warcraft-personages op verschillende levels (voor mijn speeltest gebruikte ik deze weken mijn alts (secundaire personages) op level 21, 46 en 59) en in al die verschillende level zones heb ik enorm veel plezier met de verhalen en nieuwe quests.

Toegegeven, Blizzard hergebruikt vaak dezelfde trucjes: verschillende varianten op het bombarderen vanuit voertuigen, nieuwe eindbazen in ieder gebied en regelmatig momenten van ‘phasing’ waarbij de wereld om je heen verandert op basis van waar je je in het verhaal bevindt. Toch is ondanks deze regelmatige herhaling van zetten het volbrengen van quests nu tijdens het hele ‘level proces’ een groot plezier. WoW heeft bijna de kwaliteit van een moderne singleplayer RPG.

Radicaal

De enige momenten dat mijn plezier radicaal afnam, was als ik gebruik maakte van de Dungeon Finder. Dit systeem bestaat al enige tijd en geeft je de mogelijkheid om snel vier andere willekeurige spelers te vinden met wie je samen een ‘instance’ ingaat. Een instance is een dungeon waar indrukwekkende eindbazen en de beste buit te vinden zijn.

Bijna zonder uitzondering waren mijn zogenaamde instance runs vervelende ervaringen met scheldpartijen en asociaal gedrag, al dan niet tegen mij gericht. Dieptepunt was toen ik met mijn level 15 Worgen Druid voor het eerst de Dungeon Finder activeerde en na tien minuten verrot werd gescholden en iemand ‘Learn to play, noob’ tegen me riep. Level 15. Even voor de duidelijkheid: de Dungeon Finder is pas op level 15 beschikbaar.

Iedereen begint als noob

Nu zijn er ongetwijfeld mensen die dit lezen en hardop denken: Harry, je moet bij een gilde gaan! Dan heb je dat gezeur niet! Ten dele is dat waar. Maar ik weet nog toen ik voor het eerst begon te spelen en geen idee had wat agro was, of dps, of een proc. Laat staan dat mijn eerste gedachte was: Kom, laten we een gilde zoeken! Voor veel beginners zal het gedrag van anderen veel invloed hebben op hun speelplezier.

Ik vind het oprecht spijtig dat een spel dat zo ontzettend veel te bieden heeft toch zo’n bittere nasmaak kan hebben. Het is alsof je naar de Efteling gaat terwijl er tegelijk een bende dronken hooligans door het park rauwst. Het maakt dan niet uit hoe tof de achtbaan is, als er continu vreemden in je gezicht spugen blijft het een nare aangelegenheid.

World of Warcraft heeft wat dus een groot probleem dat Cataclysm vooralsnog niet oplost. Een probleem dat ik overigens in andere MMO’s nauwelijks tegenkom. In Lord of the Rings Online ben ik in de vier jaar dat ik de game speel slechts drie aso’s tegengekomen. Zelfs in het ultra hardcore EVE Online heb ik respectvolle mailtjes ontvangen van gezworen in-game vijanden.

Wat WoW anders maakt weet ik niet. En ik heb ook geen idee wat Blizzard hier aan zou kunnen doen. Want hoe ‘onthufter’ je een virtuele wereld? Het is namelijk aan de spelers zelf om in te zien dat de game alleen maar leuker wordt als je aardig bent tegen anderen