Achtergrond
HTC Vive

HTC Vive (review in progress)

Revolutionair speelgoed voor early adopters

Geschreven door Wilbert Meetsma op

De futuristische koortsdroom van virtual reality is eindelijk uitgekomen. Na een geruchtmakende onthulling in 2015 kreeg Oculus, de drijvende kracht achter de hergeboorte van de vr-hype, er in HTC en Valve Software een serieuze concurrent erbij. Niet alleen biedt de Vive een volwaardige head mounted display, maar wordt de headset vergezeld door een baanbrekende nieuwe besturing. Na een week testen, experimenteren en simpelweg gamen trekken we een voorlopige conclusie.

Het principe van de Vive is eigenlijk best simpel. Elk oog krijgt een apart beeld voorgeschoteld, zodat je de digitale wereld op dezelfde wijze bekijkt als de werkelijkheid: in stereoscopisch 3d. Omdat je zicht van de buitenwereld wordt afgesloten, blijkt het heel eenvoudig om de hersenen wijs te maken, dat wat je ziet echt bestaat. Je oren zijn al lang en breed vertrouwd met dit idee – kijk naar de combinatie van een koptelefoon en positionele audio – maar de stormachtige ontwikkeling van de afgelopen jaren op het gebied van kleine, dunne beeldschermen voor smartphones maakt dit concept nu ook voor de ogen van de gemiddelde consument een realiteit.

HTC Vive

Fricking laserbeams

Een cruciale voorwaarde voor de overtuigingskracht van deze illusie is dat het getoonde beeld overeenkomt met de oriëntatie en positie van je hoofd. Daartoe heeft parttime gamesontwikkelaar en fulltime gamesdistributiemagnaat Valve Software het Lighthouse-systeem ontworpen. Inbegrepen bij het omvangrijke Vive-pakket zijn twee basisstations, met daarin een verwoed ronddraaiende laserinstallatie. De kubusvormige kastjes bestralen de kamer regelmatig met (veilige) infraroodlasers. Op de headset en de controllers zitten op hun beurt meerdere sensors verspreid, die deze lasers waarnemen. Op basis van het tijdsverschil tussen elk contact, berekent het systeem tientallen keren per seconde de positie van de hardware. Dankzij deze technologie worden je bewegingen vrijwel foutloos gevolgd. Nog mooier: met de HTC Vive kun je een gebied in de kamer afbakenen waarin je vrij kunt rondlopen, een concept dat Valve en HTC ‘Roomscale’ noemen. Elke stap die je zet, ervaar je dan ook in de virtuele werkelijkheid.

Hoe elegant de technologie mag zijn, je moet het wel eerst opzetten. Het bijgeleverde instructievel legt het proces helder uit. Eerst monteer je de basisstations. Het liefst op minstens twee meter hoogte en tegenover elkaar in de hoeken van de kamer. Om in een game rond te lopen heb je minstens 1,5 x 2 meter nodig en HTC noemt een speelveld van 5 x 5 meter als maximum, al blijkt het Lighthouse-systeem robuust genoeg voor veel grotere oppervlaktes. De twee basisstations hebben in beginsel genoeg aan een stroomaansluiting – ze sturen slechts een ‘dom’ signaal uit. In het geval dat er obstakels tussen de twee kastjes kunnen opduiken, kun je de twee stations laten synchroniseren met een kabel van zo’n 15 meter lang.

HTC Vive

SteamVR

Nadat de laserkastjes aan de muur zijn gehangen met de bijgeleverde schroeven en bevestigingskit, kun je de drie samengebonden kabels van de Vive-headset in de Link Box steken en deze vervolgens koppelen aan je game-pc. De verbindingen bestaan uit een hdmi-, usb- en stroomkabel. Op de headset zelf vinden we een extra usb-aansluiting, net als een 3,5mm aansluiting voor de inbegrepen oordopjes van HTC. Onze eerste ingeving was om deze oortjes direct aan de kant te gooien en te kiezen voor een eigen headset. Na ze een kans te hebben gegeven, blijken deze oordopjes echter prima geluid te produceren.

Nadat alle hardware eenmaal is aangesloten, verwijst de handleiding je door naar de website van de HTC Vive, waar je de benodigde software downloadt. Hiermee installeer je onder meer Steam, het alomtegenwoordige distributieplatform van Valve, zodat je gebruik kunt maken van SteamVR. SteamVR fungeert als het stuurprogramma van de Vive en helpt je de controller en headset te kalibreren. De speelruimte baken je vervolgens af door met een controller langs de randen te lopen. Als je tijdens het spelen buiten dit gebied dreigt te raken – niet verwonderlijk gezien de hoge mate van immersie die veel vr-games oproepen – doemt er een gekleurd raster op om de grenzen duidelijk te maken. Zo blijven jouw meubilair en jijzelf buiten gevaar.

HTC Vive

De controllers zien er een stuk gestroomlijnder uit in vergelijking met onze eerste ervaring met de HTC Vive. De Vive-controllers lijken op een afstandsbediening met een ring op het uiteinde waar de meeste sensoren zich bevinden. De wijsvinger bedient een trigger en de duim bestuurt een aanraakgevoelige trackpad die je kunt indrukken. Aan beide zijkanten zit een knop die je indrukt door te knijpen. Boven en onder de trackpad dienen twee knoppen als respectievelijk de System- en de Menu-knop. Het knoppenaantal lijkt aan de karige kant, totdat je je bedenkt dat je geen ‘crouch’-functie nodig hebt, als je simpelweg kunt bukken. Abstracte handelingen, zoals het oproepen van je inventaris, kun je weer uitvoeren door te grijpen naar een specifieke plek op je virtuele lichaam. Het voelt zo natuurlijk, dat de ouderwetse methode van een knopje indrukken gekunsteld aanvoelt.

Na de installatie van hardware en software is het tijd om je eerste stappen in de virtuele werkelijkheid te zetten. In een speciale tutorial maakt een zwevende Personality Core uit de Portal-games je wegwijs. Direct bij deze introductie wordt duidelijk wat voor verschil virtual reality kan maken. De witte ruimte waarin we ‘vr voor beginners’ krijgen, is ontzagwekkend groot. Het verschil met een traditionele monitor op een halve meter afstand voor je neus, is dat je deze omvang niet alleen ziet, maar ook voelt. De opgeroepen illusie is zo sterk, dat we het niet kunnen laten om te trappen naar de ballonen die we ter oefening rondslaan, om licht verontrust te concluderen dat we in de virtual reality (nog) geen voeten hebben.

The Lab

Kinderziektes

Klaar met de tutorial storten we ons op de games die bij de HTC Vive zijn inbegrepen – The Lab, Fantastic Contraption en Job Simulator – net als de handvol demo’s die op Steam beschikbaar zijn. Deze titels zullen we op een later moment uitgebreid bespreken. Onze voorlopige indruk van het aanbod lanceertitels komt er op neer dat er een breed scala aan indrukwekkende ervaringen en fascinerende experimenten voorhanden is. Daarentegen zien we ook een groot aantal Early Access-games en eerste episodes die slechts enkele uren de aandacht vasthouden. De HTC Vive is iets meer dan een jaar geleden aangekondigd en ontwikkelaars moesten halsoverkop aan de slag met eenvoudige concepten om op tijd iets speelbaars af te leveren. Een complexe roleplaying-game zit er dus voorlopig niet in, maar een simpele arcadeshooter als Space Pirate Trainer weet de aandacht desondanks verrassend goed vast te houden.

Er ligt een spannende nieuwe wereld open voor gamers en ontwikkelaars, maar de HTC Vive is niet zonder gebreken. Het meest acute minpunt van de HTC Vive deed ons eerder al het zweet uitbreken. De Vive is namelijk geen ster als het gaat om comfort. We houden de mogelijkheid open dat we de juiste plaatsing nog niet hebben gevonden, maar de 555 gram van de headset valt niet te negeren bij speelsessies die langer dan een half uur duren. De consumentenversie is weliswaar kleiner en beter gebalanceerd dan de uitvoering die we tijdens Gamescom 2015 op hadden, maar je ontkomt niet aan de sensatie dat er een flinke duikbril op je jukbeenderen rust.

Ook de kabel van de headset naar de pc blijft een bron van irritatie. Na verloop van tijd leer je jezelf aan om niet te vaak in dezelfde richting te draaien en als vanzelf over de kabel heen te stappen als je naar een tegengestelde hoek loopt. Er valt dus mee te leven, maar we kunnen het niet laten om te dromen van een techniek waarmee je 2160 bij 1200 pixels negentig keer per seconde zonder serieuze vertraging draadloos kunt versturen. Voorlopig is dat sciencefiction.

HTC Vive

De kleine misstappen van een pasgeboren eerste generatie

Een enkele keer vertoont de hardware zelf ook kuren. De camera op de headset is een briljante vondst: als je op zoek bent naar je keyboard of een glas drinken, druk je twee keer achter elkaar op de desbetreffende knop en je ziet een monochromatische weergave van de werkelijkheid, waarin alle objecten in je kamer zijn teruggebracht tot een omlijning. Het is bijzonder handig, maar beperkt tot een weeïg makende dertig frames per seconde, want met zestig fps raakt de headset regelmatig zijn tracking kwijt en gaat het beeld op grijs. Met de Bluetooth-zender in de Link Box kun je de basisstations in de slaapstand zetten en verbinding maken met je telefoon om toch enig contact te houden met de buitenwereld. Jammer dat de software, die voor die laatste functie nodig is, weigert te installeren.

Laatstgenoemde problemen zijn hoogstwaarschijnlijk met een firmware-update te verhelpen; de afgelopen week zijn al meerdere verbeteringen doorgevoerd. Aan de andere kant blijft onze onwennigheid met het dragen van de headset ons dwarszitten. Het is te hopen dat de komende weken deze oneffenheden worden gladgestreken en we de juiste pasvorm vinden, want de games zijn intrigerend genoeg om de bril op te houden. Na een diepgaande verkenning van de games voor de HTC Vive, lees je op Gamer.nl over enkele weken ons definitieve oordeel over deze technisch hoogstaande headset. Daarnaast gaan we zodra deze binnenkomt natuurlijk ook aan de slag met concurrent Rift.

De HTC Vive is voor 899 euro te koop via de website van het product. Wegens overmatige interesse worden bestellingen die nu worden gemaakt pas vanaf juni 2016 verscheept.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwerper Diablo 3 verlaat Blizzard voor Obisidian Hongaar installeert Snake en Flappy Bird op e-sigaret
21

Reacties op: HTC Vive (review in progress)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LordLuc

  • 14 april 2016 11:28
  Dat roomscale lopen lijkt me niks. Te afhankelijk van de grootte van de ruimte.
  Een treadmill erbij lijkt me handiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 14 april 2016 20:23
  @LordLuc Heb je het uberhaupt al is een keer geprobeerd ? Ik wel en ik kan je vermelden dat het zoveel meer toevoegt aan je virtuele beleving. En zo groot hoeft het niet te zijn. In een gewone kleine kamer kan je al goed te keer gaan. Sommige games vragen er niet om dat je de hele ruimte moet benutten. De vrijheid die je geboden wordt is echt geweldig.
  Ik wacht alleen nog op sensoren voor op je benen. Dat je die kan vast binden zodat je ook de bewegingen kan zien van je benen in de virtuele wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 april 2016 21:26
  @innerchild Aleen een treadmill kan er voor zorgen dat je fatsoenlijk rond kunt lopen zonder dat er truukjes nodig zijn om te zorgen dat het lijkt alsof je door een hele stad, bos of woestijn loopt..
  En die sensoren voor benen zijn ook niet echt nodig, de laatste kinect is daar al perfect voor..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 14 april 2016 21:43
  @SuperDre Ik heb het 1st hand geprobeerd en het is totale quatsch mbt het treadmill verhaal. Werkt meer dan prima op het moment.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 19 april 2016 13:04
  @innerchild
  Wat bedoel je met "quatsch"?
  Welke treadmill heb je gebruikt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipfo

  • 15 april 2016 14:11
  @LordLuc "Dat roomscale lopen lijkt me niks"

  Dat dacht ik ook, maar nu ik het een paar keer gedaan heb ben ik wel volledig bekeerd. Het is echt geweldig!

  En ja, ik wou dat ik de beschikking had over een gymzaal ;-)

  (edit: overigens vind ik boogschieten in VR drie keer niks want veel te vermoeiend :-))

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tirinium

  • 14 april 2016 12:41
  Probeer The Talos Principle eens, deze game is al geoptimaliseerd voor VR ben benieuwd hoe dit speelt met de Vive

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mrmoustache

  • 14 april 2016 13:00
  "Het is bijzonder handig, maar beperkt tot een weeïg makende dertig frames per seconde, want met zestig fps raakt de headset regelmatig zijn tracking kwijt en gaat het beeld op grijs…" kunnen jullie dit toelichten? Raken jullie de tracking kwijt doordat de camera 30fps is? Lijkt een beetje appart. Zelf heb ik al een aantal maanden de VIVE kunnen testen en nog maar 3 of 4x tracking verloren van een controller. Hebben jullie de lighthouse met kabel aan elkaar verbonden, en zijn er veel reflectieve oppervlaktes rondom jullie deelgebied? Dit zorgt er namelijk voor dat tracking verslechterd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 14 april 2016 19:44
  De camera op 30 fps gaat uitstekend, maar zodra ik hem op 60 fps zet, gaat het beeld elke paar seconden op grijs. Pas net weer geprobeerd en ik heb het probleem nog steeds. Een andere usb-poort gebruiken (2.0 of 3.0) maakt geen verschil.

  Ook heb ik Bluetooth maar uitgezet. Firmware updaten gaat goed - al moet ik alles twee keer doen voordat hij daadwerkelijk updatet - maar de wekfunctie voor de basisstations is nog erg onbetrouwbaar. Heb nu al een paar keer gehad dat de basisstations tijdens het spelen zichzelf uitschakelen en ook het wakker worden werkt niet altijd.

  Wel intussen de Budget Cuts-demo gespeeld. Super vet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 14 april 2016 13:22
  Mijn advies, mocht je echt voor de VIVE willen gaan boven de OR nog even te wachten. Ik heb persoonlijk het idee dat HTC zelf de marketing erg aan het opvoeren is en hierin ook de OR probeert te overbluffen. Aan de kinderziektes te lezen zitten ze klaarblijkelijk nog midden in de ontwikkeling, want dat het beeld bij 60 fps vaak op grijs springt is toch wel opmerkelijk te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mrmoustache

  • 14 april 2016 13:36
  @Mrhotshot85 ik heb dit dus nog nooit meegemaakt met de VIVE, kans zit er in dat Gamer.NL misschien iets verkeerd heeft opgesteld? Er is vrijwel geen verschil tussen VIVE en OR. Naast dat VIVE feller licht afgeeft en iets meer fov heeft, heeft OR juist iets meer comfort verschilt er qua headset nu bijna niets. Je kan niet fout, maar mocht je nu een bril willen kopen raad ik de VIVE aan vanwege roomscale wat echt een gamechanger is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 14 april 2016 23:11
  @mrmoustache

  Roomscale is leuk, maar als je pc in een kamertje staat waar net een bureau en een kast in past, dan heb je er niet veel aan.
  Ben benieuwd hoe Roomscale op de Oculus gaat werken als de touch controllers uitkomen. Vooralsnog weet ik alleen dat het met twee optische camera's werkt die je neer kan zetten (heb ik liever dan gaten in mijn muur maken). Welk systeem zou het meest betrouwbaar zijn?

  Ook ben ik benieuwd wat er van roomscale over blijft als we verder kijken dan tech demo's. Wat heb je aan een bewegingsruimte van een paar m2 als je werelden van een paar km2 wilt verkennen? Pop je dan streetviewgewijs van punt naar punt? Dat lijkt me toch wel serieus afbreuk doen aan de immersie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 14 april 2016 13:53
  @Mrhotshot85

  En occulus is 110% gebaseerd op informatie van jouw stelen,
  Lees de installeren notes maar eens

  Zal er hier nooit inkomen die facebook occulus

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 april 2016 21:28
  @RavenMMG oh pleurt toch op, voor het geval je het nog niet wist, hetzelfde is dus ook bij de Vive, lees de voorwaarden maar eens..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 14 april 2016 16:40
  Ik wacht totdat ik de Vive in een winkel kan testen. 1000 eurie is niet niks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 april 2016 21:34
  Dat schijnt wel het voordeel van de Oculus te zijn, in alle reviews (en waarbij reviewers beide hebben getest) die nu uit zijn van de consumentenversies lees ik dat de OR zonder problemen uren achter elkaar gebruikt kan worden als het om comfort gaat.. Beide systemen hebben nu zo hun voor en nadelen, en het is dus afhankelijk wat je er werkelijk mee wilt doen.. als je op dit moment roomscale wilt, kom je uit bij de vive, wil je voor lange tijd en doe je toch zittend, dan heeft de Oculus het voordeel.. Maarja, zodra de oculus touchcontrollers uit komen en met de 2e camera erbij ook roomscale voor oculus beschikbaar is, wordt het misschien weer een ander verhaal. maargoed zover zijn we nog niet, en mogelijk dat de touchcontrollers tegen vallen (alhoewel de reviews die ik op dit moment gelezen heb van developers, geven die de voorkeur aan die van oculus)..
  En voor degene die helemaal geen controllers in de hand willen hebben, kunnen altijd nog de elcheapo Leapmotion aanschaffen (had de mijne voor 30 euro via amazon.co.uk gekocht 1.5 jaar geleden), ook die maakt met elke nieuwe patch vooruitgang..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipfo

  • 15 april 2016 14:08
  Ik heb ook een Vive in mijn bezit en Roomscale en tracked controllers zijn: AWESOME!

  Hoewel de Vive niet uitblinkt in comfort, heb ik lang niet zoveel last als de reviewer. Maar goed, ik heb dan ook serieus tijd gestoken in het afstellen.

  Veel dingen zijn ook erg persoonlijk, ik heb een aantal sessies van een paar uur achter de rug: geen centje pijn! Dat betekent NIETdat dat dus ook voor IEDEREEN geldt.

  Ik voel me in ieder geval weer als een jochie van twaalf, the hype is REAL!

  Ben ook erg benieuwd naar de Rift, maar daar moet ik nog ruim een maand op wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 16 april 2016 21:52
  Een paar uur maar? Ga eens 8 uur achter elkaar spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 19 april 2016 13:07
  @LordLuc
  8 uur achter elkaar spelen is niet gezond.
  Kom jij wel is buiten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 15 april 2016 17:16
  Ik ben toch weer voor de Rift gegaan, heb hier alle vorige versies liggen waaronder de GEAR VR, DK1, DK2,.
  Heel dat roomscale gebeuren kan mij persoonlijk gestolen worden.

  Heb de Vive nu al meerdere uren bij een maat getest en mijn persoonlijke conclusie is dat de Rift in vrijwel alles beter is. (mijn mening) Setup is makkelijker, comfort is beter, tracking werkt beter. De Vive is zeker niet slecht maar hij kan niet tippen aan de Rift.

  Ik vind een zittende ervaring fijner gamen dan door de kamer te moeten hossen en over mijn kabel te donderen. Al heb ik veel lol gehad met Job Simulator en de Vive :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.