Ondertussen heeft Gamer.nl een reactie ontvangen van CD Contactdata, de importeur van Doom 3 voor Nederland en Belgie. Deze geeft in een telefonische reactie op dat Doom 3 ook in de Benelux een no. 1 positie heeft ingenomen, maar dit niet gecommuniceerd kon worden in het persbericht vanwege onvolledige officiele landelijke cijfers.

Ook de bepaling van de prijs zou volgens CD Contactdata exact gelijk staan aan de prijzen in het buitenland. De Nederlandse retail zou hebben besloten de game duurder te maken dan de retail ketens in de buurlanden. De marge op de game zouden in het buitenland dan ook lager liggen. [EINDE UPDATE]

2003 was het jaar van de console. Nadat de Xbox een moeilijk intrede had beleefd en met verschillende prijsdalingen een concurrerende positie naast de GameCube en Playstation 2 had ingenomen, groeide verkoop van console games dankzij deze 'console war' in rap tempo. Vanzelfsprekend bleek dit al snel ten koste van de verkoop in PC games te gaan die in 3 jaar tijd met 20% daalde tot een marktaandeel van 40%. De toekomst van PC games zag er grauw uit en het leken moeilijke tijden te worden voor de liefhebbers van muis en keyboard.

2004 wordt het jaar van de PC revival. Althans, dat is de stelling van veel computergame uitgevers en analisten. Naast de komende releases van The Sims 2 en Half-Life 2 verscheen onlangs namelijk een bijzondere game die de verkoop in pc-titels en hardware een aangekondigde boost zou moeten geven: Doom 3.

Verhoging Benelux prijs voor Doom 3

Over deze laatste game verscheen vandaag een opmerkelijk persbericht. Amper 2 weken na release heeft Doom 3 de no. 1 positie van wereldwijde verkoop ingenomen en mag zich dus de best verkochte PC game van het moment noemen. In de lijst van landen waarin deze hoogste positie is behaald kwam opvallend genoeg de Benelux niet voor, terwijl omliggende Noord-Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk wel uitstekende aantallen hebben genoteerd.

Heeft deze niet-zo-optimale verkoop misschien te maken met de opmerkelijke prijsverhoging van Doom 3 in de Benelux? Het prijskaartje van deze next-gen 3D shooter blijkt namelijk alleen in Nederland en Belgie een aanzienlijke 10 euro duurder te zijn, een actie waarover nooit enige officiële verklaring is gegeven door Activision.

CD Contactdata, importeur van Doom 3 en vertegenwoordiger van Activision in de Benelux was helaas niet bereikbaar voor commentaar en dus was het tijd om de retail zelf aan de tand te voelen.