Onder andere door deze ontwikkelingen geeft het merendeel van de Nederlandse developers aan Mac en Linux serieus te nemen. Manuel Kerssemakers, bij Abbey games mede verantwoordelijk voor Reus, onderstreept dit: “We nemen beide platformen behoorlijk serieus. Hoewel we nog geen verkoopervaringen hebben zijn er veel gamers die ons laten weten een Mac-overzetting te willen, en in mindere mate een voor Linux. Dat Mac en Linux op het moment relatief gezien minder games kennen dan Windows is ook een voordeel; er is minder concurrentie.” Lennart Sas van Triumph Studios vertelt iets soortgelijks: “We hopen onze volgende games in ieder geval gelijktijdig op Mac en Linux uit te brengen. Age of Wonders 3 komt mogelijk ook nog naar Mac en Linux, want de vraag naar games wordt simpelweg groter op die platformen. Zo’n grote klus is het overigens niet eens, alhoewel er wel wat haken en ogen aan zitten zoals extra kosten voor middleware en platform specifieke QA.”
Slechts IsoTX, bekend van onder andere de Iron Grip-serie, schetst een negatiever beeld: “We focussen ons op Windows omdat daar de hardcore gamers zitten. We zien Mac en Linux niet als serieuze gameplatformen voor het komende jaar. Vanwege een groeiend marktaandeel voor Mac hebben we een aantal games daar nog op uitgebracht, maar we hebben geconstateerd dat Mac-gamers meer casual zijn. Daar waar Windows hardcore gamers stimuleert door hen hun eigen computer te laten bouwen, ontmoedigt Apple juist hardwareaanpassingen. Linux is simpelweg niet op onze radar vanwege een gebrek aan resources en een te kleine markt.”
Money, money, money
IsoTX geeft de simpelste, maar doeltreffendste reden waarom gamen nog steeds dominant is op Windows: daar zitten de meeste gebruikers, dus het meeste geld. Als de extra kosten niet opwegen tegen de verwachte opbrengsten is de keuze snel gemaakt. Dan maar geen Mac- en Linux-versie. Thomas Duindam, ontwikkelaar van de indiegame Caromble! wijst ons op duidelijke cijfers: ”Kijk voor de grap eens naar de hardware en software survey van Valve. Ruim 95% van de Steam-gebruikers heeft Windows en maar 1,5% heeft Linux. Dat beïnvloedt natuurlijk het aanbod.”
Toch horen we ook nobele, tegengestelde geluiden. Jeroen van Hasselt, ontwikkelaar van het binnenkort verschijnende The Flock, stelt bijvoorbeeld het volgende: “Wij zullen nooit alleen kijken naar wat het financieel gaat opleveren, maar kijken breder. Ik heb nog niet veel daadwerkelijke verkoopcijfers gezien, maar het creëert in ieder geval een stukje ‘goodwill’ om je games op zoveel mogelijk platformen uit te brengen. Als ontwikkelaar wil je gewoon dat zoveel mogelijk mensen je games spelen.”
Thomas Duindam voegt daar nog aan toe: “Uit Humble Bundle-statistieken blijkt dat Mac- en Linux-gebruikers vaak bereid zijn om net iets meer te betalen dan Windows-gebruikers. Macs zijn ook altijd hele mooie, chique apparaten en hebben een hele vaste schare gebruikers. Dat maakt het wel aantrekkelijk om voor Mac te ontwikkelen. Linux gaat heel aantrekkelijk worden omdat Valve met SteamOS gaat komen. Als de Steamboxen mainstream worden ben ik erg benieuwd hoe dat het landschap gaat veranderen. Gaming op Mac kan daar overigens ook op meeliften omdat Mac en Linux onder de motorkap vergelijkbaar zijn.” Jos Hoebe, ontwikkelaar van Verdun, is echter sceptisch: “De verkopen aan Linux-gebruikers op Steam zijn verwaarloosbaar. Misschien gaat dat veranderen met de Steambox, maar ik moet het nog afwachten. De consolemarkt blijkt toch lastig om als nieuwe partij zomaar binnen te dringen. Kijk maar eens naar de Ouya."
Onder de motorkap
Dat blockbuster-titels als Call of Duty, Bioshock en Metro vaak pas maanden later overgezet worden komt veelal door de dominantie van Microsofts DirectX. Een port is daardoor niet alleen een kwestie van een andere optie kiezen in een slider. Dat geldt ook voor Reus. “We hebben Reus oorspronkelijk in XNA ontwikkeld, een Microsoft-only-platform. Dat maakt het lastig. Via Monogame zoeken we toch nog naar een oplossing. Op het moment is Reus in bèta voor Mac en Linux,” aldus Manuel Kerssemakers.
Het cross-platform ondersteunende OpenGL krijgt echter steeds meer aandacht en ook bepaalde engines juichen overzettingen alleen maar toe. Jos Hoebe ervaart dat bijvoorbeeld tijdens de ontwikkeling van Verdun: “De echte doorslag komt doordat Unity, Unreal 4 en andere engines out of the box support hebben. Een port is daardoor een kwestie van enkele klikken. Sinds de bèta van april maken we voor Verdun ook gewoon Mac- en Linux-builds met Unity. Sterker nog, toen we met Verdun begonnen was het ons gelimiteerde doel om eerst op de Mac App Store te lanceren. Zeker op dat moment was dat nog een onverzadigde markt.”
Vrijwel alle ontwikkelaars die we spreken onderstrepen de invloed die Unity en OpenGL hebben op het verschijnen van meer games op Mac en Linux. The Flock gaat naar alle waarschijnlijk ook gewoon op Mac en Linux uitkomen, ook al is er nog niks aangekondigd: “In gesprek met Valve werd ons specifiek gevraagd naar Mac- en Linux-support. Omdat we The Flock in Unity maken konden we die vraag positief beantwoorden,” aldus Jeroen van Hasselt.
Thomas Duindam legt uit hoe zij het aan hebben gepakt: “We hebben voor Caromble! onze eigen engine geschreven, hetgeen betekende dat we de cross-platform ondersteuning zelf moesten doen. Dat we de game en de engine in Java ontwikkelden maakte het iets makkelijker, omdat Java standaard op vrijwel alle platformen werkt. Net als OpenGL, dat we gebruikten voor de graphics. Toch merk je wel verschillen. Zo hebben grafische kaarten andere drivers voor Mac en Linux. Vooral de Mac-drivers zijn een stuk strenger dan die van Windows. In het geval van Linux ging het eigenlijk wel soepel, met name vanaf het moment dat Valve serieus begon te worden met SteamOS. Daarvoor waren de drivers van grafische kaarten vaak van wisselende kwaliteit.” Jos Hoebe plaatst daar nog een kanttekening bij: “We hebben een diepgewortelde voorliefde voor Linux, maar een nadeel blijven wel de 1001 verschillende smaken (distros) die soms problemen geven met drivers. Hierdoor zijn Linux-gebruikers oververtegenwoordigd in de bug- en support-secties.”
Een zonnige toekomst
Het merendeel van de ontwikkelaars geeft ons vertrouwen in de gametoekomst van Mac en Linux, al verwachten we niet dat Microsoft zijn dominante positie gaat verliezen. Alle PC-games blijven gewoon standaard op dat platform uitkomen, zelfs al krijgt Windows 8 veel kritiek en vertelt Manuel Kerssemakers ons dat OpenGL niet ondersteund wordt door de Windows RT. Ondanks dat veel tools nog steeds puur bedoeld zijn voor Windows, zijn er voldoende mogelijkheden om Windows, Mac en Linux dichter bij elkaar te brengen. Zo zien we het graag.
Reacties op: Hoe serieus nemen game-ontwikkelaars Mac en Linux?
Reson.nl
Iedereen roept altijd maar dat de doorbraak nu echt gaat komen maar er zal alleen maar troep op uitkomen.
maikelsteneker
Het grote probleem is dat juist libraries als DirectX, die alleen voor Windows beschikbaar zijn, populair zijn. Hierdoor wordt voornamelijk ontwikkeld voor Windows. Dit levert verschillende vicieuze cirkels op: doordat er geen games beschikbaar zijn voor Mac en Linux hebben de meeste games toch maar een Windows-installatie, wat de markt alleen maar kleiner maakt. Maar ook ontwikkeltools worden voornamelijk voor Windows ontwikkeld, aangezien daar simpelweg het meeste geld zit.
De afgelopen pakweg tien jaar is de Linux-markt voor games hopeloos geweest. Zelfs de weinige bedrijven die in het verleden Linux-ports maakten (Epic, id Software) stopten de ondersteuning. Ik zie dat Humble Bundle en Steam voor Linux deze negatieve trend echt aan het omkeren zijn. Vooral indie-games zijn vrijwel altijd ook voor Mac en Linux beschikbaar, maar ook de grotere games zijn uiteindelijk geen Windows exclusives meer. Op dit moment kost porten nog veel moeite, maar nu het eindelijk belangrijk genoeg wordt om spellen voor alle platforms uit te brengen is het ook steeds logischer om vanaf het begin je game op te bouwen voor meerdere platforms. Hierdoor kom je dichter bij die situatie die ik net al beschreef: op een knop drukken en je Mac- en Linux-versies draaien.
tl;dr: Het is geen wonder dat Windows nu nog dominant is, maar zoals in het verleden de markt maar bleef krimpen lijkt het erop dat nu de markt blijft groeien en Windows binnenkort niet meer de standaard keuze voor gamers hoeft te zijn.
maikelsteneker
Wat betreft die doorbraak: een jaar of 10 geleden was de hoop dat grote games als Unreal Tournament, Quake en Doom zouden aantonen dat de markt voor Mac en Linux de moeite van het investeren waard was. Het lijkt erop dat dat toen niet het geval was, waardoor de grote titels ook meteen weer verdwenen. Nu Mac-computers steeds populairder worden en Steam OS de markt voor Linux vergroot is het niet onredelijk om te verwachten dat het deze keer anders zal lopen.
TerrorFlame003
Heiny Reimes
Zoals SteamOS is toch ook op Linux is gebaseerd? Als ik me niet vergis is er ook een paar jaar geleden iets ontwikkelt wat het porten vele malen makkelijker maakte.
Daarnaast heb je inderdaad ook Unity die het maken van spellen en die dan meteen te publiceren naar verschillende platforms makkelijker maakt en voor heel veel Indies een geliefd programma is.
Technisch heb ik er in de diepte verder totaal geen kijk op, met Roche Fusion gaan we ook voor OSX en Linux, maar hoe de programmeurs dat doen is voor mij abracadabra. Maar ik weet wel dat de verschillende versies 'voor hun' een kwestie van een paar uur is.
Maar misschien helemaal niet onbelangrijk dat er ook veel mensen windows gebruiken op hun osx machine via bootcamp.
ProxyGamer
C64Forever
The Scratcher
Euh….niet dus! Getuige het zéér geringe aanbod op deze platformen. Zal ook niet veranderen voorlopig.
SuperG
Dus waar devs hun crap tot top game op los willen laten hangt meer af hoe groot hun kosten zijn en hoe groot de markt is.
Dan is er nog afweging van port kosten. En voor kosten baten van heeft het zin om 1% tot 5% in te zetten op port kosten en extra platform Q&A voor 1 promiel tot 5% extra omzet potentie.
Het is vaak niet economis commercieel niet aantrekkelijk genoeg om er voor te gaan.
Die drempel ligt bij de een veel hoger terwijl andere er sneller voor gaan.
Zoals windows haterindepended dv zal gaan voor linux exclusives. Lowbudged games is dat goed mogelijk om toch uit de kosten te komen met goede hit op die platform.
Terwijl andere eerder naar hun marketing afdeling luisteren en van paar % meer niet aktief van worden. En linux fan in prof studio werkt volgs contrac en is dus afhankelijk wat de geld schieter aandraagd.
Waard om voor linux te gaan moet je zien in omzet en trein volgeladen met profits.
Je moet je linux gamers brilletje afzetten en van uit game industral stand punt bekijken.
Het zijn juist de vrijere devs die wel voor linux gaan.
En dan zie je ook dat valve eerder een busness gedreven motief is ivm keiharde conncurentie.
Valve core bussness is steam dus digitale distributie. Wat heeft MS gedaan nou om ook net als apple te volgen met hun eigen digitle distributie systeem.
Windws appstore.
Valt je ook niet op dat valve geen moeite doet voot apple.
Wat berrierre verlaagd zijn licenceerbare enine die zeer crossplatform geimplementeerd zijn en van huis uit al mac en linux ondersteunen. Houd in dat wat gotere schapen over de dam zijn. Maar grass moet veel groener worden voor stampede die richting in.
Dus zodra linux markt groot is geworden in aandeel kwa gamers, dan volgen de devs vanzelf maar zo ver is het nog lang niet.
SuperG
In de industrie geld dat je als dev gewwoon niet moet kiezen maar beide api moet kennen.
En game engine van gotere studio die cross pltform sowieso al beideondersteuben voor dx platformen en opengl platformen.
Die 70+ milieon doet het hem.
DX en opengl zijn technical disign doc detail die door bestaande code base en vorige titels al eerder opgelost is.
Kleine studios gaan voor releases na me kaar ook geen probleem.
Tektwo
SuperG
En daarmee al snel op DX uitkomen met als alternatief ook opengl. Maar het ligt meer hier aan. Studio heeft code base of engine gedeeld over titels als er crossplatform of xbox titels zijn dan is er al een toolchain voor alle MS platformen en die zal dx gebruiken.
Als xbox platform games zijn dan vaak ook PS platformen van sony en daarmee een andere toolchain of engine die dat abstract maakt. Dus ook Opengl.
De meeste studio vooral de grotere gebruiken opengl console afgeleide voor PS en voor MS DX.
Dus DX vs opengl is niet relevant. Dat is iets wat implementatie detail is.
Als je multiplatform wilt ondersteunen hoeft er niet eens een API keuze te zijn je kiest een licenceerbare game engine die leeuwedeel van port implementatie al weg neemt.
Voor kleine studio met kleine games is unity een oplossing.
Voor grote unreal engine crytech engine source engine ect.
SuperG
Unity3D met C# en daarvoor de XNA studio maakt deven heel toegankelijk.
Nu is unity3D crossplatform en dat maakt ook meeteen crossplatform toegankelijker. Voor de indie scene dat deel dat voor zoon engine gaat.
Voor kleine projecten zijn mac en linux groot genoeg voor.
Voor triple A niet zo. Maar ze kunnen de kleinere markten wel mee pakken maar doen het vaak toch niet.
SuperG
Api is niet relevant en OS ook niet als game neem je compleet OS over met je eigen game UI en daarmee verlaat je OS dat compleet op de achtergrond zit en daarmee als gamer mij niet boeid welk OS. Op support als helpdesk en patches en performance maar ook driver support voor je voor gamen zo belangrijke gpu render power.
Dat is wat steam OS en valve werk eigen verzet heeft. Opengl weer op niveau gebracht dat het ook kwa performance een goed alternatief is.
Als gamer ga ik voor de beste platform voor gamen kwa driver support AMD nV staat windows voorop game profielen ook sli xf support . Patches . Windows dus.
Kwa api er is wat initialisatie ,wat api uniek is maar op game en runtime is eigenlijk game specifiek en minder API en op game mechanic ben je dan overwegen veel meer mee bezig dan initialisatie.
De api word al snel dmv abstractie of wrapper benaderd.
RamonRa
Bootcamp
Xbox 360 controller
Gamen maar
maikelsteneker
Verder spelen natuurlijk meerdere factoren een rol. Ik ben het met je eens dat uiteindelijk de zakelijke kant van het verhaal de doorslag geeft. Inderdaad, een console als de PS3 laat dit goed zien. Aan de andere kant laat een console als de PS3 ook goed zien dat voordat de markt groot genoeg is, je al snel in een vicieuze cirkel zit. In de eerste jaren kwamen voor de PS3 minder games uit, en de ports van 360-games waren vaak van lage kwaliteit. Dit kwam ten dele omdat ontwikkelaars de hardware nog niet kenden, maar ook omdat de markt een stuk kleiner was dan die van de 360. De PS3 zou nooit zijn gaan groeien als Sony geen dozijn ontwikkelstudio's klaar had staan die alleen maar PS3 games maken. Voor die exclusives kopen namelijk veel mensen een PS3… en daar is de cirkel doorbroken.
En nu komt ik weer terug op mijn originele punt: Steam, Humble Bundle, Unity etc. maken Linux een interessant platform. Dit zorgt voor groei. Als dit een tijdje doorzet zou het zomaar kunnen dat Linux over vijf jaar breed ondersteund wordt - net als de PS3, die door een aantal mensen ook niet serieus genomen werd na een lastige launch.