Achtergrond

Hoe groot is de Xbox One X?

Op papier niet de kleinste, zoals Microsoft beweert

Geschreven door Jacco Peek op
Gisteravond kondigde Microsoft de Xbox One X aan, de krachtigste console tot nu toe. Hardwarespecificaties daargelaten, claimt de fabrikant ook de kleinste Xbox tot nu toe te hebben gemaakt. In dit artikel kijken we naar de afmetingen van de Xbox One X en hoe hij zich verhoudt tot andere consoles.

Microsoft zegt met de One X de kleinste Xbox tot nu toe in handen te hebben, maar in verschillende afbeeldingen lijkt dit verschil nihil vergeleken met de One S, die vorig jaar lanceerde. De console is 30x24x6cm groot en weegt 2,6 kilogram. Opvallend is dat de console volgens de officiële cijfers net iets groter is dan de Xbox One S, die 29x23x6cm groot is en 2,7 kg weegt.

Verschillende invalshoeken

Heeft Microsoft dan gelogen? Het is maar hoe je het bekijkt. In kubieke centimeters is de One X op papier net iets groter dan de One S. Qua design oogt de console echter kleiner, omdat de bovenzijde links iets uitsteekt, maar de onderzijde smaller is dan de One S. Onder de streep zou het daarom goed kunnen dat Microsoft inderdaad de kleinste Xbox tot nu toe heeft gemaakt. Dankzij de nieuwe vapor chamber-koeler is Microsoft er in geslaagd om meer hardware in een kleinere behuizing te stoppen, wat ook te merken is aan het gewicht van de console.

Ook ten opzichte van de originele PlayStation 4 en de PlayStation 4 Pro is de Xbox One X kleiner, wat een knappe prestatie is van Microsoft gezien de hoeveelheid kracht in het apparaat. Qua compactheid moet de console het op papier ook afleggen tegen de PlayStation 4 Slim, die 28x25x4cm groot is, maar vanwege het ontbreken van de exacte afmetingen van de vorm is hier nog geen definitief oordeel over te vellen.

Onderstaande afbeeldingen geven goed weer hoe de Xbox One X zich verhoudt tot de Xbox One S vanuit verschillende hoeken.

6 teraflops

Of de Xbox One X inderdaad de kleinste Xbox tot nu toe is valt nog te bezien. Op papier is dit niet het geval, maar door de opmerkelijke en stijlvolle vorm van de krachtpatser zou de fabrikant zeker gelijk kunnen hebben. Al met al is er een knap staaltje ontwerpen bij de ontwikkeling komen kijken, met zes teraflops in een zeer kleine behuizing als resultaat. Lees de samenvatting van de Microsoft-persconferentie voor meer info over de console en getoonde games.

Dit artikel delen:

Lees meer

BioWare's Anthem verschijnt niet voor herfst 2018 Update: geen cross-platform Minecraft op PlayStation-consoles
8

Reacties op: Hoe groot is de Xbox One X?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • clausbmf

  • 12 juni 2017 14:08
  fuckkkk heb ik net een ps4 pro gekocht. hoeveel beter is deze?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • NareMan

  • 12 juni 2017 14:28
  @clausbmf-2 Ongeveer 1,8 teraflops beter.
  Maar serieus, hij zou een stukje krachtiger moeten zijn.
  Of het een wezenlijk vershil maakt met de PS in het echt moeten we nog maar zien. Als je binnenkort nog van je PS af wilt, hoor ik het graag;)
  Ik aas al een tijdje op een PS4 voor de exclusives en ben tevens vaak ook niet heel erg te spreken over de prestaties van de Xbone. ik speel bijvoorbeeld Rocket League zowel op PC als op Xbox en het verschil is om te janken.
  Graphics maken bij dit spel niet veel uit, maar het feit dat het op console op 30 FPS draait is echt onacceptabel. na een paar potjes op PC, bak ik er op console helemaal niks meer van vanwege het framerate verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stickz

  • 12 juni 2017 14:33
  @clausbmf-2

  Op dit moment ben je denk ik beter af met je PS4 PRO. De PS heeft erg goede exclusieve games, en dat worden er nog meer. Deze zal je op de xbox niet kunnen spelen. Verder is het allemaal erg minimaal qua prestaties.

  4K gamen is gewoon niet interessant. Het is een beetje als de verkoop van de 3D tv's in het verleden, het is het allemaal net niet. De upscaling is meer dan voldoende en het verschil zie je amper.

  Vrees dus niet of je wel of niet een goede koop hebt gedaan, want dat heb je! Als ik je een aantal games mag adviseren; Uncharted, Horizon en Last of Us.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 12 juni 2017 17:17
  @stickz
  Smaak aan games is over te twisten. Maar het verschil in hardware is niet minimal te noemen. bijna een factor 2. En altijd stabiel 60 fps heeft ook wel wat natuurlijk ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ries

  • 12 juni 2017 18:09
  @-it- Dan nog toveren oa. Insomniac of Naughtydog er titels op waar je van achterover slaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ries

  • 12 juni 2017 18:08
  @clausbmf-2 Je heb de juiste keuze gemaakt, vergeet die "niksbox niks" ! Playstation is in vele opzichten veel beter. Staar je niet blind op het aantal Flops en zeker niet aan die tech-demos die je nu ziet, dit zul je morgen of vannacht wel zien als Sony met hun titels komt. Bedoel voor welke exclusive zou je deze vhs recoreder willen hebben?? forza deel 1100 of gears of war 890? Buiten dat zijn die controllers van de PS Pro superieur dan die lompe blokken van de iksboks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 12 juni 2017 18:59
  @ries de controllers van de xbox zijn veel beter voor je handen. De kracht van je handen komt uit een voorwaardse beweging waardoor je onder je vingers geen spanning voelt.

  Hierdoor kan je veel langer en accurater fps games spelen. De controller van de xbox is gemaakt door mensen die allemaal fps verslaafd zijn. Was een keer documentaire over. De xbox controller is gemaakt voor maximaal presteren onder urenlange fps game sessies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 12 juni 2017 19:24
  @ries
  #fanboy Ik ga even mee. Wil jij zometeen God of War 1234 en Gran Turismo 4321 gaan spelen. Wat een onzin. Forza en Gears kan je gewoon gelijk stellen met de PlayStation games die ik net noemde. Alle vier zijn het goede games. Je mag geloven wat je wil, maar de PlayStation controller kan in geen enkel opzicht beter zijn voor de houding van je vingers dan de controller van de Xbox.
  Overigens is de kracht van De One X niet een beetje sterker, maar veel sterker dan de Pro. Exclusieve games zijn een kwestie van smaak. Als je third-party games speelt, is de One X dus erg interessant @clausbmf-2

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.