Microsoft heeft op meerdere momenten verkoopcijfers verstrekt van de Xbox One, maar die globale getallen zeggen te weinig over de ontvangst van de console in specifieke gebieden. We pikken er daarom enkele landen uit om zo te ontrafelen of de Xbox One daar wel of geen verkoopsucces is..

Verenigd Koninkrijk

Een van de belangrijkste markten voor iedere consolefabrikant is het Verenigd Koninkrijk. Daar konden gamers al sinds november vorig jaar met de Xbox One aan de slag. Als we kijken hoe de Xbox One het daar in 2013 deed, zien we dat de console als vijfde eindigt in de lijst met bestverkochte handhelds/consoles in het Verenigd Koninkrijk - achter de PlayStation 4, die zelfs beter verkocht dan de PlayStation 3.

Nu hoeft zo’n korte periode niet zoveel te zeggen. Interessanter wordt het pas wanneer grote titels verschijnen. Microsoft kon in het Verenigd Koninkrijk dan ook goed nieuws incasseren toen Titanfall zijn debuut maakte. De verkoop van Xbox One-consoles schoot met 96 procent omhoog. Dat in die periode 70 procent van alle verkochte consoles bundels met Titanfall waren, bevestigt dat Titanfall hoofdverantwoordelijk was voor de enorme groei in verkopen. Natuurlijk hielp de prijsverlaging van 429 pond naar 399 pond ook mee.

Titanfall

Zo hebben de verkoopcijfers van de Xbox One volgens magazine MCVUK in die periode van vier weken de PlayStation 4 verslagen, waarbij de Xbox One naar verluidt ook geprofiteerd heeft van PlayStation 4-tekorten. Sony’s console zou overigens in totale aantallen nog wel steeds aan de leiding gaan.

Duitsland

Op 22 november vielen vele Nederlanders bij onze Oosterburen binnen op zoek naar een Xbox One. Waar wij nog tot medio september op een houtje moeten bijten, hebben de Duitsers al lang en breed de mogelijkheid om een Xbox One aan te schaffen. In Duitsland wist Microsoft volgens marktonderzoeksbureau Media Control GfK tegen de 100,000 Xbox One-consoles te verkopen in de periode tot eind 2013. Hoewel dat een flink aantal is, wist grote rivaal PlayStation 4 er 150,000 meer te verkopen in hetzelfde tijdsbestek.

Hoe het sindsdien met de console gaat in Duitsland is onduidelijk. Wel heeft de Xbox in navolging van het Verenigd Koninkrijk een prijsverlaging gekregen en is de console er nu voor 449 euro aan te schaffen.

Frankrijk

Frankrijk is het thuisland van enkele belangrijke spelers binnen de game-industrie. Ook hier zien we dat Microsoft het onderspit moet delven tegenover de PlayStation 4 in de eerdergenoemde periode van de lancering tot 31 december 2013. Wel is het verschil tussen de twee consoles hier iets kleiner. Zo heeft Sony 240,000 eenheden van de PlayStation 4 verkocht. Microsoft eindigde op een aantal van 126,000 verkochte Xbox One’s.

Ook in Frankrijk is het sindsdien stil geweest rondom de verkopen van de Xbox One. Wel kunnen Franse gamers sinds 7 mei een speciale Paris St. Germain-Xbox One-bundel kopen. Of de 580 euro-kostende bundel (inclusief PSG-shirt en abonnement op PSG-tv) ook gamers buiten Parijs aanspreekt valt te betwijfelen.

Spanje

Nog een stukje zuidelijker vinden we Spanje. In dit land wist Microsoft misschien wel het minste resultaat te behalen ten opzichte van de PlayStation 4. Als we de woorden van James Armstrong mogen geloven, baas van PlayStations Spaanse tak, zou de PlayStation 4 gemiddeld vijf keer beter verkopen dan de Xbox One. Op de Spaanse PlayStation Blog doet hij uit de doeken: “Het gemiddelde dat we hadden sinds de lancering was 5:1, maar let op: we hebben een ratio van 15:1 gehad tussen 9 en 16 december.”

Natuurlijk zijn die cijfers alles behalve positief voor Microsoft. Maar ook in dit geval zijn cijfers voor 2014 niet voorhanden.

Verenigde Staten

En dan Microsofts land van oorsprong, ofwel de bakermat van de Xbox One. De Verenigde Staten was zo’n beetje het enige land waar de Xbox One de PlayStation 4 aankon. In de maand december was volgens cijferbureau NPD de Xbox One de bestverkochte console in de Verenigde Staten met bijna een miljoen verkochte consoles.

Toch moest in januari van dit jaar de Xbox One flink toegeven op de PlayStation 4. Sony’s console verkocht bijna twee keer zoveel als de Xbox One. In februari waren de rollen omgedraaid, en verkocht de Xbox One 90 procent meer consoles dan de PlayStation 4. Het blijft echter stuivertje wisselen, want de maand maart was volgens NPD weer voor Sony. Dat is opvallend, gezien dit ook de maand is dat Titanfall werd gelanceerd. Die game was in maart overigens wel de bestverkochte game. In de Verenigde Staten blijft er dus een enigszins gelijk opgaande strijd bestaan tussen de twee consoles.

Xbox One vs PS4

Europa

Wat opvalt is dat onder de Europese landen, met als lichte uitzondering het Verenigd Koninkrijk, de PlayStation 4 een voorkeur geniet ten opzichte van de Xbox One. Nu is dit om meerdere redenen geen verrassing; niet alleen zijn PlayStation-consoles traditioneel gezien populair in Europa, maar daarnaast is de console simpelweg goedkoper, spelen tekorten aan zowel Microsofts als Sony’s kant een rol en zijn de meest actuele cijfers niet voorhanden.

Een kijkje naar de cijfers van eind maart binnen de PAL-regio, waar Europa een groot deel van uitmaakt, geeft weer dat Microsoft nog steeds behoorlijk achter de feiten aanloopt ten opzichte van Sony. Zo verkocht de PlayStation 4 zeven maal zo veel als de Xbox One in deze regio — er werden slechts 25,000 Xbox One’s verkocht tussen 17 en 28 maart.

Uiteraard is de Xbox One nog niet in alle landen binnen de PAL-regio te koop. De console succesvol lanceren in die landen (waaronder Nederland) wordt een flinke uitdaging. Belangrijk is dat Microsoft genoeg voorraden heeft en wellicht via aantrekkelijke bundels of prijsverlagingen een vliegende start weet te maken. Duidelijk is dat de Amerikaanse gigant met een flinke achterstand aan de verovering van de rest van Europa moet beginnen.