Achtergrond
hitman 3

Hitman 3 in vr is te experimenteel

Een andere kijk op je favoriete levels

Geschreven door Lars Cornelis op
Hitman 3 is een uitstekende game, maar biedt weinig dat we nog niet eerder hebben gezien. Dat geldt in ieder geval voor de traditionele spelstand op de televisie. PlayStation VR-bezitters kunnen de gehele game – inclusief de levels uit Hitman 1 en 2 – ook in virtual reality spelen.

Anders dan veel andere ontwikkelaars koos IO Interactive niet voor een aparte, afgebakende modus of het overzetten van een handvol levels naar vr. Heel Hitman 3 is van begin tot eind in een ander perspectief te spelen. Dat vraagt zichtbaar veel van de hardware.

Onzichtbare mensenmassa’s en dreunende muziek

De vr-modus van Hitman draait sowieso in een niet al te spectaculaire resolutie – de PlayStation VR-bril is immers beperkt tot full hd – maar kent daarnaast ook erg veel pop-up. Veel objecten, maar ook de vele voetgangers die zo sfeerbepalend zijn in veel levels, verschijnen pas laat in beeld. In het Marrakesh-level lijkt de markt bijvoorbeeld leeg, totdat je de markt daadwerkelijk betreedt en er spontaan een hele mensenmassa om je heen verschijnt.

Desondanks is het knap dat het – ook in vr – stampdruk kan zijn. Wanneer al het voetvolk immers ingeladen is, moet je je echt door de mensenmassa wurmen, terwijl de demonstranten verderop een perfecte dekmantel bieden om te onderzoeken hoe je de Zweedse ambassade kunt infiltreren. Ook de ondergrondse discotheek in Berlijn is een heuse ervaring in vr. De dreunende bassen voel je al buiten de fabriekshal aanzwellen, en de muziek wordt steeds indringender en rijker naarmate je verder naar binnen loopt. Op zulke momenten is de vr-ervaring op zijn sterkst.

Beperkt instinct

Toch is het in vr een stuk lastiger om de perfecte gelegenheid te vinden om toe te slaan. Zo heb je een zeer beperkt ‘instinct’ tot je beschikking. In de gewone spelstand zie je met instinct interessante objecten en kun je vijanden door muren volgen, maar in vr wordt alleen je primaire doelwit nog aangegeven. Bovendien ontbreekt de minimap. Dat maakt niet alleen het navigeren in de soms doolhofachtige levels een stuk moeizamer, maar ook het in de gaten houden van looproutes van vijanden buiten beeld.

Deels past dat juist heel goed bij de vr-ervaring. Het is geen gek idee om een Hitman-game in vr net wat realistischer te maken door dergelijke hulpstukken uit te schakelen. Toch weet IO Interactive zelf ook wel dat het allemaal niet optimaal is – niet voor niets schakelt de game in vr automatisch terug naar de laagste moeilijkheidsgraad. Hitman is nou eenmaal mét al die hulpstukken in het achterhoofd ontwikkeld, en dat merk je als je ze in vr ineens moet missen.

Hitman VR

Slaat de plank mis

Het grootste obstakel is echter de besturing. Hitman is in vr niet met de Move-controllers te spelen, maar alleen met een reguliere DualShock-controller. Als concessie wordt er dan wel weer gebruikgemaakt van bewegingsbesturing. Je wapen richten doe je dus met een complete DualShock in je handen. Zelfs een wurgtouw om iemands nek binden doe je via een zwiepende beweging met beide handen.

Deze besturing is vlees noch vis. PlayStation VR blinkt al niet echt uit in bewegingstracking, maar met een DualShock bewegen is nóg onnauwkeuriger dan met Move-controllers. Bovendien voelen veel acties die je normaliter met één hand zou uitvoeren - zoals je wapen afvuren of een knop indrukken - op deze manier wel héél ongemakkelijk aan. Richt je met beide handen, of laat je de controller met één hand los om nog een soort van richtbeweging te maken? Het voelt allebei in ieder geval totaal niet natuurgetrouw.

De besturing is in ieder opzicht ongemakkelijk en nog los daarvan heel onnauwkeurig, terwijl je in Hitman juist moet kunnen vertrouwen op accurate en snelle bediening. Het is toch een beetje jammer als je perfect getimede hoofdschot het doelwit mist, alleen maar omdat je virtuele arm plots begint te bibberen.

Simpelweg het cameraperspectief en de besturing aanpassen is klaarblijkelijk niet genoeg.

Voor als je alles al gezien hebt

Als je bepaalde levels al helemaal van binnen en van buiten kent, is vr een aardige manier om die levels nóg een keer op een geheel nieuwe manier te beleven. Je zult de minimap en het instinct dan minder missen, en misschien is het dan ook wat minder frustrerend als je perfect geplande moord wat minder perfect wordt uitgevoerd. Wat dat betreft past de toevoeging van vr goed bij dit derde deel, zeker omdat je ook de levels van Hitman 1 en 2 kunt herspelen (als je die games tenminste ook bezit).

Een echte aanrader is Hitman in vr helaas niet. Daarvoor kleven er teveel haken en ogen aan de ervaring. Als proof of concept is de modus zeker interessant en het bewijst dat er potentie zit een Hitman vr-game. Maar om dat echt te laten slagen, zou IO Interactive er de volgende keer voor moeten kiezen om de game van de grond af aan op te bouwen voor vr. Simpelweg het cameraperspectief en de besturing aanpassen is klaarblijkelijk niet genoeg.

Vr op de PS5

Dan nog even dit: op PlayStation 5 is het best een gedoe om de vr-modus aan de praat te krijgen. Om Hitman in vr te kunnen spelen, moet je de PS4-versie van de game installeren. Saves in een level zijn niet te synchroniseren tussen de PS4- en PS5-versies, maar je algehele progressie synct gelukkig wel netjes. Daarnaast heb je een adapter nodig om de PS4-camera op de PS5 aan te sluiten (die is gratis aan te vragen bij Sony), maar je hebt óók een PS4-controller nodig. De PS5-controller heeft immers geen lichtbalk en dus kunnen de bewegingen niet geregistreerd worden. Als je de graphics van de PS5-versie gewend bent, is de stap achteruit in de vr-modus (van de PS4-versie van de game) ook nog eens extra groot.

Dit valt IO Interactive allemaal niet aan te rekenen; PS5-games kunnen nou eenmaal zelf geen vr gebruiken. Maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden, mocht je van plan zijn de game op de PS5 te willen spelen. Je krijgt de PS4-versie overigens wel standaard bij de PS5-versie van de game, dus je hoeft de game in ieder geval niet dubbel aan te schaffen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Seizoen 3.5 van Fall Guys lanceert later vandaag Destruction AllStars-studio heeft plan voor jaar aan nieuwe content
3

Reacties op: Hitman 3 in vr is te experimenteel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoofyZ3

  • 2 februari 2021 15:54
  Wat gameplay beelden op vr zou fijn zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • slyrullez

  • 3 februari 2021 13:09
  Jammer om te lezen. Vooral het feit dat je de move controllers niet kunt gebruiken. Erg genoten van blood and truth. Ander genre natuurlijk maar een vergelijkbare besturing zou voor mij, ondanks verre van perfect, al genoeg zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 3 februari 2021 16:49
  @slyrullez helemaal mee eens! Blood & Truth is als PS VR-game prima en de Moves zijn daar erg belangrijk bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.