Achtergrond

Het verhaal van Metal Gear Solid - Deel 2

Na The Phantom Pain

Geschreven door Lars Cornelis op
Metal Gear Solid heeft waarschijnlijk een van de meest gecompliceerde verhalen die we in games hebben gezien. Het hoofdverhaal bestaat uit tien games, uitgekomen in een tijdsspanne van meer dan 25 jaar op consoles en handhelds uit wel vier verschillende generaties. Redelijke kans dus dat je een keer een deel hebt gemist, of inmiddels de draad een beetje kwijt bent. Daarom zetten wij aan de vooravond van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain nog even alle, maar ook echt alle informatie op een rij.

De Metal Gear Solid-saga is onder te verdelen in twee belangrijke verhaalbogen; die van Solid Snake en die van zijn vader: Big Boss. Het relaas van Big Boss hebben we in het vorige artikel al behandeld, dus nu richten we onze schijnwerper op zijn zoon, Solid Snake.

Metal Gear (uitgekomen in 1987)

In 1995, ongeveer elf jaar na de gebeurtenissen uit The Phantom Pain, heeft Big Boss zijn eigen Outer Heaven opgericht in een klein, onafhankelijk staatje nabij Zuid-Afrika. Ondertussen is hij ook commandant van FOXHOUND, als dekmantel. Als het Westen er achter komt dat in Outer Heaven een nucleair wapen wordt ontwikkeld, wordt aanvankelijk Gray Fox ter verkenning naar het fort gestuurd, maar hij wordt gesnapt en gevangen genomen. Big Boss stuurt dan de jonge, onervaren Solid Snake naar Outer Heaven om Gray Fox te bevrijden en zijn missie af te maken.

Snake weet Gray Fox te bereiken en hoort van hem over de Metal Gear: een lopende tank in staat om van elk terrein nucleaire raketten af te vuren. Snake weet de Metal Gear TX-55 te bereiken en te vernietigen. Vervolgens wordt de zelfvernietigingsprocedure van Outer Heaven gestart en onthult Big Boss zichzelf. Hij stuurde juist de onervaren Snake om via hem valse informatie te verspreiden en verwachtte niet dat Snake in zijn missie zou slagen. Snake verslaat Big Boss en ziet hoe Outer Heaven in vlammen opgaat. Vlak nadat Snake Outer Heaven ontvlucht, bombardeert de NAVO Outer Heaven, waardoor vrijwel iedereen in het fort omkomt. Snake trekt zich terug in Alaska.

Metal Gear 2: Solid Snake (uitgekomen in 1990)

Vier jaar later haalt Roy Cambell, dan inmiddels commandant van FOXHOUND, Snake terug voor een nieuwe missie. In Zanzibar Land, een kleine staat in Centraal Azië, grijpt een groep militanten de macht. Ze zorgen voor onrust in de regio en gijzelen bovendien een wetenschapper die mogelijk de oplossing heeft voor naderende tekorten aan fossiele brandstoffen. Kaz Miller staat het team bij als consultant. Snake’s missie is aanvankelijk om deze wetenschapper te redden. Hij ontdekt echter dat in Zanzibar Land opnieuw een wandelende tank wordt ontwikkeld, Metal Gear D, en dat bovendien Big Boss de confrontatie vier jaar eerder heeft overleefd en nu de leider van Zanzibar Land is.

Snake vindt en vernietigt de Metal Gear, maar voordat hij ook achter Big Boss aankan, moet hij eerst het gevecht met Gray Fox aangaan. Ook Fox heeft Outer Heaven overleefd, maar heeft zich wel aangesloten bij Big Boss. In een handgemeen te midden van een mijnenveld weet Snake Gray Fox te verslaan. Fox legt Snake uit dat Big Boss hem meerdere keren heeft gered en dat hij oorlog nodig heeft, alsook dat hij zich daarom bij Big Boss’ soldatennatie heeft aangesloten. Snake gaat vervolgens wederom de strijd aan met Big Boss en verslaat hem voor de tweede keer. In de game Metal Gear Solid wordt pas onthuld dat Big Boss tijdens het gevecht in Zanzibar Snake heeft verteld dat hij zijn vader is. Na de missie trekt Snake zich wederom terug naar Alaska.

Metal Gear Solid (uitgekomen in 1998)

Jaren later, in 2005, haalt Cambell Snake echter voor de tweede keer terug in dienst. Ditmaal is hun voormalige unit FOXHOUND onder leiding van Snake’s broer Liquid een gewapende opstand begonnen op Shadow Moses, een eiland nabij Alaska. FOXHOUND heeft DARPA Chief Donald Anderson (Sigint uit Metal Gear Solid 3) en ArmsTech President Kenneth Baker gegijzeld. Bovendien beschikken ze over de nieuwe Metal Gear REX die daar werd getest, en kernkoppen die op het eiland liggen opgeslagen. FOXHOUND dreigt met een nucleaire aanslag op de VS, tenzij de Amerikaanse regering het stoffelijk overschot van Big Boss en één miljard dollar binnen 24 uur overdraagt. Met al deze middelen wil Liquid zijn eigen leger bouwen en een nieuwe Wereldoorlog starten om zo Big Boss’ droom van een wereld voor soldaten te verwezenlijken. Aan Snake om de gegijzelden te redden en in te schatten hoe serieus de nucleaire dreiging is en, in het ergste geval, deze dreiging weg te nemen.

Ook tijdens deze missie wordt Snake via de radio bijgestaan door een heel team, waaronder Cambell en Naomi Hunter. Dr. Hunter geeft Snake voorafgaand aan de missie een injectie met nanomachines zodat hij beter in staat zou zijn de missie uit te voeren, maar eigenlijk injecteert ze hem met FOXDIE, een virus dat bepaalde doelwitten kan uitschakelen. Ook Master Miller lijkt Snake via de radio te assisteren, maar dat blijkt Liquid te zijn die op deze manier Snake probeert te misleiden, zodat hij later onwetend Metal Gear REX activeert. Kaz Miller werd al enkele dagen voor de missie vermoord.

Snake vindt beide gegijzelden (die vervolgens bijna direct sterven aan een hartaanval door FOXDIE), Meryl Silverburgh (het nichtje van Cambell en een onervaren FOXHOUND-soldaat die weigerde mee te doen aan de opstand) en Hal Emmerich (de ontwerper van de Metal Gear, met de bijnaam Otacon). Snake treft bovendien een bijzondere cast aan eindbazen, waaronder Revolver Ocelot, die tijdens zijn gevecht met Snake zijn arm kwijtraakt wanneer Cyborg Ninja (die later Gray Fox blijkt te zijn) zich in de strijd mengt, en Psycho Mantis, een FOXHOUND-lid, die Snake’s bewegingen kan voorspellen en gedachten kan lezen. Tijdens het gevecht laat Psycho Mantis de controller van de speler bewegen en leest hij aan de hand van de saves op een memorycard uit wat voor spellen de speler nog meer speelt; een legendarisch en uniek gevecht.

Snake bereikt Metal Gear, die hij per ongeluk zelf activeert. Een gevecht met Liquid in de Metal Gear volgt en Snake wordt onverwachts bijgestaan door Cyborg Ninja, die zichzelf opoffert. Liquid overleeft de vernietiging van REX, maar sterft uiteindelijk alsnog aan FOXDIE. Snake, Meryl en Otacon ontvluchten Shadow Moses. Aan de kant van FOXHOUND weet alleen Revolver Ocelot te overleven, die naderhand blijkt te werken als spion en direct rapporteert aan de President van de Verenigde Staten. Ocelot heeft Liquid aangespoord tot de gewapende opstand, om zo zelf de gegevens van Metal Gear REX te bemachtigen. Ook bevestigt hij dat Solid, de broer met de recessieve Big Boss-genen, zijn broer Liquid heeft verslagen en dat Liquid dacht dat hij juist de broer was met de recessieve  genen. Tijdens dat gesprek blijkt ook dat de President de derde en ‘perfecte’ kloon van Big Boss is: Solidus Snake.  

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (uitgekomen in 2001)

Na de gebeurtenissen op Shadow Moses worden wereldwijd steeds meer Metal Gears ontwikkeld. Ocelot en Solid Snake richten als antwoord daarop de anti-Metal Gear groepering Philantropy op. In 2007 komen ze de Metal Gear RAY op het spoor, ontwikkeld door de Amerikaanse Mariniers. Een poging om het wapen te saboteren als het met een schip door New York vaart, gaat mis. Terwijl Snake het schip infiltreert, vallen Russische militairen onder leiding van Revolver Ocelot het schip aan. Ocelot steelt in opdracht van The Patriots de Metal Gear en het schip zinkt. Snake lijkt hierbij om te komen. 

Op de plek waar het schip zonk, wordt de Big Shell gebouwd. Het officiële verhaal is dat het een decontaminatiefaciliteit is om de ruwe olie die in zee is beland op te ruimen, maar in realiteit herbergt de Big Shell een nieuw wapen: Arsenal Gear. Dat is de reden dat in 2009 het kunstmatige eiland wordt gekaapt door de Sons of Liberty. De Sons bestaan uit Russische huurlingen en de leden van de voormalige Navy Seal-unit Dead Cell, die wraak willen nemen op The Patriots nadat een groot deel van hun unit door The Patriots werd uitgeschakeld. De groep wordt geleid door Solidus Snake, die zich aanvankelijk voordoet als de vermiste Solid Snake. Hij werd door The Patriots ontheven van zijn taken als President, nadat zij ontdekten dat hij de Metal Gear REX tegen hen wilde gebruiken. Ook Revolver Ocelot voegt zich bij de Sons, hoewel hij ondertussen nog spioneert voor The Patriots. Onder de gegijzelden op de Big Shell bevindt zich ook de huidige President van de Verenigde Staten. Daarom wordt al snel een voor de buitenwereld logische reddingsoperatie met Navy Seals in gang gezet, terwijl ook de jonge FOXHOUND-agent Raiden de Big Shell infiltreert.

Raidens hele missie blijkt één grote simulatie van The Patriots te zijn, waarin de gebeurtenissen van Shadow Moses worden nagebootst. The Patriots willen hiermee testen hoe goed hun artificiële intelligentie GW (naar de initialen van George Washington) kan omgaan met een crisis, zodat ze zelf later niet meer nodig zouden zijn.

De overeenkomsten met Shadow Moses zijn duidelijk. Solidus Snake heeft vergelijkbare motieven als Liquid en wordt hierin geholpen door een groep soldaten met bovennatuurlijke krachten. Raiden wordt geholpen door een nieuwe Cyborg Ninja, Olga Gurlukovich, de leidster van de Russische huurlingen die door The Patriots wordt gechanteerd Raiden te assisteren – anders vermoorden ze haar kind. Ook krijgt Raiden hulp van Emma Emmerich, het zusje van Otacon, die de kunstmatige intelligentie van Arsenal Gear ontwikkelde. Tot slot heeft Raiden een haast familiaire band met Solidus Snake, die hem als kindsoldaat ooit alles leerde tijdens een burgeroorlog in Liberia. Raiden wordt echter óók nog geholpen door de échte Solid Snake, waardoor de AI die de computersimulatie van Roy Cambell aanstuurt, meerdere keren in de war raakt.

Met de hulp van Solid Snake, die zich voordoet als de Navy Seal Iriquois Pliskin, weet Raiden de leden van Dead Cell te verslaan en Arsenal Gear te infiltreren. Om de situatie nog ingewikkelder te maken, heeft Revolver Ocelot de arm van Liquid Snake aan zijn lichaam laten zetten, nadat hij zelf zijn arm verloor op Shadow Moses. Tijdens een confrontatie met Raiden, Snake en Solidus neemt de geest van Liquid Ocelot over en ramt Arsenal Gear Manhattan in. Hier verslaat Raiden Solidus Snake in een zwaardgevecht, terwijl Ocelot met een Metal Gear Ray weet te ontsnappen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (uitgekomen in 2008)

In 2014 zijn de persoonlijkheden van Liquid en Ocelot versmolten tot Liquid Ocelot. Hij is dan CEO van Outer Heaven, het moederbedrijf van de vijf grootste private legers die wereldwijd oorlog voeren, waarmee Big Boss’ droom eindelijk is verwezenlijkt. Hij beschikt zelfs over een eigen Arsenal Gear, genaamd Outer Haven, en heeft een plan om The Patriots definitief uit te schakelen. Roy Cambell contacteert ondertussen de versneld ouder geworden Snake voor een laatste missie, om Ocelot definitief uit te schakelen. Snake krijgt hierbij hulp van een hele rits aan oude bekenden en nieuwe bondgenoten, zoals Otacon, Meryl, Raiden, EVA, Sunny – de dochter van Olga Gurlukovich – en de mysterieuze wapenhandelaar Drebin, die ID-gebonden wapens voor Snake kan witwassen en altijd wordt vergezeld door een aan cola en sigaretten verslaafd aapje met een onderbroek.

Met behulp van Naomi Hunter en haar kennis van nanomachine-technologie slaag Ocelot erin het Sons of the Patriots-systeem, dat alle apparatuur, uitrusting en zelfs soldaten op het slagveld aanstuurt, over te nemen. Na twee tests met zijn eigen DNA en dat van Solid Snake, blijkt hij het DNA van Big Boss nodig te hebben om het systeem definitief te kapen. Big Boss’ lichaam lijkt in handen te zijn van Raiden, die de rol van Cyborg Ninja op zich heeft genomen, en EVA. Na een wilde achtervolging om het stoffelijk overschot te bemachtigen, komt EVA om het leven. Het lijk is echter eigenlijk van Solidus Snake, maar aangezien hij een perfecte kloon was, werkt dat ook. De meeste militaire machten zijn vanaf dat moment praktisch ontwapend, alleen Liquid Ocelots eigen Outer Heaven is nog functioneel.

Nu Ocelot vrij spel heeft, wil hij met de railgun van Metal Gear REX, nog steeds aanwezig op Shadow Moses, uiteindelijk de satelliet neerhalen waar de centrale AI van The Patriots in is gehuisvest. Snake verhindert dat, door de centrale AI van Outer Haven te besmetten met een computervirus geschreven door Naomi Hunter en Sunny: FOXALIVE. Het virus schakelt het hele systeem van The Patriots uit. Een knokpartij tussen Liquid Ocelot en Snake bovenop Outer Haven volgt en Ocelot meent dat Snake hem eigenlijk heeft geholpen bij het creëren van Big Boss’ gedroomde Outer Heaven, door The Patriots definitief te verslaan.

The Patriots op hun beurt hoopten via Drebin Snake voldoende te assisteren bij het uitschakelen van Ocelot, mede doordat Drebin Snake injecteerde met een nieuw FOXDIE-virus dat Ocelot en EVA uitschakelde, maar ze voorzagen niet dat het uiteindelijk ook hun eigen einde zou betekenen. Uiteindelijk is het Big Boss, na al die jaren nog steeds in leven gehouden door Ocelot en EVA, die aan Snake onthult hoe het plan om The Patriots neer te halen tot stand is gekomen. Via EVA en Ocelot, die niet aan Liquids persoonlijkheid kwam door de armtransplantatie maar door psychotherapie, konden ze Snake helpen bij het neerhalen van het systeem van The Patriots. Big Boss kon daarna de locatie van Zero vaststellen, de enige overgebleven Patriot. Zero is dan inmiddels oud en zit in een rolstoel met ademhalingsapparatuur. Door simpelweg de stekker eruit te trekken, beëindigt Big Boss Zero’s leven. Niet lang daarna overlijdt hij zelf, door het FOXDIE-virus, naast het graf van The Boss. Big Boss vertelt dat hij pas dan snapt dat The Boss de wereld niet wou veranderen of verenigen, maar juist wou laten zoals deze is.

Metal Gear Rising: Revengeance (uitgekomen in 2013)

Na de val van The Patriots domineren Private Militaire Companies (kortweg PMC) de wereld. De PMC’s Desperado en World Marshal smeden een plan om weeskinderen via VR te trainen tot moordmachines in cybernetische lichamen. Raiden, werkzaam voor de PMC Maverick, komt eigenlijk per toeval achter dat plan als de Minister President van een ongenoemd Afrikaans land die hij moet beveiligen wordt vermoord door de PMC Desperado. Dat alles blijkt echter vooral een afleidingsmanoeuvre te zijn van de Amerikaanse Senator Steven Armstrong, die terwijl Raiden is afgeleid de Amerikaanse President wil vermoorden tijdens vredesonderhandelingen met Pakistan, om zo een nieuwe oorlog te ontketenen. Met behulp van Sunny, die Raiden snel naar Pakistan brengt, kan Raiden Armstrong net op tijd stoppen. Armstrong valt Raiden aan met de zespotige Metal Gear EXCELSUS, maar Raiden weet de nieuwe Metal Gear te vernietigen en Armstrong te vermoorden. Een nieuwe wereldoorlog wordt daarmee voorkomen, hoewel PMC’s nog steeds gebruikt worden en onrust tussen Amerika en het Midden-Oosten blijft.

Hiermee is het verhaal van Metal Gear Solid tot nu toe compleet. Hoe The Phantom Pain binnen het verhaal past, zien we vanaf 1 september. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain verschijnt op PS4, Xbox One, PC, PS3 en Xbox 360.

Lees ook Het verhaal van Metal Gear Solid - Deel 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy 7 verkrijgbaar voor iOS Twee nieuwe Mega Packs voor PS Vita later dit jaar
2

Reacties op: Het verhaal van Metal Gear Solid - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent4125

  • 20 augustus 2015 20:33
  Grootste teleurstelling uit mijn leven als gamer (begonnen met de Commodore 64): Metal Gear Solid 2, na het ge-ni-ale deel 1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 21 augustus 2015 11:44
  Vind ik ook. Hij kon volgens mij gewoon niks anders bedenken. Het was gewoon een slechte rehash van MGS1. De cyborg ninja, De wetenschapper Emma Emmerich, die eindbazen die allemaal iets raars hadden en dan was het zogenaamd allemaal een simulatie voor Raiden om MGS1 na te bootsen. Zelfde vind ik ook van MGS4 trouwens. MGS3 was vond ik wel goed. Omdad ie terug ging naar de oorsprong met Big Boss. Ground zeroes vond ik super en ik denk dat Phantom Pain ook heel goed gaat worden. Maar MGS1 is echt niet meer te overtreffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.