Mark Vincent Diesel, beter bekend als Vin Diesel is één van de bekendere actieacteurs van de laatste jaren. Door de meeste mensen wordt hij gezien als een nieuwe Silvester Stallone, Arnold Schwarzenegger of Steven Seagal. Toch heeft deze breedgebouwde spierbundel met een stem als een scheermes volgens kenners veel meer in zijn mars dan schitteren in de zoveelste actiefilm. Ondanks dit, bestaat zijn staat van dienst voorlopig met name uit dit soort films. Dat hij wel goede rollen weet neer te zetten, staat voor veel mensen echter als een paal boven water. Daarom hierbij deze feature wat zijn gehele ouvre en ontwikkeling tot nu toe beschrijft.

Vincent Diesel groeide op in Greenwich Village, New York waar hij op 18 juli 1967 te wereld kwam. Hij heeft nooit zijn biologische vader gekend en werd opgevoed door een adoptieve vader en zijn moeder die een astroloog en psychologe was. Hij kwam al op zevenjarige leeftijd in aanraking met acteerwerk toen hij in die tijd met zijn vrienden bij een theater in brak om de boel daar te vandaliseren. Ze werden echter gestopt en kregen een deal aangeboden. Ieder van hun kreeg $20,- en een script mee naar huis, mits men vanaf die tijd dagelijks naar school zou gaan. Nadien kwam Diesel's carrière in een stroomversnelling en wist hij al redelijk zeker dat ie hij verder wilde gaan met acteren. Rond de leeftijd van zeventien jaar, had hij al een sterk getraind lichaam en werd daarom freelance uitsmijter bij veel hippe clubs in New York om een extra zakcentje bij te verdienen. In deze tijd veranderde hij zijn naam naar Vin Diesel.

Hij volgde de middelbare school aanvankelijk wel, maar kwam er na drie jaar toch achter dat hij liever zijn acteerwerk verder wilde uitbuiten. Hij reisde daarom af naar Hollywood waar hij ondanks zijn ervaring uit de theaterwereld, niet in het oog wist te springen bij de grote filmmaatschappijen. Hij trok daarom terug naar New York waar zijn moeder hem wist te motiveren om zijn eigen films te maken. Hij schreef daarom een korte film gebaseerd op zijn eigen acteerervaringen in het theater, genaamd Multi-Facial welke in slechts drie dagen werd geschoten tegen een budget van $3.000,-. Deze film werd in 1995 geaccepteerd op het filmfestival van Cannes waar de film tumultueus werd ontvangen.

Vin Diesel verzorgde de stem van The Iron Giant

Na Multi-Facial vertrok Diesel weer opnieuw richting Los Angeles waar hij via telemarketing zo'n $50.000,- bij elkaar wist te sprokkelen. Hiermee kon hij zijn eerste grote project financieren wat resulteerde in de film Strays. Op het Sundance filmfestival van 1997 werd deze film verwelkomt, maar ondanks positieve kritieken wist het project nooit goed te verkopen. Teleurgesteld trok Diesel zich opnieuw terug richting New York toen hij echter een telefoontje kreeg van niemand minder dan regisseur Steven Spielberg. Hij was onder de indruk van Vin Diesel's eerste project, Multi-Facial en bood hem daarom een rol aan in klassieke oorlogsdrama Saving Private Ryan. Ook Brad Bird was in Diesel geïnteresseerd en zodoende werd hij gecast voor de titelrol in de goed ontvangen animatiefilm The Iron Giant.