Hierdoor lijkt het eerder een triviaal gegeven dat Metroid: Other M begint na het gevecht met Mother Brain. Hoe leuk de Metroid-Wikipedia's ook zijn, uiteindelijk draait het om niet veel meer dan het puzzelen, schieten en verkennen. Kun je na die tig titels immers vertellen waar Samus Aran vandaan komt, wat ze precies doet en wat haar beweegredenen zijn? Het is weliswaar duidelijk wat haar doel is en dat zij als huurling opereert en in dienst is van de Galactische Federatie, maar veel verder gaat het eigenlijk niet, tenzij je dus al die Wikipedia-subsites afstruint.

Keerpunt

Metroid: Other M is echter het keerpunt. Niet alleen qua ontwikkelaar en dus de invulling van de gameplay, maar ook qua vertelwijze van het verhaal. In plaats van dat je een suffe tekst moet lezen en een of andere knaap vertelt wat er aan de hand is, ervaar je de gebeurtenissen vanuit het perspectief van Samus zelf. Zij voert het woord. Dit betekent dat er veel meer ruimte is voor persoonlijke inbreng. Het zijn niet langer de setting en de gebeurtenissen die het verhaal vertellen, maar Samus' interpretatie en haar achtergrond staan centraal.

Opvallend is wel dat Samus deels in de verleden tijd spreekt. Althans, dat was het geval bij een vroege versie die ons met het eerste half uur van het spel liet stoeien. Tijdens daadwerkelijke dialogen niet, maar wel wanneer ze gebeurtenissen aan elkaar praat en aangeeft wat ze ergens van vindt. Zou dit betekenen dat Metroid: Other M één grote terugblik is en zich eigenlijk helemaal niet na Super Metroid afspeelt?

Wel is het duidelijk dat veel aandacht uitgaat naar hoe Samus is geworden tot wie ze op dat moment is. Waarom heeft ze zich aangesloten bij de Galactische Federatie? En hoe komt het dat ze zo afstandelijk reageert wanneer ze een delegatie van deze club ontmoet? Komt dat door Adam Malkovich, Samus eigenlijke opdrachtgever en opperbevelhebber van de Federatie? Tijdens met name Metroid Fusion werd duidelijk dat Samus van hem walgt door zijn militaire houding, maar na het spelen van Other M is waarschijnlijk pas duidelijk wat hier precies de oorzaak van is.

Ander verhaal

Begrijp ons overigens niet verkeerd. Het is zeker niet zo dat de context in eerdere delen maar een kleine rol speelde. Het is enkel dat het verhaal zich nu daadwerkelijk op Samus focust. Met de Metroid Prime-serie heeft Retro Studios een prachtig en geloofwaardig universum neergezet. De planeten waar je in Prime op terechtkomt hebben elk een eigen achtergrond die flink wordt uitgediept.

Tijdens onder meer Super Metroid en Metroid Fusion, ontwikkeld door Nintendo R&D1, kreeg het Metroid-ras juist veel aandacht. Deze wezens hebben nog het meeste weg van hersenen met tanden en kunnen de levensenergie van anderen overnemen door hen met hun tanden te grijpen en de energie als het ware weg te zuigen. Ze zijn ontwikkeld door de Chozo, een mechanisch ras dat hen als een soort slaafjes gebruikte. Later doen de Ruimtepiraten een poging om de Metroids als een biologisch wapen in te zetten. Een Metroid is dus ironisch genoeg geen graag geziene gast in het Metroid-universum.


Metroid (NES)

Samus Aran heeft een speciale 'band' met hen. Een baby Metroid redt haar namelijk als ze voor de zoveelste maal tegen Mother Brain, ook gecreëerd door de Chozo en de ultieme bron van het kwaad, aan het strijden is. Mother Brain heeft Samus' vechtstijl geanalyseerd en wanneer ze aan het einde van Super Metroid opnieuw tegenover elkaar staan, kan Samus haar eigenlijk niet aan. Uiteindelijk biedt uitgerekend een Metroid een helpende hand.

Identiteit

Zoals gezegd speelt The Other M zich direct af na Super Metroid. Samus Aran bevindt zich in een soort van ziekenhuis en realiseert zich wat er gebeurd is. Al snel rent ze echter alweer snel rond in haar geel-rode pakje en voor ze het doorheeft treft ze een paar oude bekenden, waaronder Adam Malkovich. In The Other M kom je erachter hoe ze met haar 'nederlaag' tegen Mother Brain en haar confrontatie met Malkovich omgaat. En, interessanter nog, wat haar eigenlijke identiteit is.

Komende week kun je op Gamer.nl de recensie van Metroid: Other M verwachten.