Achtergrond
Gouden Wii

Het verhaal achter de gouden Wii van Koningin Elizabeth II

De reis van de verloren console

Geschreven door Rick Bloemzaad op
Twee weken geleden bracht Gamer.nl een bericht over de huidige bezitter van een gouden Nintendo Wii naar aanleiding van een video door YouTube-kanaal People Make Games. De unieke console blijkt een hele reis te hebben afgelegd voordat het bij zijn huidige eigenaar terechtkwam. Gamer.nl ging in gesprek met Donny Fillerup, de huidige eigenaar van de gouden Wii, om het verhaal van deze speciale editie van de console in kaart te brengen.

In 2009 lanceerde uitgever THQ een marketingcampagne voor 'Big Family Games' voor de Nintendo Wii. Voordat de ontwikkelaar deze campagne begon, werd bekend dat Koningin Elizabeth II een groot fan was van het bowlen in Wii Sports. Daarom besloot THQ om een unieke, 24 karaats gouden Wii te laten maken en deze te schenken aan de koningin.

Deze console kreeg tevens een bijbehorende gouden Wii-controller, evenals een Nunchuck, en natuurlijk Big Family Games. Uiteindelijk werd dit systeem met de bijbehorende controllers gepresenteerd op een rood kussen om het royale uiterlijk te benadrukken. Het willen schenken van de unieke console aan de koningin leverde veel media-aandacht op voor de aankomende game. Na de campagne werd echter niets meer vernomen van de gouden Wii.

Nintendo Wii

Een verborgen schat

Pas in 2017 dook de console weer voor het eerst op, doordat er een nieuwe eigenaar was gevonden voor de speciale Wii. De console bleek in 2009 geweigerd te zijn door de beveiliging van het koninklijk huis. Daardoor kwam de console nooit terecht bij de koningin en werd het teruggestuurd naar het hoofdkantoor van THQ. De console verbleef in het hoofdkantoor tot 2012, totdat de uitgever failliet ging. Een voormalige werknemer nam de console mee naar huis en verkocht het later aan een verzamelaar. In 2017 verkocht deze verzamelaar de console weer door en kwam het uiteindelijk terecht bij de Nederlandse verzamelaar Donny.

In gesprek met Donny vertelt hij ons dat hij de console op het spoor was gekomen via een forum op ASSEMbler Games. "Op de website wordt gepraat over obscure dingen, zoals devkits. Ik heb vooraf veel gesproken met de persoon die de console verkocht en heb vervolgens, om de transactie te voltooien, het systeem direct gekocht via eBay", zo blikt Donny terug. Daar voegt hij aan toe dat hij met de Wii verschillende documenten ontving, waaronder een document die de authenticiteit bevestigde, evenals een toelichting van de vorige eigenaren. Donny zegt dat de voormalige werknemer van THQ zich absoluut niet bekend wilde maken bij de verkoop van de gouden console. Daarnaast wordt in de brief benadrukt dat de omhulsel van de console legitiem bestaat uit een gouden laag. Ook geeft Don aan dat de gouden Wii 20 gram zwaarder weegt dan een reguliere Wii.

Gouden Wii

Niet zonder slag of stoot

Verder maakt Donny bekend dat de console niet meer in dezelfde staat verkeert als in 2009. Zo is de gouden Nunchuck evenals het kussen verloren geraakt bij THQ. Daarnaast geeft hij aan dat de console aan de onderkant een kleine beschadiging heeft door een lijmspoor van de kussen waarop de console destijds tentoon werd gesteld. "Wat je kan zien op de foto uit 2009, is dat de console rechtop stond. Dit deed THQ door de console aan de onderkant vast te lijmen aan het kussen. Bij het lostrekken van het kussen liet dat lijm- en stofresten achter op de console, die niet eraf gehaald kunnen worden."

Het enige wat de verzamelaar niet wil delen, is de prijs die hij heeft betaald voor de console. Wel geeft hij aan dat de prijs die hij ervoor betaald heeft te verwachten is bij een unieke console zoals deze. Ondanks de lichte beschadigingen en ontbrekende onderdelen blijft dit dan ook het pronkstuk van zijn verzameling. De verzamelaar bezit in totaal 280 consoles en begon ruim zes jaar geleden met het verzamelen. Hij startte zijn verzameling met het kopen van een Atari 2600 en een Game Boy Color Pikachu Edition op een vlooienmarkt. Sindsdien staat zijn huis vol met exclusieve consoles die allemaal hun eigen verhaal hebben.

Consolevariations

Een oneindige zoektocht

Donny zegt bewust de keuze te hebben gemaakt om met name Nintendo-consoles te verzamelen, omdat hier de meeste kleurencombinaties van zijn en het daardoor uitdagender is om ze te verzamelen. Daar voegt hij aan toe dat Nintendo een belangrijk onderdeel was van zijn jeugd. "Uiteraard zijn er vele consoles die ik tot de dag van vandaag nog niet heb kunnen vinden, maar wel heel graag wil hebben. Zo is er een speciale, blauwkleurige Skyrim-editie van de Nintendo Switch die ik nog niet heb kunnen vinden. Deze console kon alleen verkregen worden via een social media-actie."

Donny is nog steeds een actief verzamelaar en zegt dagelijks gemiddeld een uur te besteden met het zoeken naar speciale systemen. Het zoeken naar deze verborgen pareltjes werd met de tijd steeds uitgebreider voor de Nederlander. "In Nederland heb je natuurlijk Marktplaats en in het Verenigd Koninkrijk hebben ze Gumtree. Op een gegeven moment vraag je je af wat voor website België heeft, wat voor website Frankrijk heeft, enzovoorts. Op een gegeven moment verzamelde ik informatie van dertig tot veertig websites om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Consolevariations
Xbox One
Nintendo 3DS

De passie werpt zijn vruchten af

De passie om allerlei variaties van consoles te willen verzamelen is één van de grote redenen waarom Donny in samenwerking met andere verzamelaars de website Consolevariations heeft opgezet. "Het begon eigenlijk op het forum van N64 Forever, waar de vraag werd gesteld waar men de grens legt bij het bepalen wat een variatie is van een bepaalde console. Hierop kregen wij veel reacties waarin ons werd verteld welke variaties er allemaal bestaan van N64-dozen. We besloten als groep om een eigen website te maken om allerlei varianten van consoles, dozen en controllers te plaatsen."

Naast de iconische gouden Wii, bezit Donny ook een uniek ondertekende Rare Replay Xbox One. Daarnaast heeft de verzamelaar ook een Nintendo 3DS XL Puzzle & Dragons International Championship-editie in het bezit die alleen te verkrijgen was als prijs van het betreffende toernooi. Deze 3DS is tevens ondertekend door Mario-bedenker Shigeru Miyamoto.

Donny heeft nog wel wat advies aan nieuwe verzamelaars. Volgens hem is het essentieel om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en onderzoek te doen voordat men tot aankoop over gaat. Deze methode heeft Donny in ieder geval een mooie collectie opgeleverd met de gouden Wii als pronkstuk.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo gaat winkel openen in Tokio Betaalde PUBG-lootboxen in Nederland en België uitgeschakeld
3

Reacties op: Het verhaal achter de gouden Wii van Koningin Elizabeth II

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  EnkiEridu

  • 1 februari 2019 11:17
  Ik denk dat hij $3000 heeft betaald voor de gouden Wii.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 1 februari 2019 12:53
  Donny Fill her up? Denk dat tie die zelf heeft verzonnen. Wel een indrukwekkende verzameling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 1 februari 2019 20:25
  Blijft dubbel hoor. Enerzijds heeft de gouden Wii een prachtige plaats gevonden bij een echte consoleverzamelaar en gamesliefhebber, zoals het hoort.
  Maar anderzijds hoort hij eigenlijk natuurlijk nog steeds de Queen toe en had die beveiliging haar de console moeten gunnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.