Cross-platform multiplayer Xbox en Windows 10 onthuld

Microsoft heeft tijdens de Windows 10-presentatie woensdag verscheidene Windows 10-features onthuld. Eén daarvan is cross-platform multiplayer met de Xbox One. Als voorbeeld liet Microsoft de feature zien in Fable Legends, dat voor zowel Xbox One als pc uitkomt. Het bedrijf kondigde ook streaming van Xbox One naar pc’s en tablets aan.

Cross-platform multiplayer klinkt leuk, zeker voor spelers die liever op console spelen maar vooral pc-gamers als vrienden hebben of andersom. De vraag is wel voor welke games Microsoft nog meer cross-platform multiplayer in gedachten heeft. Bij shooters lijkt het een minder goed idee gezien de betere precisie van muis en toetsenbord als besturing. Er zijn echter genoeg andere genres waarin console- en pc-spelers gelijke kansen hebben.

’DirectX 12 laat games 50 procent beter draaien'

Microsoft zegt dat DirectX 12 games ‘tot 50 procent beter laat draaien’. Phil Spencer, hoofd van Microsofts Xbox-divisie zei dat tijdens de Windows 10-presentatie woensdag. Volgens Spencer geeft DirectX 12 betere controle over het werkgeheugen en het videogeheugen waardoor de games beter presteren. Het bedrijf brengt DirectX 12 uit op pc’s, tablets, smartphones en de Xbox One uit. Het is nog niet zeker of DirectX 12 exclusief voor Windows 10 wordt. DirectX 10 was wel exclusief voor Windows Vista.

Dit is een behoorlijke claim van Microsoft, de vraag is of games ook daadwerkelijk veel beter gaan draaien door de nieuwe DirectX. In ieder geval probeert Microsoft engine-makers te betrekken bij DirectX 12: de Unity-engine ondersteunt de nieuwe DirectX in ieder geval al. Overigens zegt Microsoft ook dat DirectX op smartphones ervoor moet zorgen dat games de helft zuiniger omgaan met de batterij.

Steam Broadcasting nu beschikbaar

Steam Broadcasting is nu beschikbaar voor alle Steam-gebruikers. Met deze functie kunnen spelers direct gameplay streamen vanuit de Steam-client zonder externe programma’s. Spelers kunnen ervoor kiezen om een privéstream op te stellen die alleen door vrienden te bekijken is, of een openbare stream te starten. De functie is al een tijd beschikbaar in de bètaversie van Steam. Naast de Broadcasting-feature zit er nu ook een optionele framerateteller op Steam.

Het lijkt erop dat Steam niet zozeer de concurrentie met andere streamingdiensten als Twitch aan wil gaan, maar vooral streamen wil versimpelen. Spelers kunnen eenvoudig een stream opzetten zonder een apart programma te gebruiken. Dat gaat echter wel ten koste van geavanceerde opties die deze programma’s wel bieden.

Tweet hint naar Call of Duty: World at War 2-onthullling in mei

Raj Patel, de community manager van Xbox Canada, heeft een plaatje getweet waaruit zou blijken dat een vervolg op Call of Duty: World at War op 4 mei onthuld gaat worden. Patel gaf later aan dat het om een test ging. De datum komt overeen met een eerdere poster die hackersgroep Anonymous lekte. Er nog geen officiële aankondiging gedaan rondom World at War 2. Wel is Treyarch dit jaar aan de beurt om een Call of Duty-game te maken, deze studio maakte ook de oorspronkelijke Call of Duty: World at War.

Fans vragen al langer om een nieuwe Call of Duty die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Call of Duty: World at War was de laatste Call of Duty die zich hier afspeelde, sindsdien is Activision overgegaan op een moderne setting met Black Ops als uitzondering. Treyarch heeft tot nu toe alleen Call of Duty-games gemaakt die zich (deels) in het verleden afspelen. Wat dat betreft lijkt het logisch dat de Call of Duty van dit jaar een vervolg op World at War zou kunnen zijn.

Nieuwe Sid Meier-game Starships onthuld

Sid Meier komt met een nieuwe strategiegame genaamd Starships. De game speelt zich af in de ruimte: de mensheid reageert op een buitenaards SOS-signaal en zet een reddingsactie op. Er zijn al eerste screenshots en een trailer verschenen. De game moet deze lente uitkomen op pc, Mac en iPad.

Met Starships lijkt Sid Meier inspiratie te halen uit Civilization 5 en Civilization: Beyond Earth. Het spel heeft ook een map bestaande uit zeshoeken. Bovendien lijkt het erop dat spelers verschillende units besturen en kunnen vechten, maar ook kolonies stichten op planeten en grondstoffen verzamelen lijkt mogelijk.