Achtergrond

Het nieuws van de week: GTA 5 en The Witcher 3-downgrade

Witcher-week in gameland

Geschreven door Arthur van Vliet op
Elke zaterdag zet Gamer.nl het belangrijkste gamenieuws op een rij. We gaan waar mogelijk dieper in op de feiten, en kijken naar wat het nieuws betekent voor de game-industrie en uiteraard voor gamers zelf.

The Witcher 3-downgrade en –patch

Ontwikkelaar CD Projekt Red reageert op de kritiek van gamers dat de uiteindelijke versie van The Witcher 3: Wild Hunt niet zo goed oogt als de vroege trailers van de game. In een interview met Eurogamer laten enkele medewerkers weten dat ze de huidige graphics van The Witcher 3 "niet als een downgrade" zien. Ze betreuren het dat sommige gamers dit wel vinden en beloven te proberen dit goed te maken.

Mede-oprichter Iwinski geeft wel toe dat veranderingen in graphics van de eerste trailer tot de release van de game bij het proces van games ontwikkelen hoort: "We maken een versie voor een beurs en het werkt, het oogt geweldig. Maar je bent nog ver verwijderd van het afmaken van de game. Dan plaats je het open wereld-element erin en merkt dat het niet echt werkt. We hebben de game al getoond, nu moeten we het laten werken, op een gigantische schaal. Dit is hoe games ontwikkelen werkt."

Ook bracht CD Projekt Red deze week patch 1.03 voor de pc-versie van The Witcher 3 uit. De patch verbetert de prestaties en stabiliteit tijdens de gameplay en cutscenes, en voegt meer grafische opties toe. Zo is anisotropic filtering nu te verhogen naar 16x en kunnen gebruikers de post processing-effects lager zetten.

In de The Witcher 3 pop-up store die deze week te vinden is in de Kalverstraat in Amsterdam, reageert art producer Michael Stec in een videointerview dat Gamer.nl met hem hield onder andere op de kritiek die The Witcher 3: Wild Hunt kreeg na de release.

Lees ook de The Witcher 3-review van Gamer.nl.

Retailversie GTA 5 52 miljoen keer verkocht

De retailversie van Grand Theft Auto 5 is 52 miljoen keer verkocht. Dat heeft uitgever Take Two Interactive bekendgemaakt. De game is daarmee verantwoordelijk voor 47% van de omzet van Take Two. De Steam-versie is hierbij niet meegerekend: deze verscheen in fiscaal jaar 2016, terwijl de cijfers gaan over fiscaal jaar 2015.

GTA 5 is daarmee, alle edities meegerekend, veel succesvoller dan voorganger GTA 4, die ongeveer de helft van deze cijfers wist te bereiken. Grand Theft Auto V verscheen wel op meerdere platformen: in 2013 voor de PlayStation 3 en Xbox 360, en een jaar later voor Xbox One en PlayStation 4. Een pc-versie kreeg zijn release in april van dit jaar. GTA 5 brak bij de oorspronkelijke release alle verkooprecords die het vierde deel in 2008 wist neer te zetten.

Daarnaast liet Take Two weten dat de inkomsten via in-game aankopen en dlc sterk gegroeid zijn. Het bedrijf behaalde dit fiscale jaar wel een kwart minder omzet dan in fiscaal 2014: 1,5 miljard euro vergeleken met 2,1 miljard euro. Op 1 mei werd overigens bekend dat GTA 5 2 miljoen keer was verkocht op Steam.

Lees ook de GTA 5 pc-review van Gamer.nl.

4chan-gebruiker claimt EA Star Wars-domeinen

Een anonieme 4chan-gebruiker heeft de domeinnamen eastarwars.com en eastarwarsbattlefront.com geclaimd. Op beide sites wordt kritiek geuit op uitgever Electronic Arts. Op eastarwars.com is een tabel verschenen waarin Star Wars: Battlefront 2 uit 2005 wordt vergeleken met het nieuwe deel dat dit najaar verschijnt. Onder de tabel worden de studio's getoond die zouden zijn "vermoord" door EA. Ondertussen speelt “Come, Sweet Death" van anime Evangelion op de achtergrond. Op eastarwarsbattlefront.com wordt dezelfde tabel geleidelijk getoond terwijl een schedel op een trompet speelt. Ook op die site is achtergrondmuziek te horen.

Onlangs kondigde EA Star Wars: Battlefront aan, een reboot van de Battlefront-reeks die wordt ontwikkeld door Battlefield-studio DICE. Een aantal gamers reageerden kritisch op de naar hun mening beperkte hoeveelheid content die de game zou krijgen: 12 maps, 40 spelers in totaal en een gebrek aan ruimtegevechten.

Gamer.nl vloog in april naar Los Angeles om de game alvast te bekijken. Lees onze bevindingen in de Star Wars: Battlefront-preview. In een Reload keken we onlangs terug naar de eerste Star Wars: Battlefront.

S.T.A.L.K.E.R.-ontwikkelaar komt met Cossacks 3

GSC Game World komt met een nieuwe game in de Cossacks-reeks: Cossacks 3. Dat bevestigt de ontwikkelaar tegenover Polygon. Cossacks 3 wordt een remake van de eerste Cossacks die de oorspronkelijke gameplay intact houdt, aldus GSC-oprichter Sergei Grigorovich. Wel heeft Cossacks 3 betere graphics en een nieuw verhaal.

De game moet dit jaar uitkomen. Spelers kunnen kiezen uit twaalf naties om mee te spelen, waaronder Frankrijk, Engeland, Rusland, Oekraïne en Oostenrijk/Pruisen. Het spel krijgt vijf historische singleplayercampagnes en heeft ook een multiplayermodus.

De eerste Cossack-game, European Wars, verscheen in 2001. Na twee expansion packs in 2002 volgde het vervolg Cossack 2: Napoleonic Wars in 2006. GSC Game World maakte naast de Cossacks-games ook de S.T.A.L.K.E.R.-spellen. De ontwikkelaar is nog eigenaar van de rechten op S.T.A.L.K.E.R., maar laat weten dat het niet werkt aan een nieuwe S.T.A.L.K.E.R. voordat Cossacks 3 verschijnt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vliegende mounts alsnog niet mogelijk in Warlords of Draenor The Witcher 3 interview: bugs, monsters en consoleversies
5

Reacties op: Het nieuws van de week: GTA 5 en The Witcher 3-downgrade

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Hydra87

  • 23 mei 2015 13:28
  gamer.nl
  even totaal offtopic…
  Site ziet er top uit alleen heb heel erg vaak dat gewoon niks wordt geladen op de site. Zie geen enkel nieuwsbericht. Alleen het " frame" van de site is dan te zien. Is al langere tijd zo dus misschien tijd om dat eens snel op te gaan lossen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 23 mei 2015 13:36
  Vroeger maakte Rockstar veel meer GTA games, maar nu is het nog maar 1 of 2 per console generatie. Wat ze nu ook moeten doen is een North Yankton DLC pakket uitbrengen en een Las Vegas DLC pakket uitbrengen, en tussendoor aan GTA 6 werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheColdDutchman

  • 23 mei 2015 17:28
  Vroeger was het ook iets makkelijker om een gta te maken, als je kijkt naar de scale alleen al snap ik dat het zo weinig is per console generatie. En ze moeten niks, ze kunnen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 23 mei 2015 19:19
  Onzin ze hebben geld genoeg om meer te kunnen doen en sneller natuurlijk. Als ze iets kunnen dan moeten ze naar hun klanten luisteren.

  Met GTA VCS op de PS2 ben ik heel tevreden, dus ze kunnen best wel een mooie GTA maken met minder tijd en geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 24 mei 2015 12:40
  Die kritiek op Witcher 3 is echt zo'n onzin. Hebben RPG liefhebbers eens een game die gigantisch is, op enkele zaken nagenoeg bugvrij en die er ook nog eens geweldig uitziet en dan dit gezeur over 'ja maar een eerder getoonde versie op de E3 was mooier qua looks'.

  Het is ook nooit goed. CD Projekt heeft echt een fantastisch product afgeleverd en wij als hardcore gamers mogen onze handjes dichtknijpen dat er nog developers zijn die:
  A. Communiceren met hun community.
  B. Zelf hardcore gamers zijn en iets maken met hart en ziel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.