Elite: Dangerous heeft bij release geen offline modus

Ruimtesimulator Elite: Dangerous heeft bij de release op 16 december geen offline modus meer. Ontwikkelaar Frontier Developments beloofde deze modus wel tijdens de Kickstarter-campagne van het spel. “Een complete offline-ervaring zou te beperkt en statisch zijn vergeleken met de dynamische en continu veranderende ervaring die we bieden”, meldt hoofdontwikkelaar David Braben.

Het ontbreken van een offline modus kwam Frontier op flinke kritiek te staan. Een aantal mensen dat het spel had gereserveerd of geld gedoneerd via Kickstarter, rekende wel op deze modus. De ontwikkelaar heeft aangekondigd dat deze mensen hun geld terug kunnen krijgen. Het ontbreken van een offlinemodus is vervelend, helemaal in gebieden waar slecht of geen internet is. Los daarvan zijn er natuurlijk ook mensen die liever helemaal offline spelen.

Elite: Dangerous

Valve scherpt richtlijnen voor Steam Early Access-games aan

Steam krijgt strakkere richtlijnen voor Early Access-titels. Deze games zijn nog in ontwikkeling, maar worden al wel verkocht op het distributieplatform. Ontwikkelaars mogen geen verkeerde verwachtingen scheppen door beloften te doen over toekomstige content. Spelers moeten volgens Valve hun aankoop laten afhangen van het spel in zijn huidige staat, niet van beloofde features.

Hoewel Early Access op zich een goed idee is, zijn er ondertussen genoeg voorbeelden te noemen die de nadelen van het model tonen. Gamers vragen Valve al langer om iets te doen aan het model, en het bedrijf lijkt nu te luisteren. Hoewel de effecten van de nieuwe richtlijnen nog moeten blijken, is het wel een stap in de goede richting.

Steam Early Access

Game of Thrones-personages bekendgemaakt

Telltale onthulde deze week meer informatie over zijn aankomende Game of Thrones-spel, waarvan de eerste aflevering dit jaar nog uitkomt. De ontwikkelaar kwam met informatie over dertien personages die een rol spelen in deze eerste aflevering, en zette eerder al een teasertrailer online.

Net als in The Walking Dead kiest Telltale voor een nog onbelicht onderdeel van het universum waarin het spel zich afspeelt. Het Game of Thrones-spel draait om de Forrester-familie, die nog niet in de tv-serie voor is gekomen. De ontwikkelaar heeft wel genoeg bronmateriaal om uit te putten: deze familie komt wel voor in de boeken van George R.R. Martin.

World of Warcraft heeft meer dan 10 miljoen abonnees

Blizzards mmo World of Warcraft heeft momenteel meer dan tien miljoen abonnees, meldt Blizzard. Vorige maand stond dat aantal nog op 7,4 miljoen. De ontwikkelaar bracht kortgeleden de uitbreiding Warlords of Draenor uit voor het spel uit. Hier zijn 3,3 miljoen exemplaren van verkocht, wat bij heeft gedragen aan deze plotselinge stijging van abonnees.

Hoewel de populaire mmo bij de lancering last had van serverproblemen en bugs, is de piek in abonneecijfers toch getuige van veel interesse in de uitbreiding. De vraag is alleen hoe lang het duurt voor mensen uitgekeken zijn, en het aantal abonnees weer daalt. De mmo heeft al sinds 2010 dalende abonneecijfers.

World of Warcraft: Warlords of Draenor

Just Cause 3 heeft geen multiplayer bij lancering

De ontwikkelaar van Just Cause 3 meldt dat de game geen multiplayer heeft bij de launch. “Misschien brengen we Rico na de release naar de moderne wereld van multiplayer. We verwachten niet dat fans zelf de multiplayer van Just Cause 3 gaan maken, maar op een gegeven moment moet je een keuze maken waar je aandacht ligt. Bij ons is dat de sandbox", aldus Sundberg.

Just Cause 2 won weer aan populariteit toen een multiplayermod voor dit spel op Steam verscheen. Spelers konden met honderden anderen tegelijk spelen in dezelfde map. Hoewel niet iedereen fan was van de mod die het spel omtoverde in een mmo, is het wel jammer dat Just Cause 3 deze optie niet heeft. Nog niet althans, mogelijk krijgt het spel na de lancering nog een (on)officiële multiplayer.

Just Cause 3