Destiny brengt half miljard dollar op binnen 24 uur

Bungies nieuwste game Destiny kwam op dinsdag 9 september uit. Binnen een dag was het spel al voor een half miljard dollar verscheept. Dat wil niet zeggen dat het spel ook daadwerkelijk voor een half miljard heeft verkocht: het gaat om verkochte exemplaren aan retailers en Microsoft en Sony. Uitgever Activision noemt de lancering van Destiny de succesvolste ooit van een nieuwe spelreeks. Destiny sleepte in ieder geval wel het record voor meeste pre-orders voor een nieuwe spelreeks in de wacht.

De meningen over Destiny zijn verdeeld. Het spel werd gigantisch gehypet, en moet alle beloftes nog waar zien te maken. Activision heeft in totaal namelijk ook een half miljard uitgetrokken om Destiny tot een nieuwe franchise à la Call of Duty te maken.

Grand Theft Auto 5 begin volgend jaar naar pc

Grand Theft Auto 5 verschijnt op 27 januari 2015 op pc. De Xbox One- en PS4-versies van de game verschijnen op 18 november. Dat heeft Rockstar vrijdag aangekondigd. De nieuwe versie van de immens populaire open wereldgame bevat nieuwe wapens, voertuigen, activiteiten, dieren en andere technische verbeteringen, waaronder betere weerseffecten. Ook worden er minstens honderd nieuwe nummers op de radiostations in de game toegevoegd.

Goed nieuws voor gamers die al lang wachten op GTA 5 voor de pc of next gen-consoles. Die hebben al sinds de release smachtend zitten wachten tot Rockstar de game eindelijk voor hun platform aankondigde. Nu is het dan eindelijk zover, en ligt GTA 5 voor hen binnen handbereik.

'Microsoft koopt Minecraft-ontwikkelaar voor ruim 2 miljard dollar'

Microsoft zou van plan zijn om de ontwikkelaar van de populaire game Minecraft over te nemen voor een bedrag van meer dan 2 miljard dollar. Dat stelden anonieme bronnen woensdag tegen zowel Bloomberg als The Wall Street Journal. Volgens een bron van Bloomberg heeft Persson een aantal maanden geleden zelf contact opgezocht met Microsoft om een overname voor te stellen.

Het gaat vooralsnog om een gerucht, dus de vraag is of de overname überhaupt wel echt gaat gebeuren. Dan nog, het klinkt erg apart, aangezien Mojang tot nu toe altijd onafhankelijk wilde blijven. Ook uitte ceo Notch de nodige kritiek op Microsoft via Twitter. Het zou dus inconsequent zijn als Notch nu ineens wel akkoord zou gaan met een overname.

Twitch zal niet in Amazon opgaan

Twitch zal zijn onafhankelijkheid behouden, ook na overname door Amazon, zegt Twitch-ceo Emmett Shear. Streamingsdienst Twitch is een snelgroeiende streamingdienst waarmee gamers hun voortgang en vaardigheden via live video met anderen kunnen delen. Amazon kocht Twitch eind augustus voor 1 miljard dollar. Gebruikers van de dienst uitten na de overname zorgen over zaken als Amazon-advertenties in de livestreams. Shear zegt dat dat het laatste is dat hij wil, en denkt ook dat Amazon dat niet zou willen.

Dit klinkt als goed nieuws voor streamers en mensen die streams kijken. Sommige mensen zijn bang dat Amazon langzaam de touwtjes in handen krijgt bij Twitch. Ook al stelt Shear streamers en kijkers gerust, toch zal de overname door Amazon ongetwijfeld wel veranderingen met zich meebrengen. Zo zorgde Twitch er al voor dat stukken video van een halfuur compleet gedempt werden omdat er muziek met auteursrechten in te horen was, ook al hadden streamers een licentie op deze muziek.

Warner Bros. komt mogelijk met eigen distributieplatform

Warner Bros. heeft patenten aangevraagd voor "WB Play". Mogelijk gaat het om een eigen distributieplatform. Dat heeft The Escapist ontdekt. De patenten slaan onder andere op 'videospelsoftware' en 'downloadbare virtuele artikelen'. Het is niet bekend wat WB van plan is met de patenten, maar het zou kunnen dat het bedrijf een eigen distributieplatform zoals Steam en Origin begint.

In de reacties hoorden we al veel mensen zuchten toen het nieuws bekend werd dat er misschien wéér een nieuw distributieplatform komt. Aan de andere kant krijgt Steam 30% van elke verkochte game, dus vanuit zakelijk perspectief is het logisch dat Warner Bros. zijn games op zijn eigen platform wil verkopen. Het zou ook nog kunnen dat het niet om een distributieplatform gaat, maar om een soort EA Access-achtig abonnement.

PlayStation Store sluit voor PSP-eigenaren

Sony stopt 15 september met de ondersteuning van de PlayStation Store voor de PlayStation Portable (PSP). Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. De PSP-bezitters kunnen nog wel via de pc PSP-content kopen in de browserversie van Sony Entertainment Network, het digitale kanaal dat de PS Store heeft vervangen. Ook kunnen zij eerder gekochte content blijven downloaden via hun PSP.

Slecht nieuws voor PlayStation Portable-bezitters. Het is altijd vervelend als je product niet meer ondersteund wordt door de maker, helemaal als het nog maar een paar jaar oud is. Sony gaat zich volledig richten op de PlayStation Vita en daarmee komt er langzamerhand een einde aan het tijdperk van de PSP.