Amazon koopt Twitch

De Amerikaanse webwinkel Amazon kocht deze week Twitch voor een miljard dollar. De reden werd niet direct uitgelegd, al meende Twitch-ceo Emmett Shear dat Twitch door de overname sneller nieuwe opties kan doorvoeren. Later bleek dat Amazon Twitch kocht om zo verder de gamemarkt in te treden. Amazon bracht een eigen smartphone op de markt, die weliswaar flopte, en denkt daarom steeds meer na over games.

Dit is één van de diverse overnames van (al dan niet) populaire initiatieven door giganten. In eerste instantie werd gedacht dat Twitch gekocht zou worden door Google, maar dat bleek uiteindelijk niet waar te zijn. Beide partijen kwamen er niet uit, doordat Google eerder al YouTube kocht en dit voor wantrouwen zorgde over eventuele koppeling tussen de kanalen. Wat Amazon precies van plan is met Twitch, valt nog te bezien.

Originele BioShock speelbaar op iOS

De originele BioShock is uitgekomen op iOS. De game is volledig bestuurbaar via touch maar belooft diezelfde ervaring te bieden als het origineel. De iOS-versie heeft een aantal extra functionaliteiten, zoals een spelersprofiel waarop in-game stats bijgehouden worden zoals het aantal geslachte monsters.

De game is met 14 euro aan de prijzige kant, al gaat het wel om een volledige hardcore game, die desalniettemin in 2007 voor het eerst beschikbaar kwam. Het is een optie voor wie de kans niet had de game op pc of console te spelen, of simpel de game eens uit wil proberen op mobiel omdat ze zo veel plezier hebben gehad van het origineel.

Microsoft onthult Age of Empires: Castle Siege

Microsoft richt zich ook op touch met hun nieuwe game Age of Empires: Castle Siege. De game komt in september uit voor Windows 8 pc’s en Windows Phone 8-toestellen. Het stelt een versnelde versie van de Age of Empires-franchise voor: een beschaving kiezen, bouwen, ontwikkelen en oorlog voeren. Het interessante hiervan is dat de game cross-platform tussen PC, smartphones en tablets gespeeld kan worden.

Wellicht ontstaat er een hype om grote games te ontwikkelen voor smartphones. Tablets lenen zich hier prima voor, dus waarom niet op telefoons? Er is een groot aandeel smartphone gamers onder de totale gamemarkt, waar de markt op in lijkt te spelen door bovenstaande ontwikkelingen. Gamen lijkt steeds meer ‘mainstream’ te worden, ofwel toegankelijk voor iedereen. De drempel om een goede pc of console aan te schaffen wordt weggenomen, ook al kunnen telefoons net zo prijzig zijn. Wie zich daar niet aan wil wagen kan, zo te zien, meer en meer gaan genieten van de content waar pc- en console-gamers van genieten. Bovenstaande voorbeelden zijn uiteraard niet de zwaarste games om te draaien en Castle Siege komt ook naar pc, maar alsnog is het een interessante ontwikkeling.

Namco Bandai maakt Pokémon-vechtgame op Tekken-engine

Uitgever Bandai Namco onthulde in een Japanse livestream dat het bedrijf aan een Pokémon-vechtgame werkt, die draait op de Tekken-engine. De game heet Pokkén Tournament en komt, naar verwachting, in 2015 naar Japanese arcades. Of de game ook op de Wii U komt is nog niet bekend, maar de kans lijkt ons groot.

Vorig jaar werd al gespeculeerd over een Pokémon-vechtspel, dat is nu bevestigd. De arcades leven nog in Japan, wat ook wel een fenomeen is dat in Nederland weer ietwat begint te groeien. Een echte Pokémon-vechtgame is iets waar menig gamer al tijden op wacht en vechtende Pokémon sloeg al aan in Super Smash Bros. Brawl. Meestal komen vechtgames, die in arcades speelbaar zijn, later ook naar console. Dat is wel te hopen met Pokkén Tournament. 

Nieuwe 3DS-versies met tweede analoge stick

Nintendo heeft de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS LL aangekondigd. Beide versies hebben een tweede analoge stick die kleiner is dan de ander en aan de achterkant van de handheld zit, boven de actieknoppen. De actieknoppen krijgen de kleuren van de Super Nintendo-controller. Daarnaast zijn er twee extra schouderknoppen (ZR, ZL), is de CPU verbeterd en komen er exclusieve titels.

Nintendo kwam met meer nieuws naar buiten deze week, bijvoorbeeld de releasedatum voor Bayonetta 2 (Noord-Amerika). Nu met een nieuwe console en diverse nieuwe titels voor de Wii U, zoals de indiegame Gone Home, die de komende tijd uitkomen. Miyamoto sprak zich tevens uit over de passiviteit van gamers, die verwachten dat de game hen vermaakt zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen (zoals ontdekken en uitvogelen hoe de game zich ontrafelt).

PSN, Xbox Live en onder meer Twitch slachtoffer van ddos-aanvallen

LizardSquad kwam deze week meerdere maal in het nieuws vanwege ddos-aanvallen gericht op PlayStation Network, Xbox Live, Twitch, League of Legends en mogelijk meerdere games zoals Path of Exile. Daarnaast dreigden ze in een tweet met de aanwezigheid van een bom op het vliegtuig van Sony’s president John Smedley, waardoor deze vroegtijdig diende te landen.

De reden achter de aanvallen is wazig. Enkel voor PSN werd een argument gegeven: het geld dat Sony verdient gaat naar de verkeerde doeleinden, niet naar beveiliging van de service. Waarom ze echter populaire games en services tijdelijk onbruikbaar maken, lijkt tot nu toe slechts een kinderachtige daad. Wat de groep verder van plan is en of er daadwerkelijk een moraal achter zit, is af te wachten. Wel lijkt de groep een hype te starten: ‘LizardSquad op je voorhoofd’.