Achtergrond

Het leven van een onsuccesvolle streamer

“Sorry, ik ben een beetje dronken”

Geschreven door Thijs Barnhard op
Een triviale stream kijken op Twitch kan onbedoeld topvermaak zijn. Zo duiken we zaterdagavond in de stream van NLSkulls1989, die op dat moment bezig is aan een marathonsessie. Terwijl hij zijn tractor over zijn virtuele akkers rijdt in Farming Simulator 2015 zien we hem zitten in een donkere kamer, terwijl zijn vriendin op de achtergrond de uitslagen van de lokale voetbalclubs opleest.

NLSkulls1989 zelf probeert zijn kijkers te vermaken met slechte grappen. Zijn publiek bestaat op dat moment uit niet meer dan drie kijkers, waaronder uw Gamer.nl-redacteur, die benieuwd is naar de beweegredenen van streamers met een minimaal aantal toeschouwers. De marathonstream is er niet voor niets. Het idee achter een 24 uurs-uitzending is dat er kijkers aangetrokken worden vanuit de hele wereld. Nederlanders en andere Europeanen kijken overdag, terwijl ’s nachts de Amerikanen ontwaken om een willekeurige stream te checken.

Ik probeer gewoon mezelf te zijn. Het is gezellig iets samen te doen met anderen. Meer dan dat kan ik niet doen.

“Dit is mijn eerste grote stream, op een paar tests na. Straks komt er nog een vriend online met wie ik samen ga spelen, maar alleen is het ook leuk, hoor. Alles wat je nu ziet in de game heb ik zelf verdiend’’, zegt NLSkulls, terwijl zijn tractor traag richting een schuur rijdt. Een uitgebreid plan heeft hij niet. ‘’Spelletjes spelen vind ik leuk en entertainen ook, maar ik probeer mij niet echt te onderscheiden. Ik probeer gewoon mezelf te zijn. Het is gewoon gezellig iets samen te doen met andere mensen. Meer dan dat kan ik niet doen.’’

Terwijl zijn vriend eindelijk online komt en zijn vriendin uit beeld verdwijnt steekt NLSkulls1989 een sigaret op. Ondertussen worden er aan de twee kijkers gedetailleerde instructies gegeven over hoe je in zijn Farming Simulator-server moet komen. Wat vindt zijn vriendin eigenlijk van zijn stream-avontuur? "Zij vindt wat ik moet doen wat ik moet doen!"

Dota 2 zonder publiek

Op datzelfde moment speelt Decidance net als ongeveer honderd andere gamers op Twitch Dota 2. Hij is al zo’n acht uur lang live, maar niemand kijkt op dit moment naar zijn uitzending. "Dat komt omdat ik al een tijdje niet meer gestreamed heb en omdat ik geen reclame heb gemaakt. Ik heb wel eens 29 kijkers gehad."

Er zijn zoveel verschillende onderdelen in beeld dat het volgen van de al chaotische gameplay geen gemakkelijke klus is

Wie niet geïnteresseerd is in Dota 2 heeft bij Decidance genoeg afleiding. Zelf zit hij constant heen en weer te wiebelen op zijn bureaustoel terwijl er elders op het scherm geanimeerde konijntjes dansen en allerlei inside jokes worden getoond.  Er zijn zoveel verschillende onderdelen in beeld die om je aandacht vragen dat het volgen van de al chaotische gameplay geen gemakkelijke klus is.

‘’Ik ben eigenlijk vooral begonnen met streamen omdat mijn vrienden mijn commentaar vermakelijk vonden. Ik heb geen idee wat ik er uiteindelijk mee wil doen, maar ik ben ook nog niet zo lang bezig. Sorry, ik ben een beetje dronken.’’

Hearthstone en R&B

Minstens zo succesvol is Mrjonboy, die Hearthstone aan het spelen is voor een publiek van nul kijkers. Hij neemt af en toe een haal van zijn e-sigaret terwijl hij bijna bewegingsloos in het linkerbovenhoek van het scherm te zien is. ‘’Ik vind de interactie van het streamen het leukste,” aldus Mrjonboy, “mensen spreken die dezelfde interesses hebben als ik.’’

Van contact met zijn publiek is op dat moment alleen geen sprake. Mrjonboys microfoon is niet aangesloten en in plaats van de geluiden van Hearthstone horen we een bijzondere playlist waarin 8-bit chiptune-deuntjes en seksueel expliciete r&b elkaar in een onnavolgbaar tempo opvolgen.

Het begin is het moeilijkste deel uit het leven van een streamer

"Hoewel ik geen kijkers heb, stream ik omdat ik toch altijd aan het gamen ben. Dan kunnen andere mensen ernaar kijken als ze geïnteresseerd zijn. Om heel eerlijk te zijn heb ik op mijn hoogtepunt wel eens drie kijkers gehad, haha." Het gebrek aan kijkers ontmoedigt Mrjonboy niet. "Het begin is het moeilijkste deel uit het leven van een streamer omdat er zoveel concurrentie is. Ik weet dat je regelmatige uitzendtijden nodig hebt en interactie met je publiek, maar iedere grote streamer is ooit begonnen met nul kijkers."

Boven: een willekeurige streamer

"Voor het geld of duizenden kijkers doe ik het eigenlijk niet. Ik kijk zelf veel streams en zag iemand van tien naar honderd viewers gaan in een paar weken tijd. Dat is tof om te zien. Ik dacht: dat moet mij ook wel lukken." Met de hoeveelheid andere spelers die op exact hetzelfde moment livebeelden van hun Hearthstone-ervaringen uitzenden is het misschien een beter idee om een andere game te gaan streamen. "Naast Hearthstone stream ik ook wel eens StarCraft en World of Warcraft." Niet geheel toevallig een paar van de games die op een goede dag minstens zoveel streamers hebben.

Voor het geld of voor de duizenden kijkers doe ik het niet

Wat is het geheim van een stream waar ook daadwerkelijk andere mensen naar kijken? ‘’Als je daar achter komt zou ik het ook graag willen weten" geeft Mrjonboy eerlijk toe. "Geef je mij nu wel een follow om me een beetje op weg te helpen?"

Dit artikel delen:

Lees meer

Volledige release Massive Chalice op 1 juni Derde episode Life is Strange komt op 19 mei uit
16

Reacties op: Het leven van een onsuccesvolle streamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • spree

  • 15 mei 2015 13:36
  Onder het alias NoiseyStreamer stream ik zelf ook vrijwel op dagelijkse basis. Het grootste gedeelte van de tijd dat ik games speel breng ik ook alleen door, maar wanneer ik me bezig hou met game art krijg ik meestal wel wat viewers.

  Het is ontzettend lastig om een goed lopende stream op te zetten, daarom is het ook zo belangrijk dat je niet te veel naar de viewercount kijkt. Natuurlijk kun je het als data gebruiken om de stream te verbeteren, maar probeer je er niet blind op te staren. Als je het naar je zin hebt komen er vanzelf meer mensen, het heeft gewoon tijd nodig (veel tijd).

  "Wat is het geheim van een stream waar ook daadwerkelijk andere mensen naar kijken?"
  Je kunt concluderen dat streamers die snel groot worden vaak veel overeenkomsten hebben. Vrouwen, mannen met een ouder uiterlijk en excentrieke persoonlijkheden hebben een voorsprong omdat zij nou eenmaal vanwege hun uiterlijk en/of gedrag sneller kijkers vergaren.

  Mocht je nu niet aan deze eigenschappen voldoen dan is er geen man over boord. Er zijn enkele dingen die iedereen kan doen om viewers te kweken:

  * Social media accounts (Facebook, Twitter, Youtube, etc…). Zorg ervoor dat je regelmatig updates geeft over je stream en probeer je netwerk zo groot mogelijk op te bouwen.

  * Digital Distribution Platforms (Steam, Origin, Uplay, etc…). Deze platforms geven je de optie om een groep aan te maken. Nodig hier je viewers uit en betrek ze in speelsessies. Zo zorg je voor terugkerende kijkers en heb je altijd iemand om mee te spelen. Een streamer die met iemand samen speelt (het liefst via voicecom.) is interessanter om naar te kijken dan iemand die stil in zijn uppie zit te spelen.

  * Regelmatige streamtijden. Een regelmatig schema zorgt ervoor dat je viewers weten wanneer je streamt. Hierdoor zul je veel sneller terugkerende viewers krijgen en kan het zelfs zo zijn dat je vaste kijkers krijgt.

  * Wees uniek. Iedere grote stream heeft wel zijn eigen niche/gimmick. Denk aan de streamers die jij kijkt, en bedenk wat hem/haar zo uniek maakt. Alle grote streamers hebben hun eigen karakter. Sommige zijn wie ze gewoon zijn, maar vaak 'acteren' ze een rol. Wees niet bang om hiermee te experimenteren, maar draai er niet in door! Naast je karakter zijn er nog een hele hoop andere elementen waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Denk aan de muziek, stream-overlay, alert-sounds, games die je speelt, nevenactiviteiten, lans bezoeken, etc. Wees creatief en doe vooral wat jij leuk vindt!

  * Giveaways (Games, gadgets, learning sessions, etc…). Giveaways kunnen binnen korte tijd een hoop viewers genereren, maar daar zit dan ook een hoop ongewenst volk tussen. De kunst is om de balans te vinden tussen hoeveel je hier in investeert en wat je verwacht eruit te halen. Denk voor je geld gaat investeren in je stream wel eerst heel goed na of streamen echt wat voor jou is. Indie-bundels (Humble Bundle, Indie Gala, etc..) zijn perfect voor giveaways. Voor een euro of vijf heb je al snel acht games. Deze ontvang je in de vorm van keys die veelal geactiveerd worden via digitale distributie platformen als Steam en Origin. Perfect voor giveaways dus!


  Hou wel in je achterhoofd dat het helemaal geen kwaad kan om gewoon lekker te streamen en te genieten van die paar viewers. Kunnen leven van je stream is maar aan weinigen bedeeld, het systeem dat gehanteerd wordt op Twitch legt nou eenmaal de focus op de grote streamer en voor de kleine streamers zijn er binnen de website maar weinig tools voorhande om te groeien. Just enjoy yourself!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • arthurvv

  • 15 mei 2015 15:12
  Goede tips!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 15 mei 2015 14:07
  'Minstens zo succesvol is Mrjonboy, die Hearthstone aan het spelen is voor een publiek van nul kijkers. Hij neemt af en toe een haal van zijn e-sigaret terwijl hij bijna bewegingsloos in het linkerbovenhoek van het scherm te zien is.'

  Schijnbaar had hij toch 1 kijker genaamd Thijs Barnhard :P.

  Wat die gasten moeten doen als ze meer kijkers willen is hun vriendin (mits het een lekker ding is) op de achtergrond met haar dildo laten spelen en de kijkers volgen dan vanzelf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bhramm99

  • 15 mei 2015 14:36
  Hahahahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kers

  • 15 mei 2015 15:44
  Goede tip!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 15 mei 2015 21:27
  De tip was deze keer gratis :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jurry1984

  • 16 mei 2015 18:44
  Zo is het wel. Wijven met een laag decolleté die absoluut niet kunnen gamen trekken al gauw een paar honderd kijkers. Heb het mn vriendin voorgesteld, maar die vind het al erg genoeg dat ík game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 17 mei 2015 00:28
  En de kijkers die trekken wat af :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hybr1d

  • 18 mei 2015 10:24
  Mag niet meer op Twitch ;) Zelfs een deels ontbloot bovenlijf niet, tot grote droefenis van een HS streamer die dit vaak deed (man!).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 15 mei 2015 15:53
  ik stream elke dag via steam. genoeg mensen die even komen kijken hoe het zit. vooral tijdens het gratis weekend van spellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 15 mei 2015 18:16
  Gaat het er nou om dat de mensen naar jou kijken of naar het spel ???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 16 mei 2015 00:45
  het spel. daarom via steam broadcast. zie je niet het gezicht van het irritante mannetje achter de stream :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ThijsKaagman

  • 15 mei 2015 19:56
  Fijn artikel Thijs!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Remmke

  • 16 mei 2015 15:04
  Of als je van het vrouwelijk geslacht bent je schaar geklede buste vol in beeld zetten zonder enige vorm van interessante gameplay streamen maar wel flink cashen omdat al de pubertjes willen fappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DeadIslandfanboy

  • 16 mei 2015 18:16
  Haha, inderdaad

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ThijsArnoldus

  • 18 mei 2015 12:11
  Leuk geschreven Thijs. Ik moest een aantal keer gniffelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.