In onze Top 100 van het afgelopen jaar staan tien 3DS-games. Dat betekent dat tien procent van de beste games van 2013 alleen op de Nintendo-handheld gespeeld kan worden. Even ter vergelijking: de Playstation 3 heeft 6 exclusieve games in de top 100 staan. En de directe concurrent, de Playstation Vita, komt maar 3 keer in de lijst voor. Op de Xbox 360 kwam ondertussen geen enkele exclusive uit die de moeite waard was, maar dat is weer een heel ander verhaal. Gamers die de aanschaf van spelcomputers baseren op exclusieve titels, konden dit jaar dus het best bij de 3DS terecht.

Het gaat om games

De grootste klapper dit jaar was wat ons betreft The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. We noemden het zelfs één van de beste Zelda-games ooit, en dat zegt nogal wat. Het spel is lekker moeilijk met fantastische dungeons en de vrijheid om zelf te kiezen welke uitdaging je aan wilt gaan. Ook de nieuwste Fire Emblem wist zich in onze top 5 van 2013 te werken met tientallen uren aan strategische heerlijkheid. De personages die je meeneemt in je veldslagen bouwen echte relaties met elkaar en met jou op, zodat het echt pijn doet als je ze in de strijd verliest. Bovendien biedt de game meer content dan we ooit eerder uit een 3DS-cartridge hebben geperst zien worden.

Dan was er nog Bravely Default, de beste Final Fantasy-achtige game die we in tijden hebben gezien. Pokémon X & Y verkochten ondertussen als een tierelier: in slechts een paar dagen tijd vlogen er 4 miljoen exemplaren over de toonbank. Ook Etrian Odyssey, Animal Crossing, Shin Megami Tensei, Luigi's Mansion en Professor Layton kwamen met uitstekende nieuwe delen die het spelen meer dan waard zijn.

Nintendo had daarnaast nog een verrassing in petto dit jaar. Velen dachten dat het een grapje was toen ze de 2DS voor het eerst zagen, maar het ging toch wel degelijk om een nieuwe versie van de handheld. Het apparaat ziet er uit als een wig voor een deur en ligt een beetje lomp in de handen. Door het nieuwe design en het achterwege laten van de 3D-functie heeft de 2DS echter een grote troef in handen: hij is lekker goedkoop. In onze review merkten we ook op dat deze versie goed bestand is tegen wilde kinderen, waar de console ongetwijfeld voor bedoeld is. Doordat hij niet inklapbaar is en er weinig tot geen schuifjes en scharniertjes aan zitten, is er eigenlijk niets dat makkelijk kapot kan gaan.

Het verkoopt

Door de steeds groeiende hoeveelheid must-play games gaan de 3DS en zijn overige versies steeds vaker over de toonbank. De 3DS is dit jaar bijna 13 miljoen keer van de schappen geplukt en is daarmee het best verkopende gaming-apparaat van 2013, meer dan de Playstation 3 (ruim 8 miljoen) en de Xbox 360 (5,4 miljoen). In totaal is de handheld nu ruim 40 miljoen keer verkocht. Daarmee loopt het nog wel achter op zijn voorganger, de DS. Die had na dezelfde tijd op de markt ongeveer 10 miljoen meer gamers bereikt. Maar de grote broer werd uiteindelijk ook bijna de best verkochte console aller tijden – hij moet alleen de Playstation 2 voor zich dulden – dus dat maakt de 3DS verre van een mislukking.

Het zijn goede cijfers, vooral als je je bedenkt dat de 3DS niet altijd een groot succes is geweest. Na zijn lancering werd de handheld zelfs al bijna afgeschreven, omdat hij zo weinig werd verkocht. Nintendo moest er een snelle prijsverlaging tegenaan gooien om kopers te overtuigen. Toen de software eenmaal op gang kwam begonnen de handhelds pas als warme broodjes over de toonbank te gaan. Een trucje dat het Japanse bedrijf ongetwijfeld wil herhalen met de Wii U. Ook die console verkoopt langzaam en heeft – in ieder geval in de ogen van het doorsnee publiek – te weinig games om op te spelen. De 3DS bewijst dat Nintendo prima weet hoe het in dit soort gevallen het tij moet keren.

De Nintendo handheld-fan heeft hoe dan ook niets te klagen gehad dit jaar. Met prachtige titels, die vaak ook nog eens garant staan voor tientallen uren spelplezier, hebben we de 3DS het hele jaar in onze tas meegedragen. Ook volgend jaar staan er weer toptitels op stapel. Yoshi en Kirby komen met een nieuwe game, Professor Layton en Phoenix Wright komen samen met één game, we verwachten een nieuwe Mario Golf en de blockbuster Super Smash Bros. doet dit keer de handheld aan. Wie weet wordt 2014 dus wederom het jaar van de 3DS.